kolejny HMS Enterprize - ralfee
- dali
Re: kolejny HMS Enterprize - ralfee
Lawety rewelacja, koła do lawet perfekcyjne, można by wyliczać i wyliczać, wszystko mi się podoba, pozdrawiam.
- TomekA
A'propos HMS Enterprize, to dla niektorych, ktorzy chcieliby zbudowac sobie ten wspanialy model a nie stac ich na odpowiedni park maszynowy w jakims dedykowanym warsztacie jak i na materialy do budowy modelu od podstaw (from scratch), ciekawostka moze byc fakt, ze od niedawna pewien Chinczyk zaczal fabrykowac taki model w skali 1:48 (dlugosc kadluba jest ok 84 cm) w wersji plank-on-frame, tj. model w stylu Admiralicji, czyli na wregach z prawdziwego zdarzenia a nie na grodziach.
Model ten w wykonaniu owego Chinczyka (pod nazwa Caf Models) jest ponoc aktualnie dostepny jako zestaw w cenie promocyjnej ok. 1200 dolarow USA. Zwazywszy na zlozonosc i jakosc tego monstrualnego zestawu o wadze ok. 20 kg! (rzekomo materialy sa tam znacznie lepszej jakosci niz te w tradycyjnych zestawach), cena ta wydaje sie byc dosc przystepna, w porownaniu do cen na inne zestawy znanych firm europejskich.
Ja nie jestem tu zadnym promotorem tego zestawu, bron Boze, zalaczam don tylko link z MSW z czystej ciekawosci dla forumowiczow na Kodze.
https://modelshipworld.com/topic/24893- ... af-models/
Model ten w wykonaniu owego Chinczyka (pod nazwa Caf Models) jest ponoc aktualnie dostepny jako zestaw w cenie promocyjnej ok. 1200 dolarow USA. Zwazywszy na zlozonosc i jakosc tego monstrualnego zestawu o wadze ok. 20 kg! (rzekomo materialy sa tam znacznie lepszej jakosci niz te w tradycyjnych zestawach), cena ta wydaje sie byc dosc przystepna, w porownaniu do cen na inne zestawy znanych firm europejskich.
Ja nie jestem tu zadnym promotorem tego zestawu, bron Boze, zalaczam don tylko link z MSW z czystej ciekawosci dla forumowiczow na Kodze.
https://modelshipworld.com/topic/24893- ... af-models/
- oksal
Tomek, jak zawsze ciekawe informacje podajesz. Mnie najbardziej ciekawi, to co tam z fotek można zobaczyć
Konkretnie technologia wykonania. Jeszcze teraz jak na parę chwil wpadłem w gościnę do Piotrka, który mi pokazał w akcji działanie frezarki. A w drodze powrotnej porozmawiałem sobie z Romkiem (Romanowem) , który się chwalił nową maszynką CNC... No nic tylko zostaje podszlifować sobie umiejętności w odpowiednim programie 3D. Życia nie starczy na te technologie
Konkretnie technologia wykonania. Jeszcze teraz jak na parę chwil wpadłem w gościnę do Piotrka, który mi pokazał w akcji działanie frezarki. A w drodze powrotnej porozmawiałem sobie z Romkiem (Romanowem) , który się chwalił nową maszynką CNC... No nic tylko zostaje podszlifować sobie umiejętności w odpowiednim programie 3D. Życia nie starczy na te technologie
- Zdzisław
Rafał rewelacja. Narodził nam się na kodze nowy artysta. Jak tylko skończy się ta cholerna pandemia to w try miga czy na to pozwolisz czy nie przypędzę do Ciebie, żeby na własne oczy obejrzeć szczegółowo te cudeńka.
Pozdrawiam Zdzisław
Pozdrawiam Zdzisław
- ralfee3
Piotrek, Zdzisiek, wielkie dzięki za ciepłe słowa.
Jeśli chodzi o artyzm
to od roku męczę program do rzeźbienia. Opanować program nie jest bardzo trudno, ale coś sensownego w nim wyrzeźbić to już jest sztuka
ale się nie poddaję i będę dalej walczył z figurką galionową i zdobieniami rufy. Można też zamówić lub kupić gotowy plik OBJ STL, ale zawsze warto się uczyć czegoś nowego.
Jeśli chodzi o artyzm

pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- ralfee3
Podjąłem pierwsze próby rzeźby galionowej. Na razie sama głowa, do której w dalszej kolejności dołączę koronę i całą resztę poniżej. Może jednak coś z tego będzie.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- boston
Witam
Rafał jakiego programu używasz do tworzenia tych modeli?
pozdrawiam
Ireneusz Szkudlarek
Rafał jakiego programu używasz do tworzenia tych modeli?
pozdrawiam
Ireneusz Szkudlarek
- ralfee3
Pomalowałem lewą burtę i zabrałam się za klapy furt działowych.
- Załączniki
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- Siberian
Twoja relacja, to prawdziwa kopalnia pomysłów. A wykonanie mistrzowskie.
Pozdrawiam, Wojtek.
- jurektc
Patrze patrze i patrze i nie moge sie nadziwić Twoim umiejętnością. Robisz to perfekcyjnie.Jestes jak z innej bajki
. Insiracją do mojego podejcia do Enterpriza była Twoja relacja ale teraz kiedy juz sie tak napatrzyłem powątpiewam w słusznośc swojej decyzji
:D