Witam.
Zrobiłem nowe grettingi. Na jednej burcie zostały również skończone lawety. Grettingi są na razie przymierzone.Obecnie pracuję nad kabestanem i tu mam dylemat czy malować na czerwono, czy zostawić w kolorze drewna?
HMS Bellona
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: HMS Bellona
Pozdrawiam serdecznie Piotr
-
Borek , co to za pytanie ?
Maluj !
Maluj !
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Jarcio
Borek. Robótka fajna, ale zrobiłeś chyba małą fuszerkę. Burty wyszły ci niesymetrycznie chyba, że pokład jest źle położony.
- Borek
Jarcio, ponieważ pokład jest nie przyklejony tylko położony
Zapewniam ze będzie symetrycznie.

- Borek
Witam.
Zmęczyłem kabestan. Metoda wykonania na zdjęciach. Pozostanie drewniany bez malowania.
Zmęczyłem kabestan. Metoda wykonania na zdjęciach. Pozostanie drewniany bez malowania.
- Borek
Pokład gotowy. W końcu można przykleić pokłady i ruszyć z budową. W terminie późniejszym dojdą jeszcze belki z kulami koło grettingów.
-
Ależ to pięknie się prezentuje Boruś .
Brawo .
Masz talent .
Brawo .
Masz talent .
Pozdrawiam . Andrzej :)
- Borek
Dzień dobry.
Troszkę wolnego było więc wypadało popracować przy modelu. Zrobiłem grettingi pokładu dziobowego. Łukowaty gretting wykonuję w ten sposób:
najpierw wklejam gretting w ramki na prosto:
Następnie szlifuje wg. szablonu :
Tym sposobem powstały 3 małe grettingi:
W końcu udało się przykleić pokład dziobowy. Zrobiłem wewnętrzne burty oraz ich wykonczenie, które skleiłem poza modelem:
Następnie pomalowałem humbrolem matowym i przykleiłem na model. Wyszło tak:
Troszkę wolnego było więc wypadało popracować przy modelu. Zrobiłem grettingi pokładu dziobowego. Łukowaty gretting wykonuję w ten sposób:
najpierw wklejam gretting w ramki na prosto:
Następnie szlifuje wg. szablonu :
Tym sposobem powstały 3 małe grettingi:
W końcu udało się przykleić pokład dziobowy. Zrobiłem wewnętrzne burty oraz ich wykonczenie, które skleiłem poza modelem:
Następnie pomalowałem humbrolem matowym i przykleiłem na model. Wyszło tak:
- władek
Pięknie to wygląda. Gretingi są zaczepiste. W swojej szebece mam ich do zrobienia jeszcze 20 sztuk.
Chciałbym żeby prezentowały się tak jak Twoje.
Chciałbym żeby prezentowały się tak jak Twoje.

Pozdrawiam
Władek
Władek
- Borek
Witam.
Wykonałem podpory pokładu rufowego z pasków forniru. Wg shipyardu były to 3 patyki nie trzymające rozmiarów. Zmodyfikowałem je troszeczkę wg poniższego zdjęcia. Prawdopodobnie jeszcze dodam rolki w otwory:
Wykonałem podpory pokładu rufowego z pasków forniru. Wg shipyardu były to 3 patyki nie trzymające rozmiarów. Zmodyfikowałem je troszeczkę wg poniższego zdjęcia. Prawdopodobnie jeszcze dodam rolki w otwory: