HMS Bellona
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: HMS Bellona
Zębatka ma 1,5 cm średnicy. Na dłuższym boku blaszki wychodziło średnio 13 wgnieceń . Generalnie powinno być mniejsze, jednak w tej skali bałem się, że większa ilość mniejszych wgnieceń zlała by się w jedną linię
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Borek
Witam.
Korzystając z wolnego czasu wykonałem na nowo pokłady, ponieważ stare raczej do niczego się nie nadawały.
Najmniejszy pokład rufowy:
Porównanie ze starym:
Kolejny pokład:
Porównanie ze starym:
I nareszcie jestem w miarę zadowolony z kołkowania igłą:
Mam nadzieję, ze nowe pokłady wypadły korzystnie w porównaniu do starych.
Uszczelnienie między deskami, to czarny marker. Wcześniej pakiet listewek szlifuję do uzyskania jednakowej szerokości i jedną krawędź smaruję klejem, aby tusz z markera nie wnikał w drewno. Do tego celu stosuję sklej modelarski firmy Wamod - daje on elastyczną spoinę, co ułatwia rozcięcie pakietu desek po malowaniu. Klej pattex natomiast daje spoinę twardą, co przy rozcinaniu listew powodowało strzępienie krawędzi.
Korzystając z wolnego czasu wykonałem na nowo pokłady, ponieważ stare raczej do niczego się nie nadawały.
Najmniejszy pokład rufowy:
Porównanie ze starym:
Kolejny pokład:
Porównanie ze starym:
I nareszcie jestem w miarę zadowolony z kołkowania igłą:
Mam nadzieję, ze nowe pokłady wypadły korzystnie w porównaniu do starych.
Uszczelnienie między deskami, to czarny marker. Wcześniej pakiet listewek szlifuję do uzyskania jednakowej szerokości i jedną krawędź smaruję klejem, aby tusz z markera nie wnikał w drewno. Do tego celu stosuję sklej modelarski firmy Wamod - daje on elastyczną spoinę, co ułatwia rozcięcie pakietu desek po malowaniu. Klej pattex natomiast daje spoinę twardą, co przy rozcinaniu listew powodowało strzępienie krawędzi.
- Borek
Wykonałem armatę 32 funtową. Zrobiona wg przepisu Jarcia. Pomalowana humbrolem nr 33 mat, chociaż zastanawiam się czy nie lepiej pomalować inną farbą np. gunmetal?
- Borek
- Borek
Witam.
Popracowałem trochę nad malowaniem dział. Użyłem do tego zmieszanych farb Humbrola - czarny mat nr 33 i gunmetal nr 53. Ilość farby metalicznej jest bardzo niewielka. Po pomalowaniu mieszanką, lekko przetarłem pędzlem samym rozpuszczalnikiem z farby metalicznej (53), tak aby ilość metalu naniesiona na lufę była minimalna ( nie czekałem aż wyschnie "mieszanka" farb). Lufy są jaśniejsze i dostały połysku. Jak się to prezentuje:
Tak w porównaniu do samego matowego:
Daję do oceny która wersja lepsza
Popracowałem trochę nad malowaniem dział. Użyłem do tego zmieszanych farb Humbrola - czarny mat nr 33 i gunmetal nr 53. Ilość farby metalicznej jest bardzo niewielka. Po pomalowaniu mieszanką, lekko przetarłem pędzlem samym rozpuszczalnikiem z farby metalicznej (53), tak aby ilość metalu naniesiona na lufę była minimalna ( nie czekałem aż wyschnie "mieszanka" farb). Lufy są jaśniejsze i dostały połysku. Jak się to prezentuje:
Tak w porównaniu do samego matowego:
Daję do oceny która wersja lepsza

- kagra
Borek.Ten sam efekt uzyskuję bez mieszania Humbroli.Tusz kreślarski polerowany po wyschnięciu.Oczywiście,lewa armata.Ta druga wygląda jakbyś wyciągnął z komina.Swoją drogą jak na tą metodę,armaty wyglądają jak z formy.Pozdrawiam.K.
- Borek
Witam.
Dalej walczę z armatami. Zrobiłem działa 32 i 18 funtowe, co daje łącznie 56 sztuk.
Pozostało do zrobienia jeszcze 18 armat 9 funtowych.
Nie bardzo wiedziałem jak zrobić końcówki armat, tak aby były identyczne ( chodzi o te "dzyndzle" gdzie mocuje się linę). Poradziłem sobie robiąc szablon w ostrzu nożyka do cięcia tapet, którym toczyłem owe elementy z wykałaczki:
Raz szło lepiej, raz gorzej to toczenie, ale udało się
W armatach 32 funtowych te elementy się różnią, jednak nie przywiązywałem do tego zbytniej uwagi, ponieważ żadnego z tych elementów widać nie będzie. Zmieniłem również malowanie na ciut mniej błyszczące i jaśniejsze
Mistrzostwo świata to nie jest, choć ja jestem zadowolony
Dalej walczę z armatami. Zrobiłem działa 32 i 18 funtowe, co daje łącznie 56 sztuk.
Pozostało do zrobienia jeszcze 18 armat 9 funtowych.
Nie bardzo wiedziałem jak zrobić końcówki armat, tak aby były identyczne ( chodzi o te "dzyndzle" gdzie mocuje się linę). Poradziłem sobie robiąc szablon w ostrzu nożyka do cięcia tapet, którym toczyłem owe elementy z wykałaczki:
Raz szło lepiej, raz gorzej to toczenie, ale udało się
W armatach 32 funtowych te elementy się różnią, jednak nie przywiązywałem do tego zbytniej uwagi, ponieważ żadnego z tych elementów widać nie będzie. Zmieniłem również malowanie na ciut mniej błyszczące i jaśniejsze
Mistrzostwo świata to nie jest, choć ja jestem zadowolony
-
Bardzo ładne lufki:-)
Gratuluje cierpliwosci bo napewno była. potrzebna przy produkcji takiej ilosci.
Gratuluje cierpliwosci bo napewno była. potrzebna przy produkcji takiej ilosci.
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Borek
Witam.
Zrobiłem lufy 9 funtowe, a tym samym zakończyłem produkcję luf. Robiło się je przyjemnie, chociaż monotonnie. Poniżej prezentuję 9 funtówki o lufie krótkiej i długiej:
Z powodu rozmiaru, te lufki dały najbardziej w kość. Tak wygląda różnica wymiarowa pomiędzy lufkami - od 32 do 9 funtowej:
A tak wygląda całe uzbrojenie Bellony, 74 sztuki:
Pozwoliłem sobie również zrobić małą przymiarkę:
Wracając do tematu miedziowania, zrobiłem pasek wykańczający na linii wodnej:
Zrobiłem lufy 9 funtowe, a tym samym zakończyłem produkcję luf. Robiło się je przyjemnie, chociaż monotonnie. Poniżej prezentuję 9 funtówki o lufie krótkiej i długiej:
Z powodu rozmiaru, te lufki dały najbardziej w kość. Tak wygląda różnica wymiarowa pomiędzy lufkami - od 32 do 9 funtowej:
A tak wygląda całe uzbrojenie Bellony, 74 sztuki:
Pozwoliłem sobie również zrobić małą przymiarkę:
Wracając do tematu miedziowania, zrobiłem pasek wykańczający na linii wodnej:
- mirek
No i ładnie a nawet bym powiedział, że to bardzo ładnie się prezentuje!
Miedziowanie wyszło ekstra
Miedziowanie wyszło ekstra
Pozdrawiam Mirek Rybus