Nowy Projekt Grupowy - pytanie

Ustalenia, wymiana poglądów itp.
grzesiek

Odp:Re:Nowy Projekt Grupowy - pytanie

Post autor: grzesiek »

Hmm nie wiem jak umiescic Radka wypowiedz na moją wiec zrobie odwrotnie swoją umieszcze nad

Radku masze racje ze sporu nie warto prowadzić i masz racje ze naPWM jest wiele doskonalych informacji, ale nie mogę się zgodzic z tym ze PWM to wróg, bo nim nie jest, i kazdy z nas korzysta z obu forum, bardziej wydaje mi sie ze chodzi tu o styl, forme i sposub wypowiedzi takiej jakiej tu wcześniej nie było a często jest widywana na innych forach (jest to stwierdzenie ogólne)
Pozdrawiam
GrzesiekR

radek napisał:
[quote]Witajcie Panowie.

PWM - twój wróg. Proszę Was Panowie i Panie ;) o to, aby zachować troszkę umiaru. I tu i na PWM jest wiele wartościowych materiałów, wiele wiedzy można na PWM znaleźć. Tego nikt nie może zaprzeczyć.
Dajmy zatem spokój tym przepychankom.
grzesiek

Post autor: grzesiek »

Witam
Coś się dzisiaj rozgadałem ale już kończę i na koniec popieram pomysł Jerrego o spotkaniu na czacie i podtrzymuje swoją propozycję wzięcia udziału w projekcie i juz milczę jak :sick: :sick:
Pozdrawiam
GrzesiekR
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Panowie mili. Sprawa PWM już raz była wałkowana, nie psujmy sobie atmosfery niepotrzebnymi dywagacjami. Wielu osobom nie podoba sie do końca atmosfera wzajemnej sympatii i zyczliwości niezależnie od poziomu wiedzy i wieku (stażu) modelarskiego, co jest rzeczą charakterystyczną i zbyt cennę na NASZYM forum, by to utracić. I nie traćmy niepotrzebnie nerwów. Postaram się najpóźniej we środę wieczorem dać stosowną rozpiskę PORADNIKA. Jerry - ja nie boję sie pracy ale myslałem, że młodsi lepiej odemnie to zrobią. Niemniej vox populi, vox Dei choć nieliczny ten lud, ale śliczny. Sam tez zgłoszą akces do którejś działki. Tymczasem pokojowo pomyślmy co dalej, a Radka proszę jutro o kontakt na priv. Sprawa o której nie chciałbym przedwcześnie dywagować publicznie, póki nie skonsultuje z niektórymi osobami. I inna sprawa do Radka czy mogę zostać Bosmanem zawodowym dożywotnio? pozdrawiam serdecznie
Wietrzny Bosman
Dziadek

Witajcie wcześniej! Ponieważ nikt (sic!) nie odrzucił mojej propzycji podaję dzisiaj poprawiony skrypt PORADNIKA z prośbą o uzupełnienie z zachowaniem zaproponowanej numeracji - jest ona narazie robocza. Równocześnie piszcie komu jaka "bajka" leży. Pozdrawiam
I. TROCHĘ HISTORII I TROCHĘ WIĘCEJ TEORII
1. Rys historyczny budowy okrętów i ich modeli / Radek
1a. Podział na kategorie i rodzaje
2. Konstrukcja kadłuba okrętu
3. Ogólne założenia, przyjęte przy konstrukcji okrętów /Jerry_bee
3a. Rysunek teoretyczny
3b. rysunek wykonawczy
3c. Komputerowe przygotowanie i opracowanie dokumentacji
4. Narzędzia, urządzenia niezbędne dla zbudowania modelu
4a.Narzedzia ręczne
4b. Elektronarzędzia
4c. Przyrządy ułatwiające pracę
4d. Urządzenia specjalne
5. Wybór materiału na budowę modelu w zależności od jego typu
5a. Charakterystyka i przydatność różnych gatunków drewna
II. BUDOWA KADŁUBA /Dziadek i nie tylko
1. Budowa kadłuba modelu okrętu
1a. Początek budowy. Stocznia
1b. Kadłuby blokowe
1c. Kadłuby składane na wręgach
1d. Kadłuby metalowe
1e. Kadłuby z laminatu
2. Wykończenie drewnianych kadłubów okrętów
2a. Likwidacja pęknięć
2b. Cyklinowanie
2c. Gruntowanie i szpachlowanie
2d. Szlifowanie
2e. Malowanie
2f. Konserwacja
2g. Pędzle
2h. Złocenie
2i. Podstawki
III. OMASZTOWANIE
1. Maszty i reje
2. Żagle
3. Takielunek
3a. Liny
3b. Bloki
4.Urządzenia do takielunku
5. Olinowanie stałe/ Krzysztof
5a. Wanty
5b. Sztagi
5c. Paduny
5d. Pozostałe
6. Olinowanie ruchome / Krzysztof
6a. Olinowanie rei
6b. Olinowanie żagli
IV. WYPOSAŻENIE POZOSTAŁE MODELU
1. Kotwice
2. Szalupy i stery
3. Uzbrojenie artyleryjskie / Banderas, Krzysztof
4. Wyposażenie pokładu
4a. Naktuzy
4b. pompy
4c. Trapy
4d. Latarnie
4e. Okna i iluminatory
4f. Wentylacja
4g. Dzwony
4h. Żurawiki
i całkiem nie wiem w którym miejscu: gablotki
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Punkt III/ 5 zrobiony - artykuł, punkt III/6 powinien być do Świąt, Nad IV/3 chetnie popracuję. ale za jakiś czas, chciabym nadrobić K&M. Dużo elementów ze spisu jest juz poruszonych - patrz PWM, nasza strona, strona Mareckiego, tylko elegancko poukładać. Juz już coś takiego zacząłem robić wcześniej ,dla własnej wygody, aby ciągle nie grzebać po intenecie. Wbrew pozorom jest tego trochę, tylko w różnych miejscach, jak dołozymy strony zagraniczne można naprawdę tego zebrać całą masę.
Dodałbym oddzielny punkt - linki, tyle, że szczegółowo opisane i podzielone tematycznie.
Krzysztof
PS oddzielna sprawa, czy autory artykułów zamieszczonych na innych stronach wyrażą zgodę na ich zamieszczenie w naszym poradniku. Artykuły te są kopalnią rzetelnej wiedzy, po co jeszcze raz tematy już poruszone zgłębiać.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Dziadek

Nie mam zamiaru wywalać otwartych drzwi. Oczywiście jeśli autor jakiegoś artykułu bądz pomysła nie wyrazi zgody nie bedzie umieszczony. Co do linków to mysle że tylko jakąć część przy każdym dziale. Po pierwsze nie każdy ma internet, a po drugie nie mam zamiaru nikogo zwalniać od myślenia. He he he, mądrze mi sie powiedzxiało. Nie jestem zwolennikie łopatologi i kawoławologii, trochę inwencji od adepta bym wymagał. Ale jak rzekłem vox populi..... tyle narazie, bo mam na tapecie pilną pisaninkę. Pozdrawaim
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

no to ja poproszę o przydział do rozdziału I, część 3. spróbuję jakoś to ogarnąć, chociaż oczywiście liczę na pomoc i współudział.
Dziadek, może w swoim poście z konspektem poradnika wpisuj przy rozdziałach kto się zadeklarowal. będzie wiadomo kto nad czym pracuje i jakie rozdziały czekają na adopcję.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
banderas

Post autor: banderas »

Interesuje się trochę uzbrojeniem no może troche młodszym ale myślę że mógłbym poradzić sobie z IV-3
Liczę tylko na zezwolenia forumowiczów którzy coś już o tym napisali i udokumentowali zdięciami-przynajmniej tych z KOGI
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

No to już we dwóch coś z armatkami zrobimy, chętnie pomogę.
Krzysztof
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Dziadek

Uzupełniłem rozpiske zgodnie z sugestiami i dopisałem się sam. Co nie znaczy że ktoś nie może dopisywać jakieś rozsprawki. szczególne ukłony do Tomka Aleksińskiego wraz z pytaniem, czy Twoje dotychczasowe opracowania zapisane na Kodze i innych forach możemy właczyć do PORADNIKA? A jest tego sporo.
Prośba do Admina o uruchomienie oddzielnej rubryki jak Wirtualna Modelarnia o tytule "PORADNIK" i wtedy otwieramy poszczególne posty jak w K&M z podziałem na rozdziały to bardzo ułatwi dotarcie do potrzebnych materiałów
Pozdrawiam bardzo Mikołajkowo jeszcze
Wietrzny Bosman
ODPOWIEDZ