SSN-688

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rychenko

O:SSN-688

Post autor: rychenko »

Faktycznie ciasnawo ,ale na każdym okręcie podwodnym nie ma za dużo miejsca. Andrzeju czy przeciek masz tylko w tej części rufowej gdzie widać ten czerwony silikon?
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

rychenko napisał:
Faktycznie ciasnawo ,ale na każdym okręcie podwodnym nie ma za dużo miejsca. Andrzeju czy przeciek masz tylko w tej części rufowej gdzie widać ten czerwony silikon?

A to nie dość ? :)
Na szczęście tylko tam. Dziś była kolejna próba i kolejne bąbelki. Przeciek jest tylko w miejscach przejścia dławic sterów poziomych. Zaciskam zęby i działam dalej. Kolejna próba w toku.
Może konstrukcja wymaga usztywnienia na rufie. Na ten naprzykład trzeba będzie wlaminować paski podziabanej blachy mosiężnej. Albo przesunąć te małe śruby bliżej dławic sterów. Okropnie mi się to nie podoba.

Z tym miejscem nie jest tak żle. Może zdjęcie nie oddaje rzeczywistości. Postaram się wykonać takie z góry. Wejdę na drabinę.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
cesiek2

Post autor: cesiek2 »

Witam
Z tym przesunięciem śrub bliżej dławic to chyba dobry pomysł. Można by od razu zastosować te śruby troszkę większe. Myślę, że w ogóle uszczelnienie całego kadłuba 6 śrubami to był zbyt ambitne plany. Nawet jeżeli podczas prób okręt będzie szczelny to podczas pływania zawsze coś może pójść nie tak i kadłub może się rozszczelnić- chociażby Pańskie zbiorniki tłokowe są dość pokaźnej wielkości i mogą zrobić dość duże ciśnienie wewnątrz kadłuba, które może po prostu wydmuchać uszczelki, gdyż śruby są od siebie za daleko. WTC z którymi się zetknąłem mają zwykle grubo ponad 10 śrub mocujących górny dekiel- bodajże Akula Engela ma WTC zamykane na 18 śrub. Ja na Pańskim miejscu pomyślałbym jeszcze nad tym uszczelnieniem i dodał parę śrub- ale to tylko moja luźna sugestia ;).

Aha i na Pańskim planie rozmieszczenia elektroniki wewnątrz modelu nie dostrzegłem serwomotorów. Proszę dokładnie pomyśleć o ich rozmieszczeniu i wielkości, ponieważ w brew pozorom standardowe serwa nie są takie małe. "Komputer"- ma Pan na myśli sterowanie balastu? Będzie Pan kupował sterowanie Engela do systemów tłokowych np. Tmax, lub mniej skomplikowane BTS2? I jeszcze jedno, zamierza Pan zastosować Pitch Controller- serwo poziomice?

Przepraszam za moje uwagi i pozdrawiam serdecznie :side:
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam

Oto zdjęcie kadłuba z lotu ptaka :
Obrazek
nie całkiem z drabiny, ale ... .
Trwało to tyle czasu, bo śruby M2,5 wyrwały tuleje i musiałem je wkleić. A epoksydy wymagają paru dni na stwardnienie.
Serwa znajdują się tuż koło silnika napędu.
Wydaje się, że miejsca na elektronikę będzie dość. Kolejna próba szczelności za kilkanaście godzin.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
cesiek2

Post autor: cesiek2 »

Witam.
No może faktycznie miejsca będzie dość :) .
A jak Pan zamierza przymocować serwa itp. do kadłuba?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darek05

Post autor: Darek05 »

Wydaje mi się że mocowanie serw to PIKUŚ z tym co juz zostało wykonane przez Andrzeja
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
Andrzej1

cesiek2 napisał:
...

Pozdrawiam

Ano tak :

Obrazek

One tam są od miesięcy(ca).

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Andrzej1 napisał:
cesiek2 napisał:
...
Pozdrawiam

Ano tak :
One tam są od miesięcy(ca).

Cesiek2 !!!. Bierz się "kurna" za Dżonkę.

Sorry Andrzeju
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Jak w ogóle ktoś mógł mieć wątpliwości ze Andrzejek zwany „LAlunia „:) nie poradzi sobie z montażem serw .
Jak Andrzejku ostatnia próba szczelności o której wczoraj pisałeś wyszła „bąbelkowo”?
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Andrzej1

rychenko napisał:
...
Jak Andrzejku ostatnia próba szczelności o której wczoraj pisałeś wyszła „bąbelkowo”?
...

Witaj Ryszardzie i Ty szanowny Oglądaczu

Otóż bąbelków nie było. Ale po czterech godzinach całe powietrze z niej "zejszło". Czyli ona jest szczelna trochę. Muszę zbudować rybkarium. Pocięte pleksi już czeka.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
ODPOWIEDZ