Złota Łania w stoczni

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ataman

Odp:Złota Łania w stoczni

Post autor: ataman »

A tak wyglądają ośki lawet po zmontowaniu i zaklinowaniu kółek.. w trakcie pracy i skończone..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

i jescze zblizenie
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Powoli staję się doświadczonym odlewnikiem ;) . Nabyłem nowych doświadczeń metodą prób i błędów.
Zacząłem odlewać armaty, tym razem ze stopu Wooda. Jaka jest różnica pomiędzy odlewaniem z cyny a ze stopu Wooda: Stop Wooda dużo latwiej, szybciej się topi, jest bardziej miękki, łatwiej w nim opiłować szwy odlewnicze, i duuużo łatwiej nawiercić otwór w lufie. Stop Wooda zastyga dużo wolniej od cyny.. cyna błyskawicznie, stop Wooda potrzebuje ok 5 min (na armatke). Cyna po zastygnięciu w formie daje lustrzany pobłysk na powierzcni armatki, stop jest bardziej matowy. Co wiecej, cyna prawie zawsze zastyga z połyskiem, natomiast stop musi mieć spełnione pewne warunki. Mianowicie, jak doświadczalnie sprawdziłem, aby odlew ze stopu Wooda się udał forma musi mieć lej do wlewania taki po byku. Gdy lej jest za maly stop zastyga tworząc kaszkowatą powierzchnie. Ponadto otwór odpowietrzający nie może być za duży, taki tyci tyci, no max chyba 0,5 mm, bo inaczej stop wycieka nim na morgi.. ja mialem za duży, na grubość wykałaczki.. aby wszystko było ok, musiałem w otwór wciskać wykałaczke do oporu..
pare zdjęc: Forma z otworem wlewowym takim przy którym już się udaje, o pare mm mniejszy jeszcze dawał matową, kaszkowatą powierzchnie
Porównanie armatki z cyny (tu akurat nieudany odlew, z aramtką ze stopu Wooda no i armatki ze stopu..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

I jeszcze jedno: Zupełnym przypadkiem odkryłem sposób na poczernienie armatek ze stopu. Armatka większa, (przeznaczona na pokład główny) odlewana była jeszcze w formie z małym lejem i wyszła właśnie taka "kaszkowata" . Więc pomyślałem, że spróbuję ją wypolerować. Krążek filcowy na pseudodremelka, obroty na 2 i poleruje.. a tu armatka zaczyna robić się ciemna..:)
Pytanie do wszystkich: czy tak poczerniona armatka jest wystarczająco czarna? czy jednak trzeba ją jeszcze potraktować jakimiś preparatami? Pare zdjęć, jak to wygląda w porównaniu z nieczernionymi:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam:) :) :)
Bogdan odlewanie fajnie opisałeś byłoby dobrze gdybyś wytłumaczył co to jest stop WOODA bo zapewne nie wszyscy wiedzą pozdrawiam sławek
Awatar użytkownika
Łukasz_Oleś

Post autor: Łukasz_Oleś »

:woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: ale super te armaty :) Jeżeli można zapytać, gdzie można zdobyć stop Wooda ? :) Ode mnie oklask za materiał o odlewaniu :)
Pozdrawiam
Łukasz Oleś
Awatar użytkownika
ataman

Odpowiadając na dwa powyższe pytania: Na chimii sie za bardzo nie znam.. troche pojęcia miałem w 8 klasie, kiedy to skutecznie spreparowalismy chimiczne związki i Uczycielke z krzeslem wysadziliśmy :laugh: (caly posterunek MO sie w szkole zjawił), w liceum juz podrywałem córke Chemiczki, coby mi w domu sprawdziany poprawiała..:evil: :lol: (to były czasy.....)

Ale z tego co wiem, stop Wooda to mieszanina cyny, ołowiu bizmutu i czegoś tam jeszcze, topi się w temp. ok 75 stopni
Gdzie to można dostac? ja kupiłem na Allegro, 29 zł wylicytowałem za 0,25 kg.. czasami na Allegro się pojawia...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek »

Ataman napisał:
Cyna po zastygnięciu w formie daje lustrzany pobłysk na powierzcni armatki

Możesz użyć cyny bezołowiowej (bez dodatku srebra) - wtedy powierzchnia będzie matowa. Wadą jest wyższa temperatura topnienia - np. dla Sn-0.7Cu jest to 227 stopni C.

Piotrek
Piotrek
Awatar użytkownika
ataman

Artyleria gotowa.. (no może prawie, może się skusze jeszcze na małe poprawki),... można mojego exPelikana uzbrajac.
Kolory najbardziej autentyczne są na zdjeciach lekko z góry (wziąłem z pracy aparat... bez ładowarki... a on zaczął mi w domku sygnalizować rozładowanie, .. nie zdążyłem juz poprawic tych źle oswietlonych)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Taka mała przymiarka, jak bedzie to wygladać na modelu..
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ