... Formę chciałem teraz zmodyfikować dodając "kołki spasowujące" (w poligrafii paser ;) ), aby na łączeniu nie było przesunięć, ...
Mając do dyspozycji końcówkę silikonu (nie lubię jak coś się marnuje ;)) postanowiłem „rewitalizować” formę galionu, robiąc to tak jak planowałem wcześniej.
Wyciąłem element szerokości stewy, kołki, przeciąłem formę na dwie części i z tej nie obkurczonej wykonałem nową formę.
Pracę nad nową formą robiłem równolegle z pracą nad prototypem galionu.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
... ten distal jako materiał w Twoich rękach w niczym nie przypomina, że to klej:) ...
Trochę "podbechtany" ;) z drugiego kawałka formy postanowiłem zrobić prototyp płaskorzeźby stojącego lewka i wykorzystać do ozdoby rufy galeonu San Juan Bautista. Odlałem połówkę lewka i dorobiłem drugą dolną łapę.
Jako "stelaż" łapy wykorzystałem starą kartę telefoniczną (zeszlifowałem nadruk z obu stron).
Następnie zrobiłem odcisk w modelinie i w powstałej formie zrobiłem dwie przednie łapy.
Zalałem tylko łapy (resztę figurki zaolejowałem, żeby nie przyjmowała Distalu gdzie nie trzeba) i na wzmocnienie dałem kartę telefoniczną.
Mam prototyp płaskorzeźby stojącego lewka.
Teraz kombinuję nad ogonem za plecami.
Cdn. :)
[EDIT] Tą samą metodą robię drugiego lewka (dla symetrii ;))
/zdjęcia dopełniające opis powyżej/
Narysowałem do wycięcia drugą łapę (odciąłem zbyteczną przednią).
/dalej jak powyżej/
Pozdrawiam
Karol
Witam Karolu,gratuluję zdobyczy.Moim skromnym zdaniem jednak lepszy byłby ''pasiak'' niż'' flander''.Ten rodzaj forniru ma doskonałe zastosowanie w meblarstwie ze względu na piękny rysunek ''oczek''słoja,w modelarstwie jednak ma za dużo odpadu,ale może taki właśnie jest Tobie potrzebny.Pozdrawiam.Jolka
To czy będzie potrzebny, to się dopiero okaże (dostałem jako zachętę do pracy) ;),
jak nie spełni oczekiwań to wykorzystam na oklejanie balsy na wręgi w przyszłych modelach ;).
Pasiaka (jest jaśniejszy) mam tylko jeden listek :(.
Pozdrawiam
Karol