Jacht motorowy "IRA"

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Sance

Re: Jacht motorowy "IRA"

Post autor: Sance »

Jeskom preferuje styl swojsko-folklorowy z serwetkami w roli głównej;)
Obrazek
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

heh..panowie niestety jedyne niebieskie tło jakie mam akurat zostało wyprane a jak chciałem wziąść jakieś inne to żonka powiedziała, że jestem stuknięty...no więc musiałem zrobić tak jak wyszło :D
Awatar użytkownika
jeskom

aktualizacja na dzień 6.08.2012r.

Wczoraj z wieczora mój jachcik został zapakowany już do skrzynki i czeka na transport do Tczewa. W niedziele cały dzień pracowałem nad montowaniem kolejnych elementów na pokład i nadbudówkę.
Jachcik który będzie do obejrzenia na wystawie (nadal jest w trakcie budowy - to nie jest ostateczny wygląd) był budowany ok 10 m-cy, mam nadzieje że zostanie ukończony do końca września :D

Zapraszam do Tczewa
Awatar użytkownika
jeskom

Po Tczewie stateczek otrzymał nową, lżejszą baterię no i resztę wyważyłem ołowiem (potem przetopiłem na sztabki i przykleiłem w odpowiednie miejsca.

Następnie przyczepiłem odbojnicę do kadłuba z listewek które otrzymałem od dobrego człowieka :D

Miałem spory kłopot jak uformować listewkę na dziobie statku. Utworzyłem sobie formę o kształcie pokładu (części przedniej) i wyginając na niej listewkę polewałem dopiero co zagotowaną wodą. W ten sposób listewka elegancko się wygięła i osiągnęła pożądany kształt. Odczekałem kilka dni aż wszystko wyschnie i następnie listewki zabejcowałem mahoniem i siknąłem bezbarwnym lakierem akrylowym Motipa.
Załączniki
DSC_0015.jpg
DSC_0013.jpg
DSC_0011.jpg
Awatar użytkownika
mamt1971

Post autor: mamt1971 »

Witam.Jestem pełen podziwu dla kunsztu wykonanie świetne kolego jeskom.Przychodzi mi tylko was chwalić bo na to zasługujecie.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jeskom

dzięki mamt1971 za miłe i podnoszące na duchu słowa uznania :D

tymczasem moje krasnale zakładają reling z linki stalowej, oto kilka fotek:
Załączniki
DSC_0014.jpg
DSC_0010.jpg
DSC_0008.jpeg
Awatar użytkownika
jeskom

Panowie...zrobiłem próbkę linki i pytanie do was czy taka może być na mój jacht?..pokazuje stary zwój, który miał być na pokładzie, i nowa linka z innego materiału.
Załączniki
nowa linka
nowa linka
stara linka
stara linka
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

Paradoksalnie nowa lina wygląda na starszą, sponiewieraną przez morze. Za to stara pomimo swojej czystości nie wygląda zbyt naturalnie (może to przez takie powiększenie). Więc sponiewierana ma się nijak do twojej wyglancowanej łajby, chyba że będziesz IRE przybrudzać.
Awatar użytkownika
jeskom

sprawa linki raczej rozwiązana...na pomoc przyszedł znany producent linek do statków :D ...nie będę zdradzał kto to chyba że się sam na forumie ujawni hehe
Awatar użytkownika
jeskom

No i stwierdziłem, że zrobię aktualizację z postępu przy budowie jachtu. Tak teraz wygląda (jeszcze pare elementów brakuje...)

ZDJĘCIA KTÓRE WYSTAWIŁEM POPRZEDNIO ZOSTAŁY ZAMIENIONE NA TE PONIŻEJ
zrobiłem to bo niektórzy nie widzieli co tam jest na poprzednich fotkach
Załączniki
DSC_0103.jpg
DSC_0097.jpg
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 19:04 przez jeskom, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ