Jacht motorowy "IRA"

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jeskom

Re: Jacht motorowy "IRA"

Post autor: jeskom »

trochę aktualizacji co by nie było, że rzuciłem w kąt modelowanie :D
więc tak: najpierw 2 zdjęcia kadłubiku z nadbudówką (taka tylko przymiarka jak będzie to wyglądać)
następnie okucia masztu

zdjęcia kadłuba trochę przestarzałe bo całość jest wygładzana na stoczni...jak prace się zakończą to wystawie nowe fotki
Załączniki
centrum zostało wygięte w całości z blaszki i zlutowane
centrum zostało wygięte w całości z blaszki i zlutowane
wnętrze głównego elementu - całoś wygięta z blaszki
wnętrze głównego elementu - całoś wygięta z blaszki
tu przedstawiam okucia masztu. Do tego dojdą jeszcze elementy ale to zostanie przedstawione na gotowym maszcie
tu przedstawiam okucia masztu. Do tego dojdą jeszcze elementy ale to zostanie przedstawione na gotowym maszcie
Nadbudówka z wygładzonym daszkiem. Ciężko było uzyskać odpowiednie kąty i załamania daszków, ale po długiej walce się udało. Niestety wykryłem znikomą nierówność pod światłem i muszę poprawić górny daszek (czerwone zaznaczenie). Całość wygładzona na mokro papierkiem p2000 - w dotyku szkło
Nadbudówka z wygładzonym daszkiem. Ciężko było uzyskać odpowiednie kąty i załamania daszków, ale po długiej walce się udało. Niestety wykryłem znikomą nierówność pod światłem i muszę poprawić górny daszek (czerwone zaznaczenie). Całość wygładzona na mokro papierkiem p2000 - w dotyku szkło
tu widać odkryty jeszcze wał i nawercony kil...z pewnych przyczyn musiałem to zrobić, ale już całość jest ładnie zakryta i wyszlifowana :D
tu widać odkryty jeszcze wał i nawercony kil...z pewnych przyczyn musiałem to zrobić, ale już całość jest ładnie zakryta i wyszlifowana :D
DSC_0156.jpg
Awatar użytkownika
jeskom

prace nad kadłubem trwają...
w tym rygodniu kładłem pokład, no i dzisiaj zacząłem szlifować nierówności pokładu...prawie koniec..potem szpachla finish i do malowania :D
Załączniki
szlifowanie pokładu z nierówności
szlifowanie pokładu z nierówności
podczas klejenia pokładu - listewki sosnowe przekładane mahoniem
podczas klejenia pokładu - listewki sosnowe przekładane mahoniem
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Poklepywanie po plecach co dla niektórych jest obmierzłe ale ja wszem i wobec oświadczam ze mnie się ten pokład podoba i jest wykonany bardzo dobrze .
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
jeskom

dzięki...z każdym dniem zdobywam więcej umiejętności. No i zanim zacząłem klepać pokład wiele czytałem i oglądałem jak to prawdziwi szkutnicy na naszej stronce to robią.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam
Jestem mile zaskoczony znając Jeskoma nie pomyślał bym nawet ze będzie potrafił skleić te kilka listew prosto i starannie :lol: , Kaziu jak rozumiem swój komentarz dał tak na wyrost celem zachęcenia do dalszej pracy :evil: . Bardzo ładnie to wygląda jak dostanie oleju, pokostu czy inszego specyfiku to dopiero nabierze wyrazu , no to czekam teraz na wymiziany kadłub .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
jeskom

w długi weekend pracowałem trochę nad kadłubem...zostały mi tylko drobne poprawki szlifierskie i do malowania...
Załączniki
tu widać że muszę wyszlifować jeszcze okolice śruby napędowej
tu widać że muszę wyszlifować jeszcze okolice śruby napędowej
DSC_0248.jpg
tu w trakcie prac
tu w trakcie prac
Awatar użytkownika
jeskom

u mnie przygotowania do malowania elementów środkiem Alclad II -107 1oz.Chrome Lacquer for Plastic

wszystko lutuje (tak aby potem tylko odłamać) na prętach, aby łatwiej obracać i malować aerografem
Załączniki
DSC_0264c.jpg
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witaj myślałem ze model robisz a ty „drzewko szczęścia” nam tu zaprezentowałeś :lol:
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
jeskom

model robie ale prędkość na stoczni mocno spadła - bunt rodziny o moje hobby sprawia że mam mniej czasu...ale najważniejsze że nie stoje w miejscu tylko dłubie codziennie coś po godzince :)....teraz skoro nie ma warunków na dworze (zimno cosik) na malowanie kadłuba to postanowiłem kilka pierdołków zamiast z polistyrenu zrobić z mosiądzu, i w sumie wygląda to o wiele lepiej, a przede wszystkim będzie twalsze jak ktoś paluchami zacznie miziać :D

P.S.
a jak tam rychenko twoła stocznia?...bo ja chociaż drzewka szczęcia robie a u ciebie cisza grobowa :D
Awatar użytkownika
jeskom

Nadeszła chwila prawdy...pierwsze próbne wodowanie i sprawdzenie czy wszystko gra i czy kadłub nie przecieka.
Zdjęcia przedstawiają kadłub na testowym zbiorniku wodnym.

Film z testu (słychać lekkie piszczenie ale silnik już tak ma) :D
http://www.jeskom.webd.pl/pliki/test/
Załączniki
cegiełka obciąża korek we wannie bo mi woda uciekała :D hehe
cegiełka obciąża korek we wannie bo mi woda uciekała :D hehe
ODPOWIEDZ