Witam
Właśnie wróciłem z pracy i w try miga do kompa.
Jeśli chodzi o miedziowanie motyl to nie jest to taśma miedziana ale blacha miedziana 0,1 mm i klejona jest na super glucie. Próbowałem z blachą miedzianą 0,2 mm ale była za twarda, 01 mm jest w sam raz. Jeżeli chodzi o trzymanie skali w jakiej jest budowany model to blacha 0,1 mm jest oczywiście trochę za gruba. W oryginale było to 0,75 mm. Ale cieńszej blachy nie mogłem dostać. A taśma to już wyglądała koszmarnie wręcz szkaradnie. Okręty z tego okresu pokrywano blachą miedzianą o wymiarach szerokość 48,6 cm do 49 cm i długość 162 cm do 163 cm. Ja kupiłem na allegro 10 formatek miedzianych o wymiarach
10 cm x 20 cm. Pociąłem ją na blaszki o wymiarach 5 cm x 1,5 cm i są to wielkości, które mieszczą się w ramach mojej skali. Zużyłem dodatkowo ponad 100 tubek super glue. Całe szczęście że super glue kupiłem hurtowo po 1,30 zeta za sztukę. Poszło mi tyle super glue, bo w tym wypadku nie można smarować klejem burt tylko musisz smarować blaszkę. Próbowałem smarować burty-nie wychodziło. Super glut za szybko wysychał na drewnie. Zaczynasz miedziowanie od strony rufy do dziobu, a blaszkę trzeba smarować odwrotnie od strony dziobu do rufy. Potem trzeba ją w palcach obrócić i przykleić na raz bo tutaj nie ma możliwości korekty. Paluchy miałem tak upaprane super glutem, że nawet pumeks nie pomagał. Imitację gwożdzi wykonałem ręcznie zaostrzonym okrągłym iglakiem- ponad 18 000 nakłuć. Wykonałem radełko z trybika, ale nie zdało egzaminu, blacha za twarda. Trochę mnie to kosztowało, bo miedziowanie wyniosło mnie ponad 3 stówy, ale mi się podoba i uważam,że warto było tyle wydać.
To tyle na temat miedziowania. Proszę pytać, chętnie odpowiem na pytania.
Pozdrawiam Zdzisław
Zdzisław HMS Enterprize
- kejsi
Re: Zdzisław HMS Enterprize
Witam.
Jeżeli już tak się poświeciłeś to trzeba było tych nitów zrobić więcej. Ja robiłem to matrycą.
Pozdrawiam Kazimierz.
Jeżeli już tak się poświeciłeś to trzeba było tych nitów zrobić więcej. Ja robiłem to matrycą.
Pozdrawiam Kazimierz.
- Zdzisław
Witam ponownie
Dzisiaj za montowałem na dobre ster, ale mam dylemat. Według wycinanki shipyardu górna część pióra steru znika gdzieś pod pokładem i nic więcej na ten temat nie ma, a ja chciałbym żeby w moim modelu można było kołem sterowym poruszać sterem. Może ktoś ma coś na ten temat, proszę o pomoc.
Aha i jeszcze jedno przeszło mi trochę i przyznaję rację starym wyjadaczom (gremlinom) postanowiłem, że poprawię pokład i wymienię dechy przynajmniej w jego środkowej części. Zamieszczam zdjęcie steru.
Pozdrawiam Zdzisław
Dzisiaj za montowałem na dobre ster, ale mam dylemat. Według wycinanki shipyardu górna część pióra steru znika gdzieś pod pokładem i nic więcej na ten temat nie ma, a ja chciałbym żeby w moim modelu można było kołem sterowym poruszać sterem. Może ktoś ma coś na ten temat, proszę o pomoc.
Aha i jeszcze jedno przeszło mi trochę i przyznaję rację starym wyjadaczom (gremlinom) postanowiłem, że poprawię pokład i wymienię dechy przynajmniej w jego środkowej części. Zamieszczam zdjęcie steru.
Pozdrawiam Zdzisław
Ostatnio zmieniony 23 lut 2015, 23:30 przez Zdzisław, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zdzisław
Witaj Kazimierz
Wiem, że u mnie już jest pozamiatane, ale czy możesz coś więcej napisać i pokazać na ten temat
Wiem, że u mnie już jest pozamiatane, ale czy możesz coś więcej napisać i pokazać na ten temat
- ataman
Zdzisław pisze:Dzisiaj za montowałem na dobre ster, ale mam dylemat. Według wycinanki shipyardu górna część pióra steru znika gdzieś pod pokładem i nic więcej na ten temat nie ma, a ja chciałbym żeby w moim modelu można było kołem sterowym poruszać sterem. Może ktoś ma coś na ten temat, proszę o pomoc.
Pod pokładem jest rumpel, połączony linami z kołem sterowym na pokładzie. Masz 6 ilustracji, myślę, że załapiesz na ich podstawie, jak toto jest rozwiązane
Pozdrawiam
- Motyl
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz o miedziowaniu 
A tak na przyszłość to zamiast tylu 'super glue' gdzie tubka ma 2g kup duże opakowanie cyjanoakrylu modelarskiego. Ja mam 100g za 14zł z Jockera, a do mniejszych detali dobra jest Tamiya cement.

A tak na przyszłość to zamiast tylu 'super glue' gdzie tubka ma 2g kup duże opakowanie cyjanoakrylu modelarskiego. Ja mam 100g za 14zł z Jockera, a do mniejszych detali dobra jest Tamiya cement.
- Zdzisław
Witam
Dzięki motyl za informację o kleju. Cieszę się, że w końcu ktoś wyraził się o mnie pozytywnie, bo do tej pory to była tylko krytyka.
Pozdro Zdzisław
Dzięki motyl za informację o kleju. Cieszę się, że w końcu ktoś wyraził się o mnie pozytywnie, bo do tej pory to była tylko krytyka.
Pozdro Zdzisław
- Zdzisław
Witam Ataman
Po pierwsze cieszę się, że taki mistrz jak Ty zaszczycił mnie wizytą na moim poście.
Przesłane przez Ciebie proponowane rozwiązanie jest dosyć zrozumiałe. Problem jest jednak w tym, że ja buduję model na postawie wycinanki shipyardu a tam są same uproszczenia. Jeżeli chodzi o zamontowanie rumpla pod dolnym pokładem, to nie ma takiej możliwości, bo musiałbym wtedy rumpel zamontować na wysokości ostatniego zawiasu pióra steru, a to nie wchodzi w grę. Istnieje jeszcze możliwość, (tak mi się przynajmniej wydaje) przedłużenia pióra steru w jego górnej części i zamontowanie rumpla pod górnym pokładem, a konkretnie pod sufitem (jeśli tak mogę nazwać) kabiny kapitana. Następnie za pomocą odpowiedniego zestawu bloczków wyprowadzić linki nad górny pokład i połączyć z kołem sterowym. Podpatrzyłem to w relacji oksala z budowy Endevaoura z 2010 roku. I tu wystąpi następna trudność - odległość. Bowiem koło sterowe usadowione jest za bezanmasztem, tak mniej więcej na wysokości drugiej furty działowej dolnego pokładu licząc od strony rufy. Natomiast długość rumpla ograniczona jest przez ściankę kabiny kapitańskiej, a tam już nic nie wykroję. Teraz zapewne zaraz posypią się na mnie gromy, że jest to niezgodne z rzeczywistością, a ja coś bezmyślnie improwizuję.
Co o tym myślisz ?
Pozdrawiam Zdzisław
Po pierwsze cieszę się, że taki mistrz jak Ty zaszczycił mnie wizytą na moim poście.
Przesłane przez Ciebie proponowane rozwiązanie jest dosyć zrozumiałe. Problem jest jednak w tym, że ja buduję model na postawie wycinanki shipyardu a tam są same uproszczenia. Jeżeli chodzi o zamontowanie rumpla pod dolnym pokładem, to nie ma takiej możliwości, bo musiałbym wtedy rumpel zamontować na wysokości ostatniego zawiasu pióra steru, a to nie wchodzi w grę. Istnieje jeszcze możliwość, (tak mi się przynajmniej wydaje) przedłużenia pióra steru w jego górnej części i zamontowanie rumpla pod górnym pokładem, a konkretnie pod sufitem (jeśli tak mogę nazwać) kabiny kapitana. Następnie za pomocą odpowiedniego zestawu bloczków wyprowadzić linki nad górny pokład i połączyć z kołem sterowym. Podpatrzyłem to w relacji oksala z budowy Endevaoura z 2010 roku. I tu wystąpi następna trudność - odległość. Bowiem koło sterowe usadowione jest za bezanmasztem, tak mniej więcej na wysokości drugiej furty działowej dolnego pokładu licząc od strony rufy. Natomiast długość rumpla ograniczona jest przez ściankę kabiny kapitańskiej, a tam już nic nie wykroję. Teraz zapewne zaraz posypią się na mnie gromy, że jest to niezgodne z rzeczywistością, a ja coś bezmyślnie improwizuję.
Co o tym myślisz ?
Pozdrawiam Zdzisław
- Zdzisław
Zapomniałem dodać, że zastanawiałem się nad tym żeby przedłużyć maksymalnie pióro steru i wyprowadzić je nad górny pokład i tam zamontować rumpel tak jak zrobił to oksal na Endeavourze.
Co o tym myślicie, panie i panowie modelarze?
Co o tym myślicie, panie i panowie modelarze?
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Musisz trzymać się planów danej jednostki. Nie możesz porównywać dwóch różnych jednostek i adaptować rozwiązań ładniejszych dla oka. Rób zgodnie z planami. nawet jak zrobisz cały ster nad pokładem, to i tak będzie on przykryty kolejnym pokładem i nic nie będzie widać więc decyzja należy do Ciebie
Musisz trzymać się planów danej jednostki. Nie możesz porównywać dwóch różnych jednostek i adaptować rozwiązań ładniejszych dla oka. Rób zgodnie z planami. nawet jak zrobisz cały ster nad pokładem, to i tak będzie on przykryty kolejnym pokładem i nic nie będzie widać więc decyzja należy do Ciebie
Pozdrawiam serdecznie Piotr