Bismarck

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
lesiu117

O:Bismarck

Post autor: lesiu117 »

korozji...? To byl przeciez nowy okret.... Dodatkowo przemalowywany po wyplynieciu by zamaskwoac sfastyki i te pasy na nadbudowkach...(gdzies ktos nawet o tym pisal)...
w stoczni:
Bismarck
msaar

Post autor: msaar »

Witam
Po długiej przerwie. oczywiście , że to był żart a może raczej usprawiedliwienie dla siebie samego.
Nie miałem czasu na model kolejne zeszyty odkładełem na półkę , ale się skończyło i wreście od połowy czerwca nadganiam.
Model ma pływac i wydaje mi się, że nie zawsze muszę otwierac cały pokład, wobec tego
przykładem kolegi Rudi-ratlos z forum "wir bauen die Bismarck..."wykonałem w pokładzie otwory o kształcie rzutów nadbudówek. Jak widac na ilustracjach krawędzie wznocniłem wklejając na żywicę taśmę miedzianą.
msaar

No nareście .Dzięki koledze smokowi za dobrą radę.
Ciąg dalszy nastąpi, jak zmniejsze pozostałe zdjęcia.
Zamieszczone ilustracje odnoszą się do wpisu powyżej.
Planuję to tak urządzić aby w trakcie normalnego uzytkowania jako RC obsługa była możliwa po otwarciu nadbudówek. W szczególnych przypadkach, wiekszej partii pokładu mniej-wiecej zbliżona wymiarem do tego co przewidział wydawca.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
komand0s040

Post autor: komand0s040 »

Dziwnie to trochę ruszyłeś, szczególnie jeśli on ma być pływający.
Ale ok. Zobaczymy efekt końcowy. Bynajmniej ja.:)
Pozdrawiam i powodzenia!B)
Stopy wody pod kilem! :(
Stocznia :
DKM "BISMARCK" 1:200 - kolekcja Hachette 85%
W przygotowaniu: ESKORTOWIEC TOBRUK 1:100 2%
msaar

Witam.
Wygląda na to, że powoli zacznę uzupełniać zaległości.
Na dzień dzisiejszy parę ilustracji.
Jeden z kolegów swoje posty kończy słusznym spostrzeżeniem (tak+,-) jak się spieszysz to już nie hobby.
Niestety to prawda ale zobaczymy dalej.

pozdrawiam
mieczyslaw
Obrazek
Obrazek
Obrazek
msaar

Witam
Dzisiaj ciąg dalszy nadganiania.
Samoloty wstępnie pomalowałem na kolor zbliżony do modelu jaki ukazał się swego czasu w MM.

pozdrawiam
mieczyslaw
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Smok_740

Post autor: Smok_740 »

Hello

Powiem Tobie szczerze ze z tymi barwami to jest róznie. Jesli chodzi o zielen to wiekszego problemu nie ma za to jesli chodzi o odcienie szarego i niebieskiego to jest masakra. Ja do malowania kadluba samolotow od spodu sugerowalem sie dwoma publikacjami "Samoloty Luftwaffe 1938-1945" oraz "Luftwaffe - malowanie" wydawnictwa dolocze jak tylko wroce do domu. Malo modelarzowy Arado byl zbyt "niebieski" od spodu. Obiektywnie barw nie da sie ocenic ze wzgledu na jakosci zdjec z aparatow fotograficznych (kazdy inaczej odzwierciedla realne barwy). W mojej relacji spod kadluba samolotow wydaje sie prawie bialy a taki nie jest.

A mam male pytanko czy nadbudówki pomalowales podkladem czy juz wlasciwa farba "szara" ? Jesli szara to jakiej firmy i jaki nr. Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz

Pozdrawiam

Smoczny
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
msaar

Witam.
Dzisiaj jeszcze trochę. Niby drobiazgi ale skutecznie pochłaniające czas.
Pozdrawiam
mieczyslaw
Obrazek
Obrazek
Obrazek
msaar

witam
Swego czasu kleiłem modele ze składnicy harcerskiej tzw."czuj-czynu". Do wydanego gdzieś w latach 80-tych czeskiego avia-199 dokupiłem małe puszki "humbrola"w barwach jakie podano. Zaznaczone było w instrukcji, ze są to barwy identyczne zwlaszcza spodu z oryginalnymi niemieckimi (pewnie odziedziczyli beczki z farbami niemieckimi). Parę modeli z tego czasu pieczołowicie przechowałem.
A szary, do części detali, tych pokrytych jaśniejszymi szarościami użyłem podkładu, te ciemniejsze i z połyskiem dorobiłem . Ogólnie mogę powiedzieć , ze potrafię dorabiać kolory farb, wobec tego jaki mam wzór taki odcień znajduję na modelu. Co do MM Arado 196 z początków lat 90 - tych to zgadzam się a i moje samolociki pomaluję ponownie.
pozdrawiam
mieczyslaw
msaar

Witam
Zdobyłem i wspominane superminiaturowe diody i zarówki.
Tych najmniejszych (1x2, gr.0,5mm) nie sposób wlutowac i ich nawet nie staram się pokazac. W sklepach z częściami elekronicznymi są do nabycia diody kolorowe o wymiarach ok.1,5 x3 i grubości także ok.3mm który to wymiar na ile było to możliwe spiłowałem do odpowiedniego wymiaru i kształtu.( konstrukcja. wewnetrzna diody uniemożliwia nadanie kształtu lampy pozycyjnej ).
Kupiłem także super miniaturowe żarówki 6V/0,006 A o ile nie pomyliłem się w ilości zer po przecinku. tutaj podłaczone do ok.3 V.
Zdjecia do D...y ale zasadniczy przekaz niosą.
Pozdrawiam
mieczyslaw
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ