Scotish maid 1/50 artesania Latina
- lkemot
Re: Scotish maid 1/50 artesania Latina
Olinowanie z tymi sterczącymi nitkami wygląda fatalnie - może jak je już poobcinasz to coś z tego będzie, ale gałka bosmańska/turecka w Twoim wykonaniu wygląda super - możesz pokazać jak ją robisz ?
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
lkemot pisze:Olinowanie z tymi sterczącymi nitkami wygląda fatalnie - może jak je już poobcinasz to coś z tego będzie, ale gałka bosmańska/turecka w Twoim wykonaniu wygląda super - możesz pokazać jak ją robisz ?
Przecież to będzie obcinane, nawet tego CA nie zabezpieczyłem, i tak nie wiem czy te wyblinki nie pójdą do kosza, ale jak zabezpieczę to obetnę króciutko jak przy mocowaniu jufersa do wanty, na fotkach widać.
Ok, mogę pokazać jak gałkę zrobiłem.
- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
Jeśli słowna instrukcja nie starczy to napisz bym dał to na fotkach, a zrobię tak.
Najpierw kupuję mały pędzelek za 3zł z empiku, potem obcinam na wystarczającą długość i wsadzam do wiertarki, toczę odpowiedni kształt przy pomocy iglaków i pilnika kosmetycznego, jak kształt jest dobry wywiercam trzymając w palcach wiertło odp. długości (wszystko zależy od średnicy linki na którym gałka turecka będzie), potem odcinam gotową gałkę brzeszczotem olfy przy włączonej wiertarce.
Później wkładam gałkę, ucinam odpowiedniej grubości nitke ( w tym wypadku amati 0,25), zawsze biorę tak by dużo zostało, jak zabraknie w trakcie trzeba całe wiązania gałki robić od nowa. Wykonuję podwójny węzeł prosty, przeciągam nitkę igłą przez właściwą line, po czym wykonuje (tak jak na obrazku), musi być parzyste, po czym wkładam nitkę raz do góry, raz na dół:
Na koniec zakańczam gałkę węzełkiem i daje kropkę CA, dla utrwalenia.
Jeśli coś nie jasne napisz...
Pozdrawiam.
Najpierw kupuję mały pędzelek za 3zł z empiku, potem obcinam na wystarczającą długość i wsadzam do wiertarki, toczę odpowiedni kształt przy pomocy iglaków i pilnika kosmetycznego, jak kształt jest dobry wywiercam trzymając w palcach wiertło odp. długości (wszystko zależy od średnicy linki na którym gałka turecka będzie), potem odcinam gotową gałkę brzeszczotem olfy przy włączonej wiertarce.
Później wkładam gałkę, ucinam odpowiedniej grubości nitke ( w tym wypadku amati 0,25), zawsze biorę tak by dużo zostało, jak zabraknie w trakcie trzeba całe wiązania gałki robić od nowa. Wykonuję podwójny węzeł prosty, przeciągam nitkę igłą przez właściwą line, po czym wykonuje (tak jak na obrazku), musi być parzyste, po czym wkładam nitkę raz do góry, raz na dół:
Na koniec zakańczam gałkę węzełkiem i daje kropkę CA, dla utrwalenia.
Jeśli coś nie jasne napisz...
Pozdrawiam.
- Dziecko
Witam.
Poczyniłem malutki, praktycznie nie zauważalny postęp przy wyblinkach, i przy okazji zabezpieczyłem i uciąłem pierwsze dwa piętra wyblinek.
Pozdrawiam.
Poczyniłem malutki, praktycznie nie zauważalny postęp przy wyblinkach, i przy okazji zabezpieczyłem i uciąłem pierwsze dwa piętra wyblinek.
Pozdrawiam.
- Dziecko
Witam.
Zacząłem dłubać knagi, brr. Dlatego tak długo się za nie nie mogłem zabrać... A szlifierka przeszła chrzest bojowy...Knagi są zeskanowaną kopią tych z wycinanki orlika, kutra bka.
Knagi du.y nie urywają ale lepiej nie zrobię.
I cd dalszy wyblinek.
A pomocnik
Pozdrawiam.
Zacząłem dłubać knagi, brr. Dlatego tak długo się za nie nie mogłem zabrać... A szlifierka przeszła chrzest bojowy...Knagi są zeskanowaną kopią tych z wycinanki orlika, kutra bka.
Knagi du.y nie urywają ale lepiej nie zrobię.
I cd dalszy wyblinek.
A pomocnik

Pozdrawiam.
- Dziecko
Witam.
Ukończyłem wszystkie wyblinki
, na grotmaszcie
, na jednej z burt 
Na fotkach widać babole typu krzywe wyblinki, czy niedocięte linki, uspokoję, w realu tego praktycznie nie widać.
A przy okazji test gó.nianej opcji której już nie użyje
Pozdrawiam.
Ukończyłem wszystkie wyblinki

Na fotkach widać babole typu krzywe wyblinki, czy niedocięte linki, uspokoję, w realu tego praktycznie nie widać.
A przy okazji test gó.nianej opcji której już nie użyje
Pozdrawiam.
- Dziecko
Witam.
Ukończyłem wyblinki na grotmaszcie. Obecna metoda którą wykonuje wyblinki, przy większym modelu, np fregacie czy chociaż brygu, więc do większych jednostek będę musiał ją usprawnić...
I reja powstaje
Pozdrawiam.
Ukończyłem wyblinki na grotmaszcie. Obecna metoda którą wykonuje wyblinki, przy większym modelu, np fregacie czy chociaż brygu, więc do większych jednostek będę musiał ją usprawnić...
I reja powstaje
Pozdrawiam.
- Dziecko
Witam.
Zacząłem wykonywać wanty na fokmaszcie, jeszcze tylko naprężenie i mogę zabrać się za wyblinki
Wyblinek jeszcze nie zabezpieczyłem CA
A że są ferie to mam nadzieję więcej przy modelu posiedzieć...
Pozdrawiam.
Zacząłem wykonywać wanty na fokmaszcie, jeszcze tylko naprężenie i mogę zabrać się za wyblinki

A że są ferie to mam nadzieję więcej przy modelu posiedzieć...

Pozdrawiam.
- Dziecko
Witam.
Wykonałem naciąg i przygotowałem linkę napinającą do zabezpieczenia.
Wyblinki
wyblinki
i wyblinki
na szczęście jestem coraz bliżej końca więc motywacja jest....
Pozdrawiam.
Wykonałem naciąg i przygotowałem linkę napinającą do zabezpieczenia.
Wyblinki

Pozdrawiam.
- Dziecko
Witam, jednak dziś nie skończyłem.
Ogólnie jestem zadowolony, choć pewnie dało się to zrobić lepiej. Uspokajam, w realu krzywej lini wanty praktycznie nie widać.
Pozdrawiam.
Ogólnie jestem zadowolony, choć pewnie dało się to zrobić lepiej. Uspokajam, w realu krzywej lini wanty praktycznie nie widać.
Pozdrawiam.