Jacht motorowy "IRA"

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Jacht motorowy "IRA"

Post autor: RomekS »

jeskom pisze:Dzisiaj dojrzałem, że moja nadbudówka posiada błędy, które niestety są mocno widoczne i nie jestem już w stanie ich poprawić, a poprawa kosztowała by mnie więcej pracy niż zrobienie nowej, tak więc stwierdziłem, że zbuduje nadbudówkę od nowa.

Gdybyś pokazał owe błędy to inni by ich nie popełnili.
A takie stwierdzenie, że "dzisiaj dojrzałem" .... do czego i kogo to może zaciekawić.
No chyba, że osiągnąłeś wiek dojrzałości ... nie tylko płciowej.
Tak, że nie piernicz w bambus tylko wstawiaj fotki, które mogą być pomocne
aby wyjaśnić jak nie należy robić. Relacja będzie barwniejsza.
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

hym...fotek już chyba nie zrobię ale już mówię o co chodzi:
- pierwszą i najbardziej spieprzoną rzeczą było nałożenie forniru na polistyren klejąc cyjanoakrylem, nakładając klej na tzw. esy-floresy. W pogodzie deszczowej (zwiększonej wilgoci) w miejscach które nie były pokryte klejem fornir wyginał się tworząc brzydkie bąble

- kolejnym błędem a właściwie wielką niewiadomą był daszek nie wiedzieć czemu szpachel odchodziła (a przed kładzeniem daszek był chropowaty, odtłuszczony i wysuszony)...nie pracował bo zastosowałem polistyren 4mm jako podstawę. (w nowej zastosuje spieniony polistyren i po ukształtowaniu go nałoże szpachel co powinno rozwiązać problem - i zmniejszy ciężar)

- trzecie to były miejsca gdzie źle dałem wymiary, lub za dużo wyszlifowałem

mam nadzieje, że komuś się to przyda - poza tym macie może jakieś środki które ładnie zassają fornir do polistyrenu i będą dobrze trzymać?
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

To że kleiłeś cjanoakrylem fornir to jeszcze nic złego. Błędem było nie zaipregnowanie forniru. Wystarczyło wetrzeć ze dwie warstwy kaponu. Wtedy klejenie lepiej wychodzi bo cjanoakryl nie wsiąka w fornir.
Nie bardzo wiem co to jest u Ciebie "daszeknie" (sprawdzaj pisownię) z polistyrenu ale ten materiał nie wszystko przyjmuje. To samo dotyczy farb. Trzeba zrobić próbę. Większość kolegów stosuje farby i szpachle modelarskie do polistyrenu. Zwykły lakier czy emalia nitro potrafi odłazić całymi płatami. Poczytaj relację Grześka, Tomka czy nawet moją. U mnie byłu W Większości Humbrole.
I tak jak Romek prosi, zdjęcia. To pomoże innym uniknąć błędów.
Awatar użytkownika
jeskom

jak wydobędę resztki nadbudówki to wstawie choć kawałek..

co do forniru to rozumiem że jajpierw natrzeć kaponem (może być olej V3V ? - chyba daje te same właściwości) i potem kleić do polistyrenu?

robie sobie jeszcze test na kawałku polistyrenu - tzn mam klej z pędzelkiem marki UHU do modeli, i najpierw nałożyłem warstwę na fornir, a potem raz pokryłem polistyren, po czym złożyłem całość ściskając.

Klej ma właściwości rozpuszczające lekko polistyren i w ten sposób nawet elegandzko przyległ do forniru. na początku kleik wydostał się z porowatego mahoniu, ale jak się osuszył to prawie śladu nie było widać..
Potem kawałek mahoniu chciałem oderwać ale dość mocno trzymało i to na całej powierzchni.

(wstawie fotkę pod wieczór bo teraz w pracy jestem)
Awatar użytkownika
krystiano007

Post autor: krystiano007 »

Witam. Jeśli wolno , mam pytanie. Czy ten klej UHU to jest taki odpowiednik budaprenu czy raczej coś innego?
Awatar użytkownika
jeskom

heh...śmierdzi jak lakier do paznokci i twardnnieje a z butapremu robi się guma
Awatar użytkownika
jeskom

wklejam obiecane zdjęcia:
1. na pierwszym widać fornir sklejony klejem UHU. wycieka z porów forniru, ale jak wyschnie nie będzie prawie śladu.
2. tu próbka wcześniejsza tego samego kleju, próbowałem oderwać fornir. widać że trzyma na całej powierzchni, jak i równierz klej spowodował delikatne "roztopienie" powierzchni forniru co po wyschnięciu łączenie stało się mocniejsze.
3. tu widać kawałek nadbudówki, którą znalazłem jeszcze w całości. Widać na niej bąble (zdjęcie nie ostre bo ręka się trzęsła a z lampą nic nie było widać). wystarczyło że nadbudówka postała na dworze po deszczu a działy się takie cuda (wcześniej klejona cyjanoakrylem - klej nakładany tak jak by się kredkami rysowało)
4. tu miejsce odblasku to miejsce odklejania się szpachli (odblask to cyjanoakryl - skleiłem to bo myślałem że się to da uratować jeszcze).
Załączniki
DSC_0320.jpg
DSC_0316.jpg
DSC_0312.jpg
DSC_0307.jpg
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Kapon to lakier bezbarwny coś jak nitro tylko nie powoduje ściemnienia malowanych elementów. Zamiast malowania pędzelkiem wcierałem szmatką. Wtedy prawie go nie widać. A V3v to olej i po nim cjanoakryl nie złapie. Zresztą chyba nic nie złapie.
Awatar użytkownika
jeskom

wiadomo, że po pomalowaniu V3V żaden klej nie chwyci, ale u mnie ma wystąpić kolejność taka, że najpierw przyklejam dokładnie do polistyrenu fornir, a następnie jka wszystko wyschnie nakładam olej V3V...testy zrobione i fornir nie uległ po takim toku czynności żadnym deformacjom.
Awatar użytkownika
jeskom

Dla tych co znają model jachtu który buduje mam pytanie i proszę o porade:

Kadłub będzie malowany akrylem półmat. pokład jest nasączony olejem V3V i już teraz cieszy moje oko.
Pytanie dotyczy nadbódówki która będzie oklejona fornirem mahoniowym.

Czy lepiej według was abym przetarł tą nadbudówkę czymś w stylu Kapon, co da matowy efekt mahoniu, czy pomalować ją lakierem (np do parkietów), co da połysk na drewnie i nadbódówka będzie z połyskiem?

Która wersja będzie się lepiej prezentować?
ODPOWIEDZ