Mayflower , w.g Billing Boats 1:60
- Romanov
Re: Mayflower , w.g Billing Boats 1:60
Panie Ryszardzie zdaje się że trochę to jest przesadzone. Nawet na logikę wychodzi że poręcze są szersze niż deski na pokładzie. Czemu nie korzysta Pan z planów modelarskich gdzie rysunki Mayflowera są naprawdę bardzo dobrze rozrysowane. Jako przykład niech się Pan przyjrzy tym fotografiom.
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
- ryszardb
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}
Przyznaję rację. Dziękuje za zdjęcia. Poręcze maksymalnie pocienię ale muszę je pozostawić.

- ryszardb
Po słusznej krytyce kolegów poręcze nadburcia zostały zwężone . Wygląda to teraz znacznie lepiej. Szkoda że zabrakło mi listewek na poręcze i nie mogę na razie ich ukończyć ( Zamówienie u Mirka w trakcie realizacji ). Wygląda to teraz jak poniżej

W oczekiwaniu na przesyłkę zrobiłem arkebuzy. Naciąłem rowki w poszyciu kadłuba , nie wycinałem otworów i upraszczając nie robiłem klap. Zdecydowałem się na imitację. Po nacięciu rowków zaczerniłem je grafitem.
Teraz ze szpilek oksydowanych w oleju zrobiłem zawiasy. a z puszki po śledziach wykonałem uchwyty zawiasów. Aby otwory w uchwytach były równo powiercone i uchwyty były tej samej długości z blaszki od listów zrobiłem przyrządzik

a tak wyglądała pierwsza sztuka

no i komplet zawiasów

po założeniu na burtę

W oczekiwaniu na przesyłkę zrobiłem arkebuzy. Naciąłem rowki w poszyciu kadłuba , nie wycinałem otworów i upraszczając nie robiłem klap. Zdecydowałem się na imitację. Po nacięciu rowków zaczerniłem je grafitem.
Teraz ze szpilek oksydowanych w oleju zrobiłem zawiasy. a z puszki po śledziach wykonałem uchwyty zawiasów. Aby otwory w uchwytach były równo powiercone i uchwyty były tej samej długości z blaszki od listów zrobiłem przyrządzik
a tak wyglądała pierwsza sztuka
no i komplet zawiasów
po założeniu na burtę
- Karrex
ryszardb pisze:...
W oczekiwaniu na przesyłkę zrobiłem arkebuzy
...
Będziesz musiał nam kiedyś pokazać te arkebuzy

Powodzenia i
Wesołych Świąt
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

- ryszardb
"Nu troszku sie przejęzyczyłam" . Dziękuje za życzenia. Również wszystkim składam tą drogą najlepsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt, pięknych modeli i super narzędzi, zdrowych i wesołych, bogatych Mikołajów.
Ryszard Bielak
Ryszard Bielak
- ryszardb
Tym razem na warsztat poszedł ster
materiał

ster posklejany i pobejcowany, u góry opętniki (objemki pokładowe) masztów

wykonanie zawiasów steru

ster z zawiasami

pierwsza przymiarka do kadłuba

zawiasy na stewie rufowej

a teraz rumpel

ster gotowy do założenia

gotowy ster na kadłubie wygląda tak :

materiał
ster posklejany i pobejcowany, u góry opętniki (objemki pokładowe) masztów
wykonanie zawiasów steru
ster z zawiasami
pierwsza przymiarka do kadłuba
zawiasy na stewie rufowej
a teraz rumpel
ster gotowy do założenia
gotowy ster na kadłubie wygląda tak :
- ryszardb
Po dłuższej przerwie powróciłem do modelowania. Teraz na warsztat poszedł galion. w pierwszej kolejności usztywnienie pokładu.

łączenia nitowane stewy z galionem zrobiłem poczernionymi szpilkami. Natomiast pokładniki galionu kołkowałem drewnianymi szpilkami o średnicy 0,6 mm . Do wykonanie kołków zrobiłem sobie przy okazji przeciągarkę. Kołki wykonałem z bambusowych patyczków do grilla

To już założone pokładniki i wzmocnienia burtowe

łączenia nitowane stewy z galionem zrobiłem poczernionymi szpilkami. Natomiast pokładniki galionu kołkowałem drewnianymi szpilkami o średnicy 0,6 mm . Do wykonanie kołków zrobiłem sobie przy okazji przeciągarkę. Kołki wykonałem z bambusowych patyczków do grilla
To już założone pokładniki i wzmocnienia burtowe
- ryszardb
popchnąłem trochę do przodu poręczówkę i dodałem listwy w otworach falszburty

no popracowałem troszkę nad bulajami w stewie rufowej. Dołożyłem brakujące węzłówki pod koszem rufowym

zabawa z okienkami.

kratki okien zrobiłem z siatki - tiul na welony - najpierw usztywnionej klejem cyjanoakrylowym i po wyschnięciu pomalowanej farbką Humbrol 12 (miedź)

próbowałem dać szybki na zewnątrz , ale skutek był mizerny( siatka była mało widoczna), ale szybki pod spodem siatki, zdały egzamin, więc są zamocowane pod siatką

podkład pod bulaje

dołożyłem też trochę do galionu i pierwsza przymiarka bukszprytu

stan na dziś przedstawia się jak niżej

no popracowałem troszkę nad bulajami w stewie rufowej. Dołożyłem brakujące węzłówki pod koszem rufowym
zabawa z okienkami.
kratki okien zrobiłem z siatki - tiul na welony - najpierw usztywnionej klejem cyjanoakrylowym i po wyschnięciu pomalowanej farbką Humbrol 12 (miedź)
próbowałem dać szybki na zewnątrz , ale skutek był mizerny( siatka była mało widoczna), ale szybki pod spodem siatki, zdały egzamin, więc są zamocowane pod siatką
podkład pod bulaje
dołożyłem też trochę do galionu i pierwsza przymiarka bukszprytu
stan na dziś przedstawia się jak niżej
- mirek
Pomysł z okienkami bardzo fajny a i modelik zaczyna wyglądać całkiem zgrabnie, nawet z kiepskiego zestawu można zrobić zgrabny model , wystarczy troszkę chęci i pomysłowości
Pozdrawiam Mirek Rybus
- ryszardb
Dzięki ! Te ostatnie listewki z gruszki są dużo jaśniejsze od poprzednich, ale doda to lepszego kolorytu.
Jeszcze miałem dylemat co do galionu. W kilku planach m.in. i w gdańskich galion ma osłony burtowe przy nadbudówce wg BB ich nie ma , jednak po przyłożeniu bukszprytu zdecydowałem się na założenie takowych, model będzie miał ładniejszy wygląd i teraz są w trakcie klejenia.
Jeszcze miałem dylemat co do galionu. W kilku planach m.in. i w gdańskich galion ma osłony burtowe przy nadbudówce wg BB ich nie ma , jednak po przyłożeniu bukszprytu zdecydowałem się na założenie takowych, model będzie miał ładniejszy wygląd i teraz są w trakcie klejenia.