Orkan zazdrości

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr80
Lokalizacja: {"name":"Polska Gdynia","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Orkan zazdrości

Post autor: Piotr80 »

Sławku, nie mam w tej chwili żadnego zdjęcia, żeby porównać podstawę wyrzutni rakiet S-2M na Orkanie czy Piorunie (mam zdjęcia tej z Pioruna) ale pewnym jest, że na wszystkich trzech Orkanach nie ma polskiej produkcji wyrzutni FASTA (które są na Czernickim, Kaszubie i trzech blaszakach) natomiast są NRDowskie FAM-14 ;) Z kolei na Tarantulach były MTU-4US. Wszystkie służyły temu samemu i miały tą samą ilość rakiet S-2M natomiast istotnie różniły się konstrukcją.

Pozdr
Piotr
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

nie chodzi o wyrzutnie a o podstawe -znalazłem taką fotke z ORKANA
028 - Kopia.jpg
028 - Kopia.jpg (305.81 KiB) Przejrzano 6110 razy

wygląda inaczej ?
zapomniałem - model robiony z innych planów
Awatar użytkownika
Piotr80

Tutaj dla porównania z Pioruna:

Obrazek

Różnice między okrętami są zauważalne Sławku, nie mówiąc już o planach (zresztą lepsze plany takie jakie są niż żadne), natomiast sama koncepcja budowy modelu (czy poprawiać plany z realem i w jakim stopniu) należy do Andrzeja.

Pozdr
Piotr
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

To znowu Ty ? Bardzo mi miło.

Dzięki Panowie (Piotr i Sławek (kolejność alfabetyczna)) za wnikliwą ocenę mojej roboty.
Jako niemodelarz upraszam o ocenianie mojej pracy jako takiego właśnie.
Nie byłem na Orkanie i pewnie nie pójdę. Wszelkie próby uzyskania zdjęć tego jak tam
jest faktycznie spełzły były.
A na planach wyglądało to tak :
FastaPlany.JPG
FastaPlany.JPG (19.4 KiB) Przejrzano 5980 razy

Wyszło mi, że nikt z obsługi bez ćwiczeń gimnastycznych do FASTY się nie dostanie, dlatemu
zrobiłem to co zrobiłem. Miałem parę fotek, jedne pewnie z Orkana inne z innego okrętu.
Niektóre od Piotra,niektóre od Sławka (kolejność alfabetyczna), więc zbudowałem Fastę
Koryckiego, ktorą to Fastę zamontuję na Orkanie Koryckiego. Pominąłem parę rzeczy
z fotek, ale na planach też ich nie ma.
Wybacz Sławku, że tak profanuję sztukę modelarską ale posługuję się planami i rozsądkiem,
no tym ostatnim pewnie w mniejszym stopniu. Bardzo mie bawi budowanie modelu
i pokonywanie trudności technologicznych związanych między innymi z wiekiem
oraz ilością wypitej wódy przez niemodelarza (chodzi o drgania elementów wykonawczych).

Raz jeszcze dziękuję za wszystkie uwagi, które przyjmuję z należną atencją i szacunkiem.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Ostatnio zmieniony 11 paź 2014, 13:53 przez Andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Joker 2

Post autor: Joker 2 »

Miły Panie Andrzeju .

Jedno takie " ustrojstwo " , całe i kompletne stoi w Gdyni na parterze Muzeum Marynarki Wojennej . Można obejrzeć i pomacać . Pozwalają robić zdjęcia . Paru kolegów mieszka w Gdyni .

Pozdrowienia Joker
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dziękuję Ci Jokerze 2 za informację. No cóż, tym razem chyba nie skorzystam,
bo do Gdyni się nie wybieram, nikogo też nie wyślę do muzeuma i ostatni powód, bodajże
najważniejszy : taka Fasta jest w moim pojęciu taka ładna, że jej nie wyrzucę, choćby
nie była podobna do oryginału wcale.
I jeszcze jedno : jak stoi w muzeum to nie ma jej na Orkanie. To jaka jest na Orkanie ?

Dziękuję ślicznie

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Piotr80

No dobra Andrzeju, skoro priorytetem Twojej budowy jest jedynie budowanie modelu dla zabawy i pokonywanie trudności technologicznych związanych między innymi z wiekiem (co podziwiam i popieram), traktując drugorzędnie rzeczywisty wygląd odtwarzanej jednostki i to mimo dostępnych materiałów (co z kolei, przy Twoich umiejętnościach uważam za niezrozumiałe), to wszystko jasne :(
Szkoda tylko, że mając tak wysokie umiejętności manualne i technologiczne trzymasz się kurczowo planów przeciętnej jakości, mimo dostępnej dosyć bogatej bazy zdjęciowej. Ale rozumiem, Twój model, Twoje zasady i dalej kibicuję w budowie. :)

Pozdr
Piotr
Awatar użytkownika
Joker 2

Post autor: Joker 2 »

Andrzej1 pisze:I jeszcze jedno : jak stoi w muzeum to nie ma jej na Orkanie. To jaka jest na Orkanie ?

Jej siostra bliźniaczka .

Pozdrowienia Joker

P . S .
Ta na Orkanie też jest urody przecudnej .
Awatar użytkownika
Piotr80

Kończąc temat Andrzeju pozwolisz, że jeszcze pochwalę się rezultatami mojego krótkiego śledztwa modelarskiego ;)

Tak wygląda WM-4 FASTA (ORP Kontradmirał X. CZERNICKI)
Obrazek

tak FAM-14 (ORP Piorun)
Obrazek

a tak MTU-4US (ORP Metalowiec)
Obrazek

Autor w planach rozrysował MTU-4US z Tarantul i takową wykonałeś Andrzeju, żadna Twoja wina tylko planów. A ciągnę wątek, ponieważ przez kilka lat mojej służby na okręcie miałem dwie FASTY pod sobą ;) Wiesz, rozumiesz - emocjonalny związek, prawie tak jak Ty z "Fastą Koryckiego", której tożsamość, jak widać powyżej w moim "śledztwie", okazała się mieć radziecki a nie polski rodowód ;)

A wracając do różnic to, z grubsza, w konstrukcji pomiędzy FASTĄ a dwoma pozostałymi jest najwięcej. Właściwie inny szkielet no i zamiast koszy - skrzynki na zużyte źródła zasilania. Natomiast między MTU-4US a FAM-14 - konstrukcja przyrządów celowniczych i blok źródeł zasilania. W MTU-4US nakładasz na wyrzutnię rakiety S-2M ze źródłami zasilania, natomiast na dwóch pozostałych źródła wpinasz do skrzynki, która umożliwia wpięcie dwóch źródeł na jedną rakietę - stąd w Faście i FAM-14 masz dwie szanse na rakietę na strzał a nie jedną jak w MTU-4US ;)

Dobra to tyle! Skończyłem! I już nie będę ;)
Dobra2:0noc

Pozdr
Piotr
Awatar użytkownika
Andrzej1

Och Piotrze - tyle tylko mogę powiedzieć.

Celownik postaram się zrobić bardziej w zgodzie ze zdjęciami. Ale też są takie same wątpliwości.
Plany sobie i zdjęcia zupełnie różnych rusztowań.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
ODPOWIEDZ