Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaxa

O:Żaglowce - Quiz

Post autor: jaxa »

Czym różniły się łodzie Słowian i Wikingów?
Najlepiej 3 różnice, ale zachęcam też tych co znają mniej (lub więcej)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
korasonek

Post autor: korasonek »

Witam
Łodzie Słowian były
1. krótsze od łodzi Wikingów,
2. bardziej płaskie niż Wikingów,
3. różniły się kształtem dziobu i rufy.(Wikingowie na dziobie podczas walki zakładali głowę smoka lub węża, a wracając do domu zdejmowali)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotr

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Awatar użytkownika
jaxa

Oczywiście chodzi o jednostki porównywalne, czyli o podobnych gabarytach, kształtach i przeznaczeniu, gdyż każda z kultur korzystała z wielu typów łodzi.
Zakładamy więc, że długość nie jest tu cechą wyróżniającą, choć Wikingowie budowali oczywiście dłuższe łodzie, ale też i krótsze.
Różnice w kształcie stew również możemy pominąć, gdyż nie wszystkie łodzie Wikingów posiadały typowe z powszechnym wyobrażeniem łukowate wygięcia w kształcie litery S, a Słowianie najprawdopodobniej również osadzali na dziobie, a może i na rufie, rzeźby przedstawiające głowy różnych stworzeń.

Najtrafniej wskazana różnica, to ta, że łodzie Słowian były bardziej płaskie.
Przekrój poprzeczny kadłuba łodzi Słowian miał kształt litery "U", a łodzi Wikingów litery "S", co wiąże się np. z tym, że linia brzegowa w Skandynawii jest w większości klifowa, a nasza, to wiadomo - piaszczyste plaże i płytkie rzeki.

Zostały więc do wskazania dwie różnice - czy ktoś wie jakie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Czy zatem różnicami mogą być:
- zakończenia stew - a konkretnie wzornictwo - w przypadku Lodzi wikingów mówimy o głowach np. smoków.
- łączenie poszycia - w przypadku łodzi słowiańskich były to kołki drewniane - w przypadku łodzi wikingów stalowe nity
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
jaxa

Co do wzornictwa, to rzeczą oczywistą są różnice spowodowane odmiennością kultur, choć tak na prawdę trudno określić, czy Słowianie nie używali motywu węża, czy smoka (choćby Drzwi Gnieźnieńskie). Natomiast sprawa łączenia poszycia jest jak najbardziej trafna - o to właśnie chodziło.

Reasumując mamy już dwie różnice:
1. poprzeczny przekrój kadłuba - Słowianie litera U, Wikingowie litera S
2. łączenie desek poszycia - Słowianie kołki, Wikingowie metalowe nity.

Pozostaje jeszcze (co najmniej) jedna, bardzo znacząca różnica - czy ktoś wie jaka?
Mogę dać taką podpowiedź: Wikingowie chyba jako jedyni stosowali takie rozwiązanie.

No i pytanie - kto wobec tego wygra quiz? Może każdy z podających choć jedną poprawna odpowiedź będzie miał prawo (po zakończeniu tego) zadać własną zagadkę?
EDIT:
Fotka przedstawiająca fragment Drzwi Gnieźnieńskich, na którym widać łódź słowiańska, którą św. Wojciech płynął do Prusów.
Motywy zwierzęce na stewach mogą pokazywać głowy psów, lub jakichkolwiek innych zwierząt, np. mitycznych smoków.
Obrazek
fotka zaczerpnięta ze strony wiadomości24.pl
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Nie znam odpowiedzi na zadane pytanie, ale temat Wikingów przypomniał mi jedną ciekawostkę.
Ogólnie podaje się, że to Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę chociaż słyszałem że to właśnie Wikingowie jako pierwsi dotarli na kontynent zachodni a dowódcą był ???

Podam odpowiedź, ale być może ktoś z Was będzie to wiedział. (Nie mam prawa jeszcze zadawać zagadki, ale temat tak ciekawy, że nie mogłem się powstrzymać)
Awatar użytkownika
jaxa

A ja znam odpowiedź na pytanie Jarka - wiem kto, gdzie i kiedy, ale ...nie powiem ;)

Myślę Jarku, że gdybyś pogrzebał w temacie, który jak mówisz jest dla Ciebie interesujący, to z pewnością znalazłbyś odpowiedź na moje pytanie.

Pozdrawiam i zachęcam do poszukiwań
Awatar użytkownika
Bartek_W

Post autor: Bartek_W »

Cześć!

A ja powiem... :woohoo:

Trzecia różnica: czyżby chodziło o tarcze na burtach łodzi Wikingów i ich brak na łodziach Słowian?

Ameryka i Wikingowie: Leif Eriksson, ok. 1002 wypłynął na wyprawę szlakiem Bjarniego i dopłynął do wybrzeży półwyspu Labrador, który nazwał wówczas "lesistą krainą" (Markland).

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
jaxa

Nie, nie chodzi o tarcze na burtach, chodzi o łódź, o jej stałe elementy, charakterystyczne i mające wpływ na jej poruszanie się po wodach, a nie kolorystykę, zdobienia, czy wyposażenie wojów i miejsce ich instalowania. Być może niezbyt precyzyjnie zadałem pytanie.

A co odkrywania Ameryki przez Wikingów: ja nadal pomilczę :)
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Ja również. Być może Bartek ma rację, chociaż ja słyszałem inne nazwisko.
ODPOWIEDZ