Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jerry_bee

O:Odp:Żaglowce - Quiz

Post autor: jerry_bee »

Marten, sama marchewka nie zadziała, kij jest potrzebny ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Jerry! Pamiętasz, jak to w XVIII i początku XIX wieku werbowano marynarzy brytyjskiej ( i nie tyko ) floty wojennej kijem, kijem i jeszcze raz kijem? Tam w ogóle nie używano marchewki, a flota przez ładnych parę lat była baaaardzo sprawna... A w ogóle, cieszę się, że znowu mogę po dość długiej nieobecności natej ziemi trochę pogadać z normalnymi, czyli szkutnikami.
grzesiek

Post autor: grzesiek »

Witam
Można przyjąć, że w XVII w zaczęły pojawiać się elementy sterowe podłączone pod rumpel zwiększające łatwość sterowania takim rozwiązaniem był tzw wystrzał, czyli pionowy drąg zamocowany na czopie w pokładzie poniżej i przytwierdzonym do rumpla. Ale typowe koło sterowe moim zdaniem pojawiać sie zaczęło w okresie XVIII wieku tak mniej więcej w połowie wieku. Koło sterowe było już np na barku Jamesa Cooka w 1770r.
Wcześniej moim zdaniem były stosowane rumple i wystrzały oraz w XVIII wieku wchodzić zaczęło koło sterowe.
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

hmmm, hmmm.....kółeczko zamiast drążka....... jak piszą mądrzy ludzie na KODZE... było to na początku XVIII wieku.. ponoc dokładnie w 4 roku tego stulecia..;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Atamanie drogi! Przyznam się, że nie znam tej daty. Podaj coś bliżej i wymyślaj już pytanie.
Awatar użytkownika
ataman

no.. ja to wyczytałem na KODZE..

http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/catid,7/id,14770/

;)
Pozdrawiam
s_sikor

Post autor: s_sikor »

Cześć wszystkim szkutnikom!

Czemuście zacichli???? Na ponad 6 miesięcy??????? Co się stało????? Czyżby już wszyscy zwątpili?????

Co do tego koła sterowego, to ja tez się zgadzam, a dodatkowo, ostatnio gdzieś wyczytałem że HMS BOUNTY był jednym z pierwszych żaglowców w których zastosowano koło sterowe. Biorąc pod uwagę fakt że HMS BOUNTY podniósł kotwice 23 grudnia roku pańskiego 1787, to od tej daty odjął bym parę lat, (około 10) i przyjął tę datę za w miarę poprawną. Ale mogę się oczywiście mylić, i jeżeli tak, to pochyle głowę na znam mej pokuty i skruchy jak każdy szanujący sie grzesznik.

Pozdrawiam brać szkutniczą!

Stopy rumu pod kilem!
~Sikor~
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

s_sikor napisał:
Cześć wszystkim szkutnikom!

Czemuście zacichli???? Na ponad 6 miesięcy??????? Co się stało????? Czyżby już wszyscy zwątpili?????

Co do tego koła sterowego, to ja tez się zgadzam, a dodatkowo, ostatnio gdzieś wyczytałem że HMS BOUNTY był jednym z pierwszych żaglowców w których zastosowano koło sterowe. Biorąc pod uwagę fakt że HMS BOUNTY podniósł kotwice 23 grudnia roku pańskiego 1787, to od tej daty odjął bym parę lat, (około 10) i przyjął tę datę za w miarę poprawną. Ale mogę się oczywiście mylić, i jeżeli tak, to pochyle głowę na znam mej pokuty i skruchy jak każdy szanujący sie grzesznik.

Pozdrawiam brać szkutniczą!

Stopy rumu pod kilem!

Witam
Warto zajrzeć do literatury. W ksiązce B. Lavery, "The arming and fitting of english ships of war 1600-1815" jest mały rozdziała zatytułowany "The Date of the wheel"
Pierwsze przedstawienia na modelach są z ok. 1703
W okresie 1707 - 1711 kontrakty na budowe nowych okretów wspominaja whipstaff i koło sterowe.
Uzycie koła po roku 1711 szybko sie rozpowszechniło a po 1715 było już stosowane powszechnie.

We flocie francuskiej powszechne wprowadzenie koła jest późniejsze o ok. 20-30 lat.

Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
ataman

Awas, to teraz na Ciebie kolej z wymysleniem pytania!!
(ja nie zadawałem, bo moja odpowiedź, mimo, że prawidłowa, to była taka nijaka.. nie poparta pewnymi źródłami)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Odpowiedziałem troche przypadkiem bo zobaczyłem ostatni wpis.
Ale, żeby nie psuc zabawy zadam proste pytanie.

Chodzi o kołki Treenals albo czasem pisane tree-nails.
Czasem mozna zobaczyc modele pracowicie pokołkowane, wygladajace jakby miały ospę. Stąd pytanko:

Jakie były srednice kołków treenals i gdzie w konstrukcji okrętu były stosowane, oraz jak kołkowano deski pokładów?

Pozdrawiam
Artur
ODPOWIEDZ