Zwiastun tego co robię przedstawiłem tutaj:
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,6166/catid,523/limit,6/limitstart,12/
Dalsze prace przedstawiane będą w tym temacie.
Model powstaje w skali 1:20 na podstawie Planów Modelarskich.
Kadłub wykonany został w formie negatywowej z laminatu szklano-epoksydowego. Wręgi ze sklejki 4mm.
Pokład, jako że jest to powierzchnia nierozwijalna, zdecydowałem się skleić z listewek lipowych 8x3mm.
Po oszlifowaniu naklejona została tkanina szklana 50g/m2. Dalej to już szpachlowanie, szlifowanie aż do skutku.
Śruby, stery, nadburcie, reling wykonałem z mosiądzu. Jako, że model ma być pływający, całość malowana jest natryskowo emaliami nitro.
Napęd realizowany jest na bazie dwóch silników klasy 600, poprzez przekładnie i śruby mosiężne o średnicy 50mm lewą i prawą. Co z tego wyjdzie?
Stan na dzień dzisiejszy na zdjęciach.
Te części czekają na malowanie. Z racji tego,że malować mogę tylko na zewnątrz czekam na niewielkie ochłodzenie.

Rufa czeka na reling i parę drobiazgów.

Tutaj trochę gratów na dziobie już gotowych. Łańcuch kotwicy do wymiany. Został tylko do zrobienia właz.

Tak to wyglądało jeszcze niedawno.

Plany na teraz to zakończyć kadłub. Dalej sterówka, ale wcześnie muszę przemyśleć sposób wykonania.
Na początku planowałem zrobić z laminatu, ale wykonanie formy, ze względu na jej podziały, trochę mnie zniechęca. Pewnie wykonam ze sklejki i drewna na szkielecie sklejkowym.
To właściwie tyle na początek.
pozdrawiam