Tak jest, chodziło mi o cunninghama. Pytanie w rękach Jurka.
Dodam tylko, że nie chodzi w tym patencie o zmianę napięcia olinowania masztu, a napięcia liku przedniego grota. Napięcie liku powoduje zmianę głębokości wybrzuszenia żagla i zmianę siły ciągu oraz przesunięcie środka ożaglowania. Rozwiązanie z powodzeniem stosuje się również w regatowym windsurfingu ale tam już nazywa się inaczej.
Żaglowce - Quiz
- rczarnec
Re: Żaglowce - Quiz
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
- Karrex
Dodam jeszcze za stroną http://int505.pl/ - klasa 505, że "patent" pana Cunningham'a dotyczy również foka.
Cunningham grota ? pozwala na regulację napięcia liku przedniego grota. Zebranie cuninnghamu powoduje przesunięcie brzucha żagla do masztu (pogłębienie profilu w przedniej części). Jego poluzowanie przesuwa brzuch w kierunku rufy i wypłaszcza żagiel.
Cunningham foka ? działa analogicznie do cunninghamu grota. Pozwala regulować napięcie liku przedniego foka. Zbieranie cunningham-u wypłaszcza krawędź natarcia na foku. Jego poluzowanie powoduje, że krawędź ma pełniejsze natarcie a fokPrzedni, zwykle stały żagiel na 5O5 jest dodatkowo łatwiejszy w odczycie na kursach ostrych.
http://int505.pl/index.php?option=com_c ... Itemid=220
Coby nie umknęło, następne pytanie należy do Jurka
Cunningham grota ? pozwala na regulację napięcia liku przedniego grota. Zebranie cuninnghamu powoduje przesunięcie brzucha żagla do masztu (pogłębienie profilu w przedniej części). Jego poluzowanie przesuwa brzuch w kierunku rufy i wypłaszcza żagiel.
Cunningham foka ? działa analogicznie do cunninghamu grota. Pozwala regulować napięcie liku przedniego foka. Zbieranie cunningham-u wypłaszcza krawędź natarcia na foku. Jego poluzowanie powoduje, że krawędź ma pełniejsze natarcie a fokPrzedni, zwykle stały żagiel na 5O5 jest dodatkowo łatwiejszy w odczycie na kursach ostrych.
http://int505.pl/index.php?option=com_c ... Itemid=220
Coby nie umknęło, następne pytanie należy do Jurka
Ostatnio zmieniony 21 sty 2011, 01:20 przez Karrex, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- halny55
A teraz może coś z legend.
W opowieściach marynarskich powtarza się często postać tajemniczego karła. Jak ów jegomość nazywał się i jakie miał znaczenie wśród załogi żaglowców podczas morskich podróży?
W opowieściach marynarskich powtarza się często postać tajemniczego karła. Jak ów jegomość nazywał się i jakie miał znaczenie wśród załogi żaglowców podczas morskich podróży?
- Karrex
Klabaternik (niem. Klabautermann) ? postać z folkloru germańskiego, opiekuńczy duszek statku.
Bardzo wesoły i pracowity. Niewidzialny, czasami ukazywał się tylko kapitanom lub szyprom pod postacią błędnego ognika lub karzełka. Duch ten przypisany był tylko większym statkom. Wyobrażano go sobie jako małego człowieka w kapeluszu z szerokim rondem i latarenką w ręce.
Karzeł ów zjawiał się, kiedy statkowi groziło jakieś niebezpieczeństwo. W miarę narastania niebezpieczeństwa karzeł wdrapywał się na któryś z masztów lub na bukszpryt i pozostawał tam tak długo, jak długo istniała jeszcze nadzieja ratunku. Jeżeli karzeł znikał, oznaczało to, że statek niechybnie zatonie.
Utrudniał życie leniwym i brudnym marynarzom, tłukąc ich drewnianym młotkiem, podstawiając nogę, kopiąc, wyrzucając za burtę posiłek, itp. Można go było zobaczyć o północy w luku na kotwicę.
Bardzo wesoły i pracowity. Niewidzialny, czasami ukazywał się tylko kapitanom lub szyprom pod postacią błędnego ognika lub karzełka. Duch ten przypisany był tylko większym statkom. Wyobrażano go sobie jako małego człowieka w kapeluszu z szerokim rondem i latarenką w ręce.
Karzeł ów zjawiał się, kiedy statkowi groziło jakieś niebezpieczeństwo. W miarę narastania niebezpieczeństwa karzeł wdrapywał się na któryś z masztów lub na bukszpryt i pozostawał tam tak długo, jak długo istniała jeszcze nadzieja ratunku. Jeżeli karzeł znikał, oznaczało to, że statek niechybnie zatonie.
Utrudniał życie leniwym i brudnym marynarzom, tłukąc ich drewnianym młotkiem, podstawiając nogę, kopiąc, wyrzucając za burtę posiłek, itp. Można go było zobaczyć o północy w luku na kotwicę.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- halny55
Karolu, jesteś wielki. Następne pytanie zadajesz Ty.
A tak swoją drogą, to te wszystkie legendy na temat żeglarzy, okrętów i w ogóle związane z żeglarstwem są nadzwyczaj ciekawe i jest dużo tego w necie.
A tak swoją drogą, to te wszystkie legendy na temat żeglarzy, okrętów i w ogóle związane z żeglarstwem są nadzwyczaj ciekawe i jest dużo tego w necie.
- Karrex
Jak nazywa się okręt, którego galeria rufowa tak się prezentuje na tym pięknym (wg mnie
) modelu?

Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- halny55
Witam w niedzielny poranek,
"coś" mi podpowiada, że może to być rufa Santisimy Trinidad, tylko nie wiem w jakiej wersji.
Zauważyłem, oglądając wiele modeli wykonywanych przez różnych modelarzy, że ilu jest modelarzy, to tyle samo wersji tego modelu. A może się mylę...
"coś" mi podpowiada, że może to być rufa Santisimy Trinidad, tylko nie wiem w jakiej wersji.
Zauważyłem, oglądając wiele modeli wykonywanych przez różnych modelarzy, że ilu jest modelarzy, to tyle samo wersji tego modelu. A może się mylę...
- Karrex
Jurku, zdjęcia kilku ruf Santisima Trinidad, zamieściłem na poprzedniej stronie, raczej trzeba poszukać wśród angielskich okrętów
.

Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
Druga podpowiedź:
Zbudowany w stoczni Woolwich Dockyard w 17..
(w każdym bądź razie przed HMS Victory).

Zbudowany w stoczni Woolwich Dockyard w 17..

Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

-
Dobrze myślałem - HMS Royal George. Okręt 1 rangi - 100 działowy. tego zdjęcia modelu niestety nie znałem, a szkoda
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 18:15 przez Dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wietrzny Bosman