Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Kon_Bar

O:Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard)

Post autor: Kon_Bar »

Święta, Święta i po Świętach B) (nareszcie mogłem coś podłubać :D ).Niestety czasu (i chyba zapału :whistle: ) było za mało, bo powstały tylko odbojnice:

Obrazek

W porównaniu do zestawu wprowadziłem 2 modyfikacje: pogrubiłem listwy podklejając je jeden raz tekturą takiej samej grubości i zeszlifowałem krawędzie aby były zaokrąglone.

Na zdjęciu widać też efekt powtórnego malowania nadburci (teraz poszczególne deski różnią się od siebie - poprzednio wyszły mi tak jakoś jednolicie :unsure: )

Zacząłem też prace na rufie. Niestety człowiek lubi sobie dołożyć roboty - użyłem części z zestawu i efekt jest delikatnie mówiąc nieciekawy (brakuje mi trochę materiału).

Obrazek

Mierzyłem, nie do końca zgadzało się, ale myślałem, że po naklejeniu będzie trochę lepiej (:silly:). Teraz jestem pewien, że muszę to zerwać a części wykonać od nowa (tyle, że znacznie szersze). Zastanawiam się nawet czy nie wykonać tego elementu z pojedynczych pasków - zawsze łatwiej będzie wszystko dopasować :) Jak coś "urodzę" to napiszę :)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Witam w kolejnym nocnym wydaniu relacji ;)

Z wykonaniem nowej części kryjącej część rufową miałem trochę problemów, gdyż to co zostało z potencjalnych "szablonów" po zerwaniu widać na poniższym zdjęciu :sick:

Obrazek

Ale... Udało się :D Nie ma dwóch zdań - nawet przed malowaniem jest duuużo lepiej niż było (tylko zaraz okaże się, że i kolejne elementy będę musiał dorobić - a miałem nie kombinować za dużo :whistle: )

Obrazek

Nie jestem pewien, czy kolejny odcinek relacji uda mi się zamieścić jeszcze w tym roku B) więc życzę wszystkim Kolegom szczęśliwego Nowego Roku :laugh:
Awatar użytkownika
Kon_Bar

No i mamy Nowy Rok :)

Rufa jest już częściowo zmontowana i pomalowana ale fotki wrzucę dopiero po przyklejenia całego poszycia (a może i lustra (?) )

Teraz chciałbym zadać pytanie o etap prac, który nastąpi zaraz po ukończeniu rufy.

Obrazek

Powyższe zdjęcie pokazuje położenie kołkownic i jaszczy (jaszcze wg instrukcji; mnie zawsze się wydawało, że jaszcze to wozy ew same skrzynie na amunicję, ale totalnie nie wiem - może na morzu to też jest jaszcz). Na czerwono zaznaczyłem położenie tych elementów wg instrukcji Shipyard'u do wycinanki 1:96 a na zielono miejsca widoczne w instrukcji mojego zestawu. I tu następuje pytanie: które z tych położeń są prawidłowe? Wydaje mi się, że kołkownice wyżej (bo nie trzeba się tak schylać), ale z drugiej strony jaszcze chyba niżej (nie przeszkadzałyby tak w codziennym życiu, a w sumie to używane były niezbyt często :whistle: ). Nie ukrywam, że liczę na podpowiedzi ze strony Kolegów :)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Efekt prac :)

Obrazek

Obrazek

Popracowałem też nad lustrem

Obrazek

W porównaniu do propozycji z zestawu dorobiłem podział na listwy

Obrazek
(powyższe zdjęcie linkuję ze strony Wydawnictwa)

Tak na marginesie: cały czas zastanawiam się jak uzyskać efekt kolorystyczny jak na modelu Wydawnictwa i ... dochodzę do wniosku, że dostałem jakąś trefną farbę w tubie opisanej "umbra" - moja jest zielona :whistle: . Nie mogłem nigdzie kupić drugiej tuby tej farby [tego producenta], więc teraz mam model 'w pomarańczach' zamiast 'brązach'. Kara za grzechy jakaś?
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Trwają prace na rufie :)
Stocznia wykonała już "żelastwa" (co prawda nie z blachy "Żubr" a z kartonu impregnowanego CA, ale...).
Jeżeli się uda - wieczorem malowanie i montaż :)

Obrazek

Mam nadzieję, że szkice wyjaśniają zakres modyfikacji w stosunku do zestawu :)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Malowanie i montaż były, tyle, że dzień później ;)
Wyszło chyba znośnie?

Obrazek

Obrazek

Teraz rumpel, ostatni pokładzik nad nim i... kadłub gotów :D
Awatar użytkownika
Kon_Bar

W temacie ostatnio było cicho (czytaj: nie mogę doczekać się komentarzy na temat swoich pomysłów przedstawionych wyżej). Aby nie tracić czasu postanowiłem podszkolić się w mikro-kowalstwie :D - wszystko przez poniższy rysunek:

Obrazek

Zapragnąłem wykonać coś takiego (mam nadzieję, że to ma swój historyczny sens):

Obrazek

Kolejne próby wykonania łańcucha przybliżały mnie coraz bardziej do zamierzonego efektu (postęp prac od prawej do lewej):

Obrazek

Jeżeli jeszcze uda mi się wyprodukować podłużne ogniwa wielkości kółek z lewego łańcucha to chyba będę w domu :)

Z "ciekawych" pomysłów mam jeszcze markowanie treenalis na kadłubie - może choć w tym temacie Koledzy coś doradzą? Mam zamiar umieszczać ślady o średnicy 0,45 mm w dwóch rzędach oddalonych o około 3 mm (wręga) - takie rzędy w odstępach około 1 cm (odstęp pomiędzy wręgami). W rzeczywistości byłyby to wręgi ok. 20 cm rozstawione co ok. 70 cm - nie za gęsto?
Awatar użytkownika
Lucek

Post autor: Lucek »

Witam podłużne ogniwa wielkości kółek z lewego łańcucha możesz zrobić przez nawiniecie drucika na np.2 szpilki połączone ze sobą.Pozdr.
Awatar użytkownika
Kon_Bar

W końcu przysiadłem nad tematem i zrobiłem łańcuchy. Czernienie przez wyżarzanie :) Jednak zamontuję je chyba dopiero po skończeniu rumpla i podjęciu decyzji co z treenails na burtach (trochę się boję, że zepsują cały efekt...)

Obrazek
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Co do odstępów w "gwoździowaniu" zerknij do Mondfelda - w dziale poświęconym deskowaniu pokładu jest kilka schematów oraz wyjaśnienie w jakich odstępach bito gwoździe. Oczywiście to będzie ok, jeśli na twoich materiałach nie masz zaznaczonego sposobu czy rozmieszczenia deskowania, bo jeśli masz, to musisz zachować układ ułożenia i do tego zastosować regułę z jakim odstępem. Nie znam planów twego modelu dla tego mówię ogólnikami. Na pewno możesz założyć , że w miejscu połączenia desek pokładu biegł pokładnik i na tej wysokości w poprzek pokładu było kołkowanie, nie mniej nie oznacza to, że tam była wręga i pokryje się jej wysokość w modelu z ułożeniem desek
Zobacz rys. deskowania z relacji budowy u mnie.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
ODPOWIEDZ