Holk Gdański według MM

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Viluir

O:Holk Gdański według MM

Post autor: Viluir »

Witam!

Przepraszam za późną porę ale bezsennosc itp :D
Ale tak naprawdę to zirytowały mnie "belki usztywniające". Poszłam do pracowni, wzięłam tekturę, odmierzyłam odpowiednie długości i zaczęłam ciąc. Wszystko ładnie pęknie tylko całośc się potem pozwijała ja wąż boa i wyszły z tego całkiem śmieszne "esy - floresy" tylko nie to co wyjśc miało.
Podejście nr.2 to już był brystol. Pocięłam na paseczki i znowu to samo :( :( :(
I tutaj bardzo przepraszam że wystawię rogi ale nie mogłam się oprzec pokusie sięgnięcia znowu po drewno(oraz narastającej irytacji spowodowanej wrednym kartonem i brystolem który niejak nie układał się po mojej myśli). Tym razem z(wydaje mi się) lepszym efektem(wyszły dokładnie takie listewki jakie miały byc czyli [około]1x1x200/175mm). Efekt taki jak na zdjęciach:
Jeżeli jednak nadal to nie przypomina tego co miało byc pierwotnie to będę walczyc z kartonem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
ORP Iskra - mikro flota :)
Awatar użytkownika
Viluir

Myślałem też o malowaniu czarną farbą...

chyba domyślam sie o co Ci chodziło ;) Zrobic tak żeby ten węższy boki(widziane jak sie patrzy z boku statku) i boki "widziane" z rufy i dziobu były pomalowane na czarno a ten widoczny z góry na kolor odpowiadający pokładowi. Czy inaczej to miało wygladac? :)

Pozdrawiam
Paulina
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

dokładnie tak. Ten kolor nie powinien być czystą czernią, może być np. ciemnobrązowy, powinien pasować do koloru "szczelin" między deskami pokładu, jednak z drewnem tak łatwo tego się nie zrobi (chyba, że jakąś farbą której nie będzie chłonąć).
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Witaj
Nie chcę Cię krytykować, ale ostatnie zdjęcia do tego mnie zmobilizowały. Miałem się w Twojej relacji nie odzywać, ale przy budowie tego modelu popełniłaś bardzo dużo błędów widocznych gołym okiem. Wręgi są poszarpane inne elementy też, a nie powycinane, na to zwracali Ci uwagę koledzy. Wiem, że to twój pierwszy model i dlatego trzeba było poszukać informacji w internecie, co i jak zanim zaczęłaś budowę. Przecież jak stwierdziłaś to nie jest trudne i na wszystkie pytania można znaleźć odpowiedzi. Naucz się szukać informacji, bo wiedza potrzebna Tobie przy budowie Holka jest na tym i innym forum. Zadajesz pytania, na które jest bardzo łatwo znaleźć odpowiedź. Tu masz link do ABC modelarstwa kartonowego. Tam znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania. Ta strona jest wielką kopalnią wiedzy na temat modelarstwa kartonowego. Ja budowę zacząłbym od początku po przestudiowaniu wielu postów z tego właśnie forum.
http://www.kartonwork.pl/forum/abc/doc/abc.pdf
I jeszcze przeczytałbym na Twoim miejscu to i to bardzo dokładnie:
http://koga.net.pl/content/view/469/278/
Druga sprawa to jakość zdjęć. Lepiej nie wstawiać zdjęć, które tylko zajmują miejsce, a nic na nich nie widać. Zadaj sobie pytanie: Czy na moich, opublikowanych zdjęciach coś widać i czy na podstawie ich koledzy mogą udzielić mi pomocy? Są programy poprawiające jakość zdjęć i należałoby troszkę popracować by zdjęcia były lepszej jakości. Jak się nie da tego zrobić to proponuje pouczyć się robić dobrze zdjęcia. Ten temat również był wielokrotnie poruszany i jak byś przejrzała forum to byś wiedziała. Pod tym linkiem znajdziesz opis RomkaS
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/catid,533/id,22124/
Trzecia sprawa, to jest polskie forum, używanym językiem jest język polski i dlatego piszemy tu używając również polskich znaków takich jak: ś, ć ń, ź, ż, ó, ą, ę. We wszystkich wyrazach, w których występują. Jak masz problemy z pisownią to np. pisz w Wordzie, a później poprawiony tekst wklejaj do postu. Temat poprawnej polszczyzny był również poruszany. Rozumiem, że każdemu może się zdarzyć błąd ortograficzny, literówka itp., ale Tobie zdarza się to bardzo często, powiedziałbym za często, nawet zawsze. Bardzo to razi. Tu kiedyś o tym dyskutowaliśmy. Takich dyskusji było przy okazji różnych relacji więcej. Jedna z nich.
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,22119/catid,508/limit,6/limitstart,0/
Pozdrawiam Robert
Dla przykładu Twoje zdjęcia o które mi chodzi:
ObrazekObrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Viluir

Witam!
...Nie chcę Cię krytykować...

Krytyka jest jak najbardziej wskazana.

Wręgi są poszarpane inne elementy też, a nie powycinane

Wręgi wycinałam tak:
1. Z MM- nożyczkami
2. z kartonu - nożykiem do tapet(w miejscach gdzie za bardzo nim podjeść nie mogłam próbowałam takim "dłutkiem" i młotkiem ale szybko zrezygnowałam i przerzuciłam się na skalpel)
3. dokładna obróbka - nożyk do tapet + papier ścierny

. Wiem, że to twój pierwszy model

Nie usprawiedliwia to moich błędów :( chociaż bym chciała aby tak było

...Tu masz link do ABC modelarstwa kartonowego...http://www.kartonwork.pl/forum/abc/doc/abc.pdf....http://koga.net.pl/content/view/469/278/...http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/catid,533/id,22124/...

Czytałam ten artykuł jak i wszystkie pozostałe które podałeś w swoim poście. Pomogły mi one uniknięcia błędów ale jak widać - nie wszystkich.

Druga sprawa to jakość zdjęć

Zdjęcia robiłam późnym wieczorem(można nawet stwierdzić że robiłam je w nocy). Dodatkowo(nie wiem czy mnie to może usprawiedliwić ale...) mam trochę rozsypujący się aparacik, nie posiadam pakietu Microsoftu(w którym jest Pictures Manager) a na innych programach nie za bardzo się znam.

Trzecia sprawa, to jest polskie forum, używanym językiem jest język polski i dlatego piszemy tu używając również polskich znaków takich jak: ś, ć ń, ź, ż, ó, ą, ę

Staram się jak mogę ale niestety jednej polskich liter nie mogę zrobić na klawiaturze, mianowicie litery "ć". żeby to poprawić zainstalowałam wtyczkę ze słownikiem do FireFox'a. Dzięki niej mogę poprawić wyrazy(PPM -> lista wyboru...) i tą dysfunkcję klawiatury.

Rozumiem, że każdemu może się zdarzyć błąd ortograficzny, literówka itp., ale Tobie zdarza się to bardzo często, powiedziałbym za często, nawet zawsze.

Staram się poprawiac swoje błędy jak mogę, jeżeli coś pominę(literę) to z góry za to bardzo przepraszam :(

Z holkiem staram się jak mogę. Teraz z tektury poodcinałam i pomalowałam belki wzmacniające. Zdjęcia wrzucę jutro kiedy będzie lepsze światło.

Na koniec tego postu pragnę bardzo podziękować panu "Hadżiemu" i panu "Emiliusowi" za budujące słowa w temacie "refleksje"(po nieco smutnym[ale jakże prawdziwym] poście Pana Roberta - wyraził Pan swoją krytykę, dziękuję za zwróconą uwagę ale i tak było to trochę smutne :( )oraz wszystkim osobą które śledzą moją budowę Holka. Wakacje już rozszumiały pełną parą więc czasu na prace przy modelu będę miała pod dostatkiem :)

PS. zdaje sobie sprawę że wszystkie "odpowiedzi na cytaty" nie są usprawiedliwieniem moich błędów ale staram się robić co mogę żeby ich uniknąć.
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Witaj Paulina.

Tu masz link do ciekawych patentów.B) B) B)

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=11849&highlight=klej+bcg

Ten też Ci się przyda odnośnie cięcia cienkich pasków kartonu i nie tylko.;) ;) ;)

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=10820

Tu możesz poszukać coś na temat przyklejania poszycia::woohoo: :woohoo: :woohoo:

http://www.kartonwork.pl/forum/viewforum.php?f=4

Jest co czytać i jest co pooglądać.

Jutro trochę o foto, a raczej dziś rano i troszkę o pisowni.

To tak na szybko byś nie zrobiła więcej błędów.

Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Viluir

Witam!

Tu masz link do ciekawych patentów...

Dziękuje!!! :kiss: :kiss: :kiss: Przejrzałam wszystkie tematy podane w linkach + większą pozostałą część forum. Przydało się i to bardzo :):) :)

A oto efekty mojej pracy przy modelu:
1. Kasztel rufowy
Udało mi się wyciąć ścianki kasztelu rufowego oraz 90% wewnętrznych elementów wspierających całą konstrukcję. I tutaj warto wspomnieć o pewnym błędzie o którym się wspomina w wielu relacjach tegoż holka. Otóż: druk dwustronny ma swoje prawa. :S Dlatego są pewne przesunięcia w ścianach kasztelu. Nie zrażając się tym należy (najlepiej) wycinać od strony wewnętrznej(bez krzyżyków).
Obrazek
Obrazek

2. Greting
Jest to mój pierwszy w życiu greting. Wykonany z kartonu. I tutaj moja mała uwaga: podług MM greting wystarczy złożyć w bryłę geometryczną i przykleić od pokładu. Taka wąską krawędzią jest to trudne(niemożliwe) dla takiego żółtodzioba jak jak. Dlatego warto wymierzyć rozmiary tego "wew" prostokąta(bez tych bocznych ścian gretingu). Wyciąć o takich wymiarach prostokąt z tektury 2mm i podkleić. Greting będzie wtedy masywniejszy i lepiej się przykleić od pokładu.
Obrazek

Pozdrawiam
Paulina
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
Tomiss

Post autor: Tomiss »

Jeżeli nie możesz wpisać "ć" ( prawy alt + c, lub Crtl + alt + c) to któryś z Twoich uruchomionych programów wykorzystuje ten skrót do swoich celów i dlatego nie działa. Jeżeli masz kartę graficzną ATI to najprawdopodobniej jej oprogramowanie jest tego przyczyną. Nie pamiętam jak się ono akurat nazywa ale chyba cataliss centrum czy jakoś tak, ikona jest na pasku koło zegarka. W tym programie trzeba by wyłączyć używanie skrótów klawiaturowych (hot keys) do wywoływania na pulpit - właśnie alt + c (lub Crtl+alt+c). Powinno pomóc, a jak nie to poszukaj innego uruchomionego programu, który ma zdefiniowany ten skrót.

pozdrawiam Tomisław
Awatar użytkownika
Viluir

Witam!

Prace przy holku przez całe wakacje posuwały się do przodu ale dopiero teraz we wrześniu jest co pokazać :)

Tak wiec: zacznijmy od początku

Kotwice:
Obrazek

Poszycie:
Obrazek

Pokładzik:
Obrazek

Elementy kasztelu dziobowego
Obrazek
Obrazek

Z kasztelem rufowym nie było łatwo. Nie wiedziałam jak go ugryźć. Dlatego wpadłam na "geeenialny" pomysł żeby poprzeczne belki porozcinać na mniejsze i krótsze. Skończyło się to tym że ściany wyglądało tak:
Obrazek

Zmusiło mnie to do retuszu po którym wygląda to tak:
Obrazek

Pierwszy raz retuszowałam wiec proszę o wyrozumiałość. Na początku retuszowałam farbkami ale pędzel nie wszędzie chciał dotrzeć a często się osuwał i malował nie to co potrzeba. Przerzuciłam się wtedy na marker(wiem że wyblaknie po czasie ale wtedy miejsce holka mam nadzieje że zajmie jakiś inny modelki :D ).

A oto kolejne elementy kasztelu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to na osłodę życia :)
Obrazek

Pozdrawiam
Paulina
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

No, BRAWO !!!
A ja już myślałem, że projekt zarzucony :(
Zastanawia mnie sens robienia belek z papieru - przecież spokojnie można wykonać je z listewek i zabejcować na podobny kolor - efekt z pewnością będzie lepszy, pracy pewnie mniej, a na pewno przyjemniejsza. To samo płaszczyzny - można z forniru.
Rozumiem, ze zdecydowałaś się na sam karton i cieszę się, że kontynuujesz - POWODZENIA w dalszych pracach (będę śledził ;) )
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ