Sławku, nie mam w tej chwili żadnego zdjęcia, żeby porównać podstawę wyrzutni rakiet S-2M na Orkanie czy Piorunie (mam zdjęcia tej z Pioruna) ale pewnym jest, że na wszystkich trzech Orkanach nie ma polskiej produkcji wyrzutni FASTA (które są na Czernickim, Kaszubie i trzech blaszakach) natomiast są NRDowskie FAM-14 Z kolei na Tarantulach były MTU-4US. Wszystkie służyły temu samemu i miały tą samą ilość rakiet S-2M natomiast istotnie różniły się konstrukcją.
Różnice między okrętami są zauważalne Sławku, nie mówiąc już o planach (zresztą lepsze plany takie jakie są niż żadne), natomiast sama koncepcja budowy modelu (czy poprawiać plany z realem i w jakim stopniu) należy do Andrzeja.
Dzięki Panowie (Piotr i Sławek (kolejność alfabetyczna)) za wnikliwą ocenę mojej roboty. Jako niemodelarz upraszam o ocenianie mojej pracy jako takiego właśnie. Nie byłem na Orkanie i pewnie nie pójdę. Wszelkie próby uzyskania zdjęć tego jak tam jest faktycznie spełzły były. A na planach wyglądało to tak :
FastaPlany.JPG (19.4 KiB) Przejrzano 5981 razy
Wyszło mi, że nikt z obsługi bez ćwiczeń gimnastycznych do FASTY się nie dostanie, dlatemu zrobiłem to co zrobiłem. Miałem parę fotek, jedne pewnie z Orkana inne z innego okrętu. Niektóre od Piotra,niektóre od Sławka (kolejność alfabetyczna), więc zbudowałem Fastę Koryckiego, ktorą to Fastę zamontuję na Orkanie Koryckiego. Pominąłem parę rzeczy z fotek, ale na planach też ich nie ma. Wybacz Sławku, że tak profanuję sztukę modelarską ale posługuję się planami i rozsądkiem, no tym ostatnim pewnie w mniejszym stopniu. Bardzo mie bawi budowanie modelu i pokonywanie trudności technologicznych związanych między innymi z wiekiem oraz ilością wypitej wódy przez niemodelarza (chodzi o drgania elementów wykonawczych).
Raz jeszcze dziękuję za wszystkie uwagi, które przyjmuję z należną atencją i szacunkiem.
Z ukłonami Andrzej Korycki
Ostatnio zmieniony 11 paź 2014, 13:53 przez Andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedno takie " ustrojstwo " , całe i kompletne stoi w Gdyni na parterze Muzeum Marynarki Wojennej . Można obejrzeć i pomacać . Pozwalają robić zdjęcia . Paru kolegów mieszka w Gdyni .
Dziękuję Ci Jokerze 2 za informację. No cóż, tym razem chyba nie skorzystam, bo do Gdyni się nie wybieram, nikogo też nie wyślę do muzeuma i ostatni powód, bodajże najważniejszy : taka Fasta jest w moim pojęciu taka ładna, że jej nie wyrzucę, choćby nie była podobna do oryginału wcale. I jeszcze jedno : jak stoi w muzeum to nie ma jej na Orkanie. To jaka jest na Orkanie ?
No dobra Andrzeju, skoro priorytetem Twojej budowy jest jedynie budowanie modelu dla zabawy i pokonywanie trudności technologicznych związanych między innymi z wiekiem (co podziwiam i popieram), traktując drugorzędnie rzeczywisty wygląd odtwarzanej jednostki i to mimo dostępnych materiałów (co z kolei, przy Twoich umiejętnościach uważam za niezrozumiałe), to wszystko jasne Szkoda tylko, że mając tak wysokie umiejętności manualne i technologiczne trzymasz się kurczowo planów przeciętnej jakości, mimo dostępnej dosyć bogatej bazy zdjęciowej. Ale rozumiem, Twój model, Twoje zasady i dalej kibicuję w budowie.
Kończąc temat Andrzeju pozwolisz, że jeszcze pochwalę się rezultatami mojego krótkiego śledztwa modelarskiego
Tak wygląda WM-4 FASTA (ORP Kontradmirał X. CZERNICKI)
tak FAM-14 (ORP Piorun)
a tak MTU-4US (ORP Metalowiec)
Autor w planach rozrysował MTU-4US z Tarantul i takową wykonałeś Andrzeju, żadna Twoja wina tylko planów. A ciągnę wątek, ponieważ przez kilka lat mojej służby na okręcie miałem dwie FASTY pod sobą Wiesz, rozumiesz - emocjonalny związek, prawie tak jak Ty z "Fastą Koryckiego", której tożsamość, jak widać powyżej w moim "śledztwie", okazała się mieć radziecki a nie polski rodowód
A wracając do różnic to, z grubsza, w konstrukcji pomiędzy FASTĄ a dwoma pozostałymi jest najwięcej. Właściwie inny szkielet no i zamiast koszy - skrzynki na zużyte źródła zasilania. Natomiast między MTU-4US a FAM-14 - konstrukcja przyrządów celowniczych i blok źródeł zasilania. W MTU-4US nakładasz na wyrzutnię rakiety S-2M ze źródłami zasilania, natomiast na dwóch pozostałych źródła wpinasz do skrzynki, która umożliwia wpięcie dwóch źródeł na jedną rakietę - stąd w Faście i FAM-14 masz dwie szanse na rakietę na strzał a nie jedną jak w MTU-4US
Dobra to tyle! Skończyłem! I już nie będę Dobra2:0noc