Witam.
Wyjście na balkon zostało skończone ( brakuje jeszcze bocznych paneli z drzwiami do bocznych galerii).
Pracę przeniosłem na dziób. Postanowiłem zrobić relingi. Materiał to grusza - listewki na pachołki, fornir na poręcz:
Zależało mi aby boczne krawędzie poręczy były wykończone frezem. Na modelu muzealnym przytaczanym wcześniej w relacji również tak jest. Na fornir nakleiłem odpowiednio węższy pasek kalki technicznej:
Tak wyszło po malowaniu:
Mam nadzieję, że efekt do zaakceptowania. Teraz pytanie do znawców tematu olinowania. Czy liny biegnące z bukszprytu powinny przechodzić przez pachołki na dziobie? Na zdjęciu poniżej w owych pachołkach są rolki:
Czy liny powinny najpierw przechodzić przez te rolki, a dopiero później mają być zamocowane do poręczy, czy bezpośrednio do niej? Shipyard pomija te rolki, stąd moje pytanie.
HMS Bellona
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: HMS Bellona
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Slawek Kromer
jeśli to pomoże co prawda to jest z Victory
- można i tak
- można i tak
- Borek
Witam.
Zacząłem rzeźbić relingi. Monotonna praca i ciężko mi uzyskać w miarę powtarzalne kształty przez co jestem średnio zadowolony. Elementy robione pilnikiem do paznokci z listewki gruszy podklejonej paskiem forniru dla uzyskania odpowiedniej grubości.
Zacząłem rzeźbić relingi. Monotonna praca i ciężko mi uzyskać w miarę powtarzalne kształty przez co jestem średnio zadowolony. Elementy robione pilnikiem do paznokci z listewki gruszy podklejonej paskiem forniru dla uzyskania odpowiedniej grubości.
-
Liny powinny przechodzić przez rolki.
Opisane jest to w książce Karl Heinz Marquardt " Bemastung und Takelung von Schiffen des 18.Jahrhunderts".
Opisane jest to w książce Karl Heinz Marquardt " Bemastung und Takelung von Schiffen des 18.Jahrhunderts".
- Borek
Dzień dobry.
Dokończyłem pracę przy pokładzie dziobowym póki co. Monotonne było rzeźbienie tych pachołków, ale jakoś poszło. teraz w kolejce jest galeria rufowa, zobaczymy co z tego wyjdzie
Dokończyłem pracę przy pokładzie dziobowym póki co. Monotonne było rzeźbienie tych pachołków, ale jakoś poszło. teraz w kolejce jest galeria rufowa, zobaczymy co z tego wyjdzie

- Zdzisław
Witam
Borek nie leń się, do roboty. Czekam na dalszy ciąg relacji. Buduję swojego Enterpriza i korzystam z relacji
s_beka i Twojej a obydwaj przerwaliście swoje relacje.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
Borek nie leń się, do roboty. Czekam na dalszy ciąg relacji. Buduję swojego Enterpriza i korzystam z relacji
s_beka i Twojej a obydwaj przerwaliście swoje relacje.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
- Borek
Witam.
Coś tam zaczynam działać w temacie Bellony. Na rozruszanie palców poszły okna na rufie. Miałem malować wycinane laserowo okna, ale za bardzo by się wyróżniały więc są z forniru gruszy.
Coś tam zaczynam działać w temacie Bellony. Na rozruszanie palców poszły okna na rufie. Miałem malować wycinane laserowo okna, ale za bardzo by się wyróżniały więc są z forniru gruszy.
- kejsi
Witam
Trudny etap budowy przed tobą. Życzę powodzenia.
Pozdrawiam Kejsi
Trudny etap budowy przed tobą. Życzę powodzenia.
Pozdrawiam Kejsi
- Borek
Dzień dobry.
Zrobiłem wszystkie okienka galerii rufowej. Wykorzystałem do tego fornir 0.6 mm z gruszy. Następnie wykonałem lustro rufy i przykleiłem do modelu. Obecny stan modelu jak na zdjęciach.
Zrobiłem wszystkie okienka galerii rufowej. Wykorzystałem do tego fornir 0.6 mm z gruszy. Następnie wykonałem lustro rufy i przykleiłem do modelu. Obecny stan modelu jak na zdjęciach.
- Borek
Dzień dobry.
Pomału przybywają elementy rufy. To zdecydowanie skomplikowany etap budowy, a efekt nie do końca mnie zadowala.
Pomału przybywają elementy rufy. To zdecydowanie skomplikowany etap budowy, a efekt nie do końca mnie zadowala.