La Belle 1684 - szkielet 1:24

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: La Belle 1684 - szkielet 1:24

Post autor: Andrzej1 »

Dzień dobry

Mam prośbę. Wklejaj zdjęcia bezpośrednio na Kogę, bo potem, w niewyjaśnionych
okolicznościach, zdjęcia giną. I relacja staje się, delikatnie mówiąc, bez sensu.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

To co zostało z mojej budowy to kupa papieru i mnóstwo zdjęć które nie
wszystkie były w relacji pokazane.Wybacz,że nieco zaśmiecę Twoją relację i parę
zamieszczę.Może się przydadzą.Widzę po pierwszych efektach,że dajesz
sobie radę.Co do wręg to najlepiej zeskanować symetrycznie i razem skleić.Odbić na kalce
techniczej oraz wyciąć np.z bristolu szablony które będą pomocne podczas
szlifowania(przód i tył).Nie wiem, czym szlifujesz bo nie pokazujesz.Ja dorobiłem wałek do szlifierki i uchylny stół tak,że można szlifować pod kątem.Miejsca które nie można było doszlifować np.w narożach, poprawiać ręcznie.Jak sklejać masz podane na rysunku.Chyba,że listwy są za wąskie to miejsce cięcia się nieco zmieni.Po sklejeniu, wręgi natychmiast włożyć między dwie płyty i obciążyć aby nie uległy zwichrowaniu.
Może się zdarzyć ,że górą ulegnie nieco zwężeniu.To wklejaj listwy dystansowe które utrzymają wymiar.Stocznię chyba będziesz robił?Wtedy zobaczysz jak układają się wręgi.Które do poprawy a które do wyrzucenia :) .Życzę powodzenia.Kazimierz
Załączniki
7.JPG
7.JPG (139.15 KiB) Przejrzano 6903 razy
6.JPG
6.JPG (90.86 KiB) Przejrzano 6903 razy
5.JPG
5.JPG (162.24 KiB) Przejrzano 6903 razy
4.JPG
4.JPG (129.34 KiB) Przejrzano 6903 razy
3.JPG
3.JPG (129.23 KiB) Przejrzano 6903 razy
2.JPG
2.JPG (190.34 KiB) Przejrzano 6903 razy
1.JPG
1.JPG (164.95 KiB) Przejrzano 6903 razy
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Kagra dziękuje, już mi coś zaświtało dzięki Twoim zdjęciom jak poprawnie wykonać wręgi.
Awatar użytkownika
yetislawo

Post autor: yetislawo »

A mnie ciagle zastanawia jaka to stocznia bedzie?
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
Piotras

Witam,
Stocznie już zacząłem robić i wzoruje się na stoczni Kagry, ale na pewno jakościowo będzie odbiegała od Jego stoczni.
Chciałem pokazać jak i czym szlifuje wręgi i jak mi to wychodzi (słabe zdjęcia sory):
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Oto efekt mojej pierwszej wręgi. Wiem że nie ma szału bo jeszcze brak doświadczenia jak i odpowiedniego parku maszynowego.
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Piotras.
Awatar użytkownika
Piatnik81

Post autor: Piatnik81 »

Witam. Wydaje mi się, że wręgi powinny być przeszlifowane przez całą ich grubość a nie tylko w połowie. Jeżeli nie mam racji to przepraszam ale u Kagry to wygląda inaczej.
Pozdrawiam serdecznie! Piotr
-------------------------------------------
W porcie: Dżonka
W stoczni: Elżbietański galeon Revenge
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Dostałeś już opierdziel, żeby foty wrzucać bezpośrednio na Koge i jak widać dalej bez odzewu
Awatar użytkownika
Piotras

Piatnik81 pisze:Witam. Wydaje mi się, że wręgi powinny być przeszlifowane przez całą ich grubość a nie tylko w połowie. Jeżeli nie mam racji to przepraszam ale u Kagry to wygląda inaczej.

Chciałem tylko powiedzieć że jak najbardziej masz racje i wiem o co chodzi może to tylko tak na zdjęciach wyszło ( w trakcie szlifowania) jak widać mam słaby park maszynowy i robię tym co mam, ale mogę też zapewnić że jest przeszlifowane na całej grubości wręgi.
Muli dzięki za ponowne zwrócenie uwagi (dobrze, że jesteś na tym forum bo Admin ma mniej roboty :lol: )
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Cześć.Warto jednak nieco wyposażyć warsztat,zanim się coś zaczyna.Tą tarczką i iglaczkiem niewiele zwojujesz.Potem przyjdzie zniechęcenie i wszystko odstawisz.A zacząłeś bardzo dobrze.Pomyśł nad jakimś uchylnym stołem do szlifowania.Iglaki są dobre ale w tym przypadku najlepsze są żdzieraki z listwy lub grubszej sklejki z naklejonym mocnym papierem ściernym np.od 40-80.Jak masz tylko zwykłą wiertarkę,to już masz dużo, bo z jej pomocą możesz wytoczyć sobie wałek.A stół to nieco płyty i sklejki.Dwa zawiasy i dwa wycięte kółka osadzone na trzpieniu, tworzące mimośród do podnoszenia.Ot,cała filozofia.Bez proxxonów,dremelów itp.Nie namawiam Cię do niczego ale nawet najprostszy "park maszynowy" w modelarstwie jest niezbędny.Pomyśl nad tym.Pozdrawiam.Kazimierz
Załączniki
DSC06602.JPG
DSC06602.JPG (141.05 KiB) Przejrzano 6462 razy
Awatar użytkownika
Piotras

Dziękuje Kaziu za zdjęcie Twojej szlifierki chciałbym już taką mieć, bardzo by się przydała.
Mam kolejny problem. Nie wiem jak wyciąć "wypust" na kilu. Próbowałem przy pomocy frezarki i freza (jak na zdjęciu), ale wychodzi mi sama lipa. Krawędzie są bardzo poszarpana i nie tylko. Wiem, że można było nakleić węższą listewkę na szerszą i po problemie, ale ja wymyśliłem sobie że tak będzie lepiej, ładniej i teraz mam problem.
Oto efekt:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ