La Jacinthe

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stefan

O:Odp:LaJacinthe

Post autor: stefan »

Fokreja...
Obrazek
Awatar użytkownika
stefan

Fokreja wisi na swoim miejscu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Stefan, naprawdę musisz robić zdjęcia w piwnicy??? ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Doskonała robota Widac że dbasz o szczegóły Żadnego sterczącego kłaczka Jestem pod wrażeniem R
Awatar użytkownika
stefan

jerry_bee napisał

Stefan, naprawdę musisz robić zdjęcia w piwnicy???

No, lubie ten klimat;) a najważniejsze że pod ręką jest zawsze coś cieniutkiego...;)

Rysiek, dzięki:blush: staram sie jak umiem najdokładniej, jednak często musze robić niektóre rzeczy po dwa razy, brak doświadczenia:). Musiałem zdemontować fokreje bo w zaden sposób nie dało sie zrobić raka nie rozwalając połowy takielunku:).
PiotrB

Post autor: PiotrB »

Don Stefano - aż w gardle zasycha, patrzały wylatają. Śliczna robota. :evil: nie człowiek.
Pozdrawiam - PiotrB
Awatar użytkownika
stefan

Powiesiłem kliwry.
Obrazek
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

No to co zrobiłeś wszyscy widzimy na zdjęciach , ale może tak jakieś szczególiki i zbliżenia np. raksów czy wiązania linek.
Relacja Twoja jest bardzo ciekawa i pouczająca , ale jakoś ostatnio chyba cię wena opuściła i cieniutko z tymi opisami :( :(
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

stefan napisał:
Powiesiłem kliwry.

Cieszę się, że wróciłeś do działań. Zawsze jest coś ciekawego do obejrzenia. ;) Teraz miałbym pytanie: co to za linki na tle żagli?
Obrazek
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
stefan

mirek napisał

No to co zrobiłeś wszyscy widzimy na zdjęciach , ale może tak jakieś szczególiki i zbliżenia np. raksów czy wiązania linek.
Relacja Twoja jest bardzo ciekawa i pouczająca , ale jakoś ostatnio chyba cię wena opuściła i cieniutko z tymi opisami

Wiesz, węzeł to węzeł;) choć niektóre są dośc skomplikowane. Raksy wiązałem wedle obrazka z książki "Riggingi period ship model" .Podobnie wiazałem gafel do pierscieni, (te co sobie po maszcie biegają;) )jednak to tylko moja kombinacja bo w planach ani ww książce tego nie znalazłem.

Pierscień z drutu o,5mm rozcięty w połowie azeby można go było założyć na maszt (po założeniu jest zalutowany w całość) a w taki sposób go przyszywam:
w odpowiednim miejscu przekłowam igłe, przeciągam tak aby pozostawić końcówke około2cm, przewlekam igłe z powrotem przekłowając w tym samym miejscu, pozostawiam małą pętelkę około4mm, i jeszcze raz ta sama operacja, i z drugiej strony druga petelka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W te Pętelki wkładam pierscień, zaciągam lekko i przeszywam tak samo jeszcze po dwa razy, na koniec trzema pętlami obwiązuję poprzecznie i zaciskam supelek.

Budrys napisał

co to za linki na tle żagli?

To kontrfały, służą do sciągania żagli w dół.
ODPOWIEDZ