Kliper herbaciany Cutty Sark

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
daro68

Re: Kliper herbaciany Cutty Sark

Post autor: daro68 »

Przepraszam za tępego babola. Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Dziś był dzień na drobiazgi takie jak polery ,kołowrotki burtowe,wywietrzniki i oczywiście kompas
Załączniki
kompas (1).JPG
kompas (3).JPG
kompas (4).JPG
poler.JPG
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
Kapitansio
Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Kapitansio »

Witam.
Piękne będzie to "kliprowisko". Już się nie mogę doczekać taklowania.
Przy okazji... jak Kaziu zrobiłeś taki naturalny pokład? Ten taki "spalony słońcem i przeżarty solą" teak.
Pozdrawiam
"Kapitansio"
Awatar użytkownika
Kazek

Kapitansio jest to mieszanka impregnatu do drewna Altax kolor biały i heban, więcej białego z odrobiną hebanu dało mi to szary kolor malowane dwukrotnie ilość hebanu trzeba dobierać na zasadzie prób by uzyskać taki kolor szarości jaki komu odpowiada .
Awatar użytkownika
Kazek

trochę lutowania i klejenia i powstała pompa zęzowa
Załączniki
pompa (1).JPG
pompa (2).JPG
pompa (3).JPG
Awatar użytkownika
Kapitansio

Dzięki za wyjaśnienia odnośnie klepek pokładu. Może mi się to przydać jak zdecyduje się na USS Constitutions. Dla twojej pompy - załącznik.
Pozdrawiam
"Kapitansio"
Załączniki
Perfekcyjna robota...
Perfekcyjna robota...
OK.jpg (13.55 KiB) Przejrzano 5968 razy
Awatar użytkownika
Kazek

i doszły windy towarowe
Załączniki
winda (2).JPG
winda (3).JPG
Awatar użytkownika
Siberian

Post autor: Siberian »

Ech Kazimierzu, wymiatasz. Perfekcja w każdym szczególe. Zdaje się, że na kole zębatym tej windy, widać ślady zużycia. :)
Pozdrawiam, Wojtek.
Awatar użytkownika
Kapitansio

Witam.
Mam Kazek do ciebie parę pytań odnośnie miedzi na część podwodną. Chcę zakupić do USS Constitution taśmę miedzianą Venture Tape. Jaka jest najlepsza grubość, i szerokość taśmy. Czy lepiej odcinać płytki w poprzek taśmy, czy po długości. Czy każdą płytkę trzeba przykleić osobno, czy też można przykleić cały pasek wzdłuż kadłuba. No i ostatnia kwestia. Po oklejeniu całości, odczekaniu na patynę, trzeba pomalować lakierem całą powierzchnię, czy też się tego nie robi. Jak trzyma klej, który jest na taśmie.
Jak powinna być wykończona powierzchnia dna przed klejeniem płytek. Jaką polecasz firmę, sklep gdzie to można kupić. Znam parę z internetu, ale nie wiem jaka taśma będzie najlepsza. Poradź coś nim spieprzę robotę.

Pozdrawiam.
"Kapitansio"
Awatar użytkownika
Kazek

Kapitansio wybór taśmy Venture Tape MasterFoil plus jest dobry ja używam takiej samej ma dobry klej nie odkleja się i nie ma problemu z dostępem różnych szerokości bo to w zależności od skali musisz wybrać szerokość taśmy. Przed przyklejeniem taśmy kadłub przygotowuje w ten sposób, że po oszlifowaniu listewek z którego zrobiony jest kadłub pokrywam je caponem, a po wyschnięciu daje na to lakier bezbarwny lub jak w wypadku Cutty Sark całość maluje farbą Motip w ten sposób mam gładką powierzchnię do której taśma będzie się znakomicie trzymała. Taśmę lepiej ciąć na kawałki i kleić oddzielnie na zakładkę oczywiście można i kleić cały pasek ale wtedy trzeba robić imitacje cięć i w małej skali to nie jest problem natomiast w innym przypadku jest to widoczne, że nie jest na zakładkę .Po oklejeniu całości zostawiam tak już na stałe nie lakieruje nigdy patyna niech się tworzy całość niech się starzeje jednakowo . Patyna jest piękna dodaje całego uroku modelowi. Mam nadzieje ,że odpowiedziałem wyczerpująco

pomału zaczynam zabawę z masztami na początek bukszpryt :D
Załączniki
bukszpryt (1).JPG
bukszpryt (2).JPG
ODPOWIEDZ