Witam!
Przeczytałem relację z budowy Halnego dwa razy( i chyba jeszcze będę powracał) jestem pod wielkim wrażeniem! antosiek po zakończeniu budowy Halnego proponuje materiał zdjęciowy i opisowy zebrać w całość, troszkę zredagować coś nie coś dopisać i wydać książkę-poradnik "Jak budować Halnego- poradnik dla modelarzy okrętowych" Pierwszy będę w księgarni aby kupić tą pozycję! Zawsze szukałem takiej książki, w której pokazane by było na żywo jak modelarz tworzy swoje dzieło, jakie pomysły, materiały wykorzystuje, aby osiągnąć cel.
Pozdrawiam
Mariusz K.
Jeszcze jeden Halny
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
O:Jeszcze jeden Halny
Witaj
Bardzo mi dłużył sie czas bez Twojej relacji. Dobrze, że remont się skończył.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Bardzo mi dłużył sie czas bez Twojej relacji. Dobrze, że remont się skończył.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- antosiek
Wiesz Mariusz, nie namówisz mnie do pisania książek. Przynajmniej na razie. Wystarczy mi to forum. Ale dzięki za propozycje. Mam nadzieję, że już w miarę regularnie będę relacjonował dokładnie postępy prac. Co prawda Grzesiek postawił mi poprzeczkę bardzo wysoko pokazując zdjęcia Halnego w wykonaniu p. Steinki. Trudno trzeba przełknąć tę żabę.
A wracając do relacji. Dzisiaj podłoga na górnym stanowisku sterowania. Wykonana z forniru dębowego 0.6mm. Skleiłem ze sobą dwie warstwy pod naciskiem na klej wikolopodobny. Dalej pocięcie tego na paski o szerokości ok. 3.2mm. Tak wychodziło z planów. Pocięte na małym Proxxonie z piłką 50mm z drobnymi zębami. Niedawno sobie to urządzonko nabyłem i sprawuje się świetnie. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony precyzją cięcia. Dalej to już żmudna robota z posklejaniem tego wszystkiego do kupy. Przerwy między deskami ustalałem na 0.5mm paskami polistyrenu. Całość klejona na średni cjanoakryl. Kolejna czynność to nawiercenie 428 otworów 0.4mm i wklejenie w nie, też na cjanoakryl, odcinków drucika 0.38 dla imitacji gwoździ lub śrub. Na zdjęciach widać jakich wyrafinowanych narzędzi używałem. To kołkowanie idealnie wzmocniło całość. Potem to już tylko szlifowanie, żeby nic nie wystawało. Na koniec wtarłem dwie warstwy Kaponu. Halny dostał kolejny element.

A wracając do relacji. Dzisiaj podłoga na górnym stanowisku sterowania. Wykonana z forniru dębowego 0.6mm. Skleiłem ze sobą dwie warstwy pod naciskiem na klej wikolopodobny. Dalej pocięcie tego na paski o szerokości ok. 3.2mm. Tak wychodziło z planów. Pocięte na małym Proxxonie z piłką 50mm z drobnymi zębami. Niedawno sobie to urządzonko nabyłem i sprawuje się świetnie. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony precyzją cięcia. Dalej to już żmudna robota z posklejaniem tego wszystkiego do kupy. Przerwy między deskami ustalałem na 0.5mm paskami polistyrenu. Całość klejona na średni cjanoakryl. Kolejna czynność to nawiercenie 428 otworów 0.4mm i wklejenie w nie, też na cjanoakryl, odcinków drucika 0.38 dla imitacji gwoździ lub śrub. Na zdjęciach widać jakich wyrafinowanych narzędzi używałem. To kołkowanie idealnie wzmocniło całość. Potem to już tylko szlifowanie, żeby nic nie wystawało. Na koniec wtarłem dwie warstwy Kaponu. Halny dostał kolejny element.

- JurekBin
- Kontakt:
My napiszemy za Ciebie!
Tylko wstawiaj ile się da. Im więcej zdjęć tym lepiej.
W którymś momencie ktoś to zbierze do kupy i zrobi tip-top całość w formie jakiegoś praktikum-opracowania.
Obnażaj ile się da.
Tylko wstawiaj ile się da. Im więcej zdjęć tym lepiej.
W którymś momencie ktoś to zbierze do kupy i zrobi tip-top całość w formie jakiegoś praktikum-opracowania.
Obnażaj ile się da.
- zenza
Podłoga wyszła super, bardzo realistycznie wygląda- jestem jak zwykle pod wrażeniem! Antosiek zauważyłem ostatnio, że mieszkamy w tym samym mieście i mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję sfotografować w skali makro Twojego Halnego a zwłaszcza jego wodowanie i opływanie. :) Może to śmieszne, co napiszę, ale cały czas przymierzam się do zrobienia Halnego w całości z blach miedzianych, tak to sobie jakoś wymyśliłem oglądając kiedyś jakąś stronę www z USA, właśnie o okrętach i innych modelach robionych z blachy miedzianej, mosiądzu.
pozdr.
pozdr.
- robert12160
Nie trzeba wydawać książki ja już mam zapisane wszystkie posty tak aby w przyszłości korzystać z nich przy budowie swojego Halnego.To najlepiej wykonany model w internecie jestem nim zachwycony
jedynie do antośka mam wielki żal.....WIĘCEJ ZDJĘĆ PROSZE chcę sie nim bardziej zachwycać.
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,27587/catid,508/limit,6/limitstart,0/
dla porównania
jedynie do antośka mam wielki żal.....WIĘCEJ ZDJĘĆ PROSZE chcę sie nim bardziej zachwycać.
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,27587/catid,508/limit,6/limitstart,0/
dla porównania
- ericccmad
super model ale tego nie trzeba mówić mam pytanie do pana. Jakim lakierem malował pan kopyta przed zdjeciem form szukałem coś na temat tego lakieru ale nic nie znalazłem . A idziekuje za podpowiedz w zwiazku z planami dla wiadomości wszystkich zadzwoniłem do czlowieka z zapytaniem o plany a on odrazu się przeją i poszukał mi na alegro tych planów. Nie tylko świetny modelarz ale i super czlowiek.
DZIĘKUJĘ
DZIĘKUJĘ
- rychenko
Szkoda ze sam nie umiałeś ich na allegro znaleźć , na allegro znajdziesz tez rozdzielacz do form. Niekiedy wystarczy tylko trochę chcieć;)
Pozdrawiam Ryszard
- ericccmad
nie chodzi o rozdzielacz a o lakier którym jest pokryte kopyto nadbudówki ma kolor zielony a zamiast polialkocholu mam sprej silikonowy super sprawa rozdziela naj silniejsze kleje to myśle ze i z żelkotem sobie poradzi ale mimo to dziekuje
- ericccmad
panie ryszardzie nie każdy jest tak inteligentny jak pan bez urazy