Jacht motorowy "IRA"

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sance

Re: Jacht motorowy "IRA"

Post autor: Sance »

Teraz się postarałeś. Znacznie lepsze niż wcześniej. Będziesz to poczerniał, malował czy pozostanie w takim stanie?
Obrazek
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

elementy mosiężne pomaluje ALC-107 Chrome, spienione pcv na biało, no i sam maszt lakierem poliuretanowym na wysoki połysk
Awatar użytkownika
jeskom

prace nad nową nadbudówką trwają...dzisiaj szlif na gładko forniru, aby wygładzić ranty i przygotowanie pod lakier
Załączniki
DSC_0398.jpg
Awatar użytkownika
jeskom

stara busola mi się nie podobała i zrobiłem nową (wymiary 22mm x 17,5mm)
Załączniki
busola wytoczona na mojej tokarce, składa się z 7 elementów mosiężnych, szybki i zdjęcia tarczy.
busola wytoczona na mojej tokarce, składa się z 7 elementów mosiężnych, szybki i zdjęcia tarczy.
Awatar użytkownika
jeskom

dzisiaj wieczorkiem postanowiłem wyprodukować knagi, niestety nie posiadałem prętów mosiężnych aby w całości sobie wytoczyć, więc musiałem rozłożyć całość na drobne podzespoły. Zdjęcie ukazuje 1 sztukę gotową i podzespoły dla pozostalych trzech.
Załączniki
DSC_0414.jpg
Awatar użytkownika
jeskom

tym razem przedstawiam zdjęcia z moich prac:
1- wyznaczam linię wodną laserem aby strefę nad wodą pomalować na biało
2- gotowa nadbudówka w trakcie zakładania okien (okna narazie posiadają folię ochronną). Docinanie otworów pod gotowe okna jest dość powolne gdyż mam 1 podejście.
Załączniki
DSC_0446.jpg
DSC_0441.jpg
Awatar użytkownika
jeskom

kadłubik otrzymał biały kolor nad poziomem wody no i teraz czekam aż farba się utwardzi, potem doszlifuje delikatnie to co jest nie tak i malowanko lini wodnej na czarno :D
Załączniki
DSC_0447.jpg
Awatar użytkownika
jeskom

prace trwają aby przygotować jakkolwiek mój statek z kosmosu hehehe. Wstępnie przylożyłem to co mogłem a co będzie doklejone dopiero. Na nadbudówce widać jeszcze szyby bez ramek i z folią ochronną
Załączniki
DSC_0464.jpg
DSC_0462.jpg
Awatar użytkownika
jarekwo

Post autor: jarekwo »

Ja tam modelarzem nie jestem i jeszcze długo nie będę ale ten Twój 'statek z kosmosu' ;] jest super i gdyby nie skala spokojnie cumowałby w gdyńskiej marinie
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jarcio

Post autor: Jarcio »

Jeskom, piękna robótka. Widać, że Rysiu dobrze Cię motywuje :lol: Jak zrobisz mi taki w skali 1:1 to nie pogardzę. Ale jest drobna fuszerka, brak obowiązkowego, niebieskiego tła na fotce. Nakazane zaleceniem Kazia ;)
ODPOWIEDZ