Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karrex

O:Żaglowce - Quiz

Post autor: Karrex »

Viluir napisała:
Dobra odpowiedź Panie Krzysztofie! :) Może Pan teraz zadac pytanie :)

jerry_bee napisał:
stop stop stop! robi się bałagan!
przypominam reguły: kolejne pytanie może zadać ten, kto pierwszy poprawnie odpowiedział na poprzednie pytanie. a więc czekamy na pytanie od Krzysztofa
.

Kolejne pytania cisną się na usta Kogowiczów ;), a tu Krzysztof (bez urazy) prawie 2 lata blokuje temat :woohoo:
Powtórzę za moderatorem:
...czekamy na pytanie od Krzysztofa :)
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Patrz, już tyle czasu wymyślam zadanie. A propos' jesteś niezły górnik, przekopałeś Kogę na wskroś.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
krzysztof

Proste pytanie: w jakim kącie była ustawiana tylnica do stępki, w połowie XVIw, czyli w czasach Zygmunta Augusta?
pozdrawiam Krzysztof

Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

Cześć! Trochę buszowałem po sieci i trafiłem na dość ciekawy materiał o wraku szesnastowiecznej jednostki o nazwie Lomellina. Jeśli jej tylnica względem stępki była ustawiona pod kątem 75 stopni, to strzelam: 75 stopni!

:)

Źródło: https://www.ucntn.umk.pl/tikiwiki/tiki-pagehistory.php?page=Lomellina_nautologia&preview=15

Pozdrawiam
Bartek

[EDIT]
Dla mających problem z wyświetleniem podanego przeze mnie linku przytaczam dosłowny cytat, dotyczący oczywiście Lomelliny: Tylnica (stewa rufowa) nachylona jest do powierzchni stępki pod kątem 75°. Na rufie posadowiono ster wykonany z czterech mniejszych elementów. Spoczywał on na 1,45 metrowej długości dębowej podeszwie, tworząc razem kąt 78°.

Link poprawnie działający, lecz niestety po angielsku: http://www.archeonavale.org/lomellina/an/l_9a.html
Cytat: All that could be seen of the stern post is its 75° angle with the keel plane. One of the rudder's sections is made up of four poplar pieces laid on a 1.45 m-long oak sole, forming together an angle of 78°.

A tak na marginesie i poza quizem, ciekawe materiały i moim zdaniem warte obejrzenia...
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Coś chyba pokręciłeś.a raczej nie do końca dobrze zinterpretowałeś. Niestety pod podany przez Ciebie link mozilla mnie nie wpuszcza, że niby podejrzany, więc sam nie mogę sprawdzić, ale radzę jeszcze raz, na spokojnie przeanalizować to co tam napisano..

Ja znam odpowiedz, ale ... wiem na jakiej podstawie Krzysztof zadał pytanie, więc nie będę psuł zabawy

Rzeczywiście tak tam pisze.... ale to znaczy,że oni tam pokręcili, mierzą nie tak jak trzeba ( bo jak się toto odwróci to wyjdzie jak należy-znaczy będzie się mieścić w przedziale - ale ich rozumowanie chyba logiczne nie jest)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

111' ? ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

jaxa napisał:
111' ? ;)

Tu się będzie musiał Krzysztof wypowiedzieć. Tylnica ze stępką tworzyła kąt rozwarty w granicach 105-115 stopni. Więc Jaxa by się zmieścił w tym przedziale.
Co do odpowiedzi Bartka, to wg mnie autorzy źle podali to nachylenie. gdyby miało być 75 stopni, to tylnica musiałaby być wygięta do środka kadłuba, co jest niespotykane. Oni zapewne liczyli od linii przedłużenia stępki, czyli niejako "z drugiej strony"
Ale ostatecznie poczekajmy, co powie Krzysztof
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

ataman napisał:
Tu się będzie musiał Krzysztof wypowiedzieć. Tylnica ze stępką tworzyła kąt rozwarty w granicach 105-115 stopni. Więc Jaxa by się zmieścił w tym przedziale.
Co do odpowiedzi Bartka, to wg mnie autorzy źle podali to nachylenie. gdyby miało być 75 stopni, to tylnica musiałaby być wygięta do środka kadłuba, co jest niespotykane. Oni zapewne liczyli od linii przedłużenia stępki, czyli niejako "z drugiej strony"
Ale ostatecznie poczekajmy, co powie Krzysztof

No tak. Patrząc w kierunku przedłużenia jest to 75 stopni, zaś odwrotnie 105 stopni. Dobrze zatem, że wynikła nasza mała dyskusja, gdyż zwraca uwagę na interpretacyjne różnice autorów opracowań. Wydaje mi się, że obie wartości są prawidłowe i miarodajne, chyba, że istnieją jakieś ściśle określone reguły mierzenia tego nachylenia (potrzebne źródło). Krzysztof wyraźnie napisał jednak "tylnica względem stępki", a nie względem jej przedłużenia.

;)

Quiz jest świetnym pomysłem!
Pozdrawiam serdecznie i życzę świetnej zabawy
Bartek
Awatar użytkownika
krzysztof

Przyjmijmy jednakoż, że odpowiedź 111 stopni będzie w tym wypadku uznana jako prawidłowa. Mówimy o kącie rozwartym. Łatwo poszło. Prosimy Jaxę o pytanie.
pozdrawiam Krzysztof

Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

a ja się chciałem spytać: jak brzmi prawidłowa odpowiedź? - prosiłbym o wyczerpującą :)
No i dziękuję za uznanie mojej odpowiedzi za właściwą ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ