Pierwszy model - Polaris
- ataman
Re: Pierwszy model - Polaris
Zwróciłeś uwagę na to, że na przykładowych, pokazywanych przez Ciebie obrazkach liny przy lawetach są jasne?  Ciemne liny na łajbach to te impregnowane, a więc z natury dość sztywne, nie nadają się do swobodnego manewrowania nimi. Te odciągi do lawet powinny być miękkie, łatwe w zwijaniu, przechodzeniu przez bloczki, a więc naturalne, nie impregnowane, a co za tym idzie w kolorze jasnym. A Ty tu pokazujesz ciemne liny.... Chyba, że to tylko próby, bo na "zbiorczym" masz jasne.  Bloczki do tych odciągów zawsze będą za duże, więc trzeba zastosować jak najmniejsze - 2 mm, góra 3 mm.

Pozdrawiam
						- 
				Cabelinho
Masz rację, muszę podpatrzeć na innych modelach dokładniej (w załaczniku moja proba obecna) bo trochę się pogłubiłem. Problem mam z narzędziami bo takim małym wiertełkiem ciężko ręcznie przebić się przez metalową lawetę a wiertarki nie mam precyzyjnej więc złamałbym pewnie wiertlo. Zazwyczaj są drewniane lawety i nie ma problemu. Mam dwa wyjścia poszukać jakiegoś w miarę wiązania z wykorzystaniem metalowych lawet lub rozbroić armaty i zbudować lawety drewniane od nowa. Wczoraj pochłonęło moje jedno oko mecz barcelona vs real   i trochę inaczej muszę zrobić te mocowanie, prawdopodobnie ten zestaw zostawię narazie i spróbuje inny sposób na kolejnej armacie i lawecie wtedy porównam. W załączeniu obecne wiązanie. Milej niedzieli, dziś handlowa podobno
  i trochę inaczej muszę zrobić te mocowanie, prawdopodobnie ten zestaw zostawię narazie i spróbuje inny sposób na kolejnej armacie i lawecie wtedy porównam. W załączeniu obecne wiązanie. Milej niedzieli, dziś handlowa podobno   ps bloczki mam orzech 3 mm. Nie wiedziałem, będę jasną nić stosował w takim razie, dziękuje
 ps bloczki mam orzech 3 mm. Nie wiedziałem, będę jasną nić stosował w takim razie, dziękuje

i trochę inaczej muszę zrobić te mocowanie, prawdopodobnie ten zestaw zostawię narazie i spróbuje inny sposób na kolejnej armacie i lawecie wtedy porównam. W załączeniu obecne wiązanie. Milej niedzieli, dziś handlowa podobno
  i trochę inaczej muszę zrobić te mocowanie, prawdopodobnie ten zestaw zostawię narazie i spróbuje inny sposób na kolejnej armacie i lawecie wtedy porównam. W załączeniu obecne wiązanie. Milej niedzieli, dziś handlowa podobno   ps bloczki mam orzech 3 mm. Nie wiedziałem, będę jasną nić stosował w takim razie, dziękuje
 ps bloczki mam orzech 3 mm. Nie wiedziałem, będę jasną nić stosował w takim razie, dziękuje- 
				Cabelinho
Eksperymenty ciąg dalszy   0,8 mm nitka. Wiązanie jeszcze lipa
 0,8 mm nitka. Wiązanie jeszcze lipa 

- 
				Cabelinho
- 
				Cabelinho
 Pierwsza lina gruba jest, teraz jasna z bloczkami
 Pierwsza lina gruba jest, teraz jasna z bloczkami  Muszę zmienić tel na jakąś starą nokie lub dla seniorów bo jak patrze na te zdjęcia to jest zle a wygląda na jeszsze  gorzej, mam depresyjny aparat w telefonie
 Muszę zmienić tel na jakąś starą nokie lub dla seniorów bo jak patrze na te zdjęcia to jest zle a wygląda na jeszsze  gorzej, mam depresyjny aparat w telefonie  
- 
				Cabelinho
Jedna strona już powoli zabloczkowana, bez wiercenia w lawetach metalowych, dobrej nocy ps wnioski wyciągnięte. Główny błąd za dużo kleju daje, zobaczymy ile się uda poprawić w następnym podejsciu do kolejnych armat, a może to już maksimum  moich umiejętności  kto wie
  kto wie  zobaczymy
 zobaczymy   

kto wie
  kto wie  zobaczymy
 zobaczymy   

- 
				Cabelinho
W tym podejściu na powyższych  zdjęciach,  zgodnie z uwagami zmieniłem liny przechodzące przez bloczki (3 mm) na jasne (0,15 mm), natomiast główna lina wiążąca armatę z burtą to ciemna 0,8 mm  tylko z "obwiązaniem na końcach" jasną liną 0,15 mm. W majówkę będę się delektowął winem wiec prace w tym czasie pauza - wiadomo co ważniejsze   
   a po relaksie czas znów do stoczni na cieżką pracę, wtedy spróbuje poprawić jakość mojego wykonania na kolejnych armatach
 a po relaksie czas znów do stoczni na cieżką pracę, wtedy spróbuje poprawić jakość mojego wykonania na kolejnych armatach
do korekty napewno:
mniej kleju bo supełki się robią zbyt grube i ciężko to skorygować potem, dodatkowo bloczki są klejem związane za sztywno, nie poruszają się "swobodnie", troche dłuższa i luźniej powinna być gruba lina, popróbuje woskowanie lin. Poprawić i uprościć muszę sposób montażu bloczków do lawet metalowych. Ustawić bloczki precyzyjniej: czyli samodoskonalenie ciąg dalszy W przypadku samej konstrukcji i sposobu mocowania lin pomiędzy burtą i armatą - tak zostawię, wydaje się optymalnie, w przypadku braku  opcji wiercenia w lawetach metalowych nie mam innego pomysłu. Może jeszcze lepiej poprowadzę grubą linę od burty do armaty - może jakiś uchwyt, ale bez wiercenia, coś wymyślę.
 W przypadku samej konstrukcji i sposobu mocowania lin pomiędzy burtą i armatą - tak zostawię, wydaje się optymalnie, w przypadku braku  opcji wiercenia w lawetach metalowych nie mam innego pomysłu. Może jeszcze lepiej poprowadzę grubą linę od burty do armaty - może jakiś uchwyt, ale bez wiercenia, coś wymyślę.

a po relaksie czas znów do stoczni na cieżką pracę, wtedy spróbuje poprawić jakość mojego wykonania na kolejnych armatachdo korekty napewno:
mniej kleju bo supełki się robią zbyt grube i ciężko to skorygować potem, dodatkowo bloczki są klejem związane za sztywno, nie poruszają się "swobodnie", troche dłuższa i luźniej powinna być gruba lina, popróbuje woskowanie lin. Poprawić i uprościć muszę sposób montażu bloczków do lawet metalowych. Ustawić bloczki precyzyjniej: czyli samodoskonalenie ciąg dalszy
 W przypadku samej konstrukcji i sposobu mocowania lin pomiędzy burtą i armatą - tak zostawię, wydaje się optymalnie, w przypadku braku  opcji wiercenia w lawetach metalowych nie mam innego pomysłu. Może jeszcze lepiej poprowadzę grubą linę od burty do armaty - może jakiś uchwyt, ale bez wiercenia, coś wymyślę.
 W przypadku samej konstrukcji i sposobu mocowania lin pomiędzy burtą i armatą - tak zostawię, wydaje się optymalnie, w przypadku braku  opcji wiercenia w lawetach metalowych nie mam innego pomysłu. Może jeszcze lepiej poprowadzę grubą linę od burty do armaty - może jakiś uchwyt, ale bez wiercenia, coś wymyślę.- 
				Cabelinho
Nawet na urlopie liny mnie ścigają  prawie jak w mojej armacie
 prawie jak w mojej armacie  polaris nie odpuści z olinowaniem
  polaris nie odpuści z olinowaniem   miłej majówki wszystkim
 miłej majówki wszystkim

prawie jak w mojej armacie
 prawie jak w mojej armacie  polaris nie odpuści z olinowaniem
  polaris nie odpuści z olinowaniem   miłej majówki wszystkim
 miłej majówki wszystkim- 
				Cabelinho
:Liny nie naciągniete i bloczki luzniejsze. Wyszło podobnie jak poprzednio, poprawa niewielka, jeszcze 6 sztuk może któreś wyjdzie lepiej. Jak to mówią skoczkowie, 
najważniejsze że dwa równe skoki stabilna forma
 stabilna forma   dobrej nocy
  dobrej nocy

najważniejsze że dwa równe skoki
 stabilna forma
 stabilna forma   dobrej nocy
  dobrej nocy- 
				Cabelinho
Bardzo powoli, jak żółw po przejściach, ale systematycznie do przodu, różnie wychodzi raz na wozie a raz pod wozem, dobrej nocy