Karl und Marie budowa wieskolek

indywidualne relacje z budowy uczestników projektu Karl und Marie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Karl und Marie budowa wieskolek

Post autor: RomekS »

wieskolek napisał:
Na jednym z Twoich zdjęc zauważyłem że pierwsza listewka nie idzie zaraz przy stępce. Czyżbyś odsunął się o 2mm z każdej strony (kil ma mieć 8mm)? Ja myślałem że ta pierwsza listewka nabliżej kilu ma przylegąć do sklejki-stępki a potem kil zasłoni tę listewkę (te 2mm). Możesz to wyjaśnić?

A o którą chodzi ?
Obrazek
Awatar użytkownika
wieskolek

Post autor: wieskolek »

Witam

Chodzi mi o tę przestrzeń pomiędzy listewką nr 1 a stępką. Z kolei na tym rysunku, który teraz przedstawiłeś ta listewka zdaje się idzie przy samej stępce. Wytłumacz mi proszę jak to w końcu jest
Obrazek
Awatar użytkownika
wieskolek

Witam

Ciąg dalszy relacji

Obrazek

Po poprawieniu tak wygląda ten bok

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następna listwa gotowa do przyklejenia...

Obrazek

Tu przyklejona na rufowej części ....

Obrazek

Pozdrawiam
Wes
Awatar użytkownika
RomekS

wieskolek napisał:
.......

Wytłumacz mi proszę jak to w końcu jest..

Rozmieszczenie poszczególnych listew zaznaczone na wręgach ma charakter orientacyjny.
Ten stealers na fotce też nie jest zaznaczony na wręgach, a jednak jest,
bo byłaby szpara.
Po prostu korygujesz szerokości listew tak aby zbliżając
się do końca poszycia nie zakończyć tego jakąś "wąską drzazgą".
Obrazek
Awatar użytkownika
wieskolek

Witam

Dzięki Romku, to jest dla mnie jasne. Mam jeszcze jedno pytanie. Porównując oległość na wrędzę 3-ej z odległością na dziobie wychodzi mi 17mm różnicy. Czy to oznacza że listwy zwężam idąc od środka kadłuba do wręgi 3-ej a potem muszę radykalnie poszerzyć o prawie 1mm na wrędze 2-ej i 1-ej (17mm na 22 listwy do przyklejenia) czy po prostu listwy zostawiam tak jak są a wstawiam stealersy?

Nie wiem czy to jest jasne co piszę...
pozdr
Wes
Awatar użytkownika
RomekS

wieskolek napisał:
Witam

.... Porównując oległość na wrędzę 3-ej z odległością na dziobie wychodzi mi 17mm różnicy. Czy to oznacza że listwy zwężam idąc od środka kadłuba do wręgi 3-ej a potem muszę radykalnie poszerzyć o prawie 1mm na wrędze 2-ej i 1-ej (17mm na 22 listwy do przyklejenia) czy po prostu listwy zostawiam tak jak są a wstawiam stealersy?

Stealersy były wstawione dla ratowania poszycia jednowarstwowego. Jest to ostateczność...
Tam gdzie jest ten stealers na fotce, a jest to dość wredne miejsce, najlepiej wstawić tymczasowego battensa i potem jak do niego dojdziesz, oderwać go i jeszcze raz zaznaczyć szerokość listew na wręgach.

Go "heblowania" listewek na różne szerokości użyj "trójkątnego trzymaka". Pewnie go znasz
ale na wszelki wypadek zamieszczam uproszczony schemat
Obrazek
Awatar użytkownika
wieskolek

Witam

Dzięki za rysunki, przyrządzik znam, choć go jeszcze nie mam, trzeba coś podziałać w tym temacie.... Jeżeli chodzi o stealersy to wyczytałem w Mondfeldzie, że szerokość planki nigdy nie może być mniejsza niż 0,5 szerokości planki na śródokręciu i większa niż 1,5 szerokości planki na śródokręciu. W innym przypadku należy stosować stealersy. Czyli jeżeli np. zakładam sobie szerokość planki na sródokręciu 6mm to w rzeczywistości poszczególne planki na rufie lub dziobie mogą mieć zmienną szerokość w zakresie 3-9mm. Jeżeli się mylę, bardzo proszę o poprawienie.

Pozdr
Wes
Awatar użytkownika
wieskolek

Witam

Kolejne fotki z budowy modelu. W tym momencie zacząłem rysowanie znaczników na poszczególnych wręgach. Trochę z tym schodzi tym bardziej że nie mam cyrkla redukcyjnego. Długość wręgi mierzyłem za pomocą papierowej taśmy mierniczej z castoramy. Następnie dzielę długość na 22 ( tyle jeszcze listew będzie trzeba nakleić). Wyszło mi 22 listwy, ponieważ wtedy na wrędze o największej długości wychodzi 6mm szerokości dla każdrej listwy (dokładnie 5,95mm). Oczywiście niemożliwe jest trzymanie się wymiarów z dokładnością do 0,01mm, ale chodzi o to żeby zaznaczyć przebieg tych listew i w miarę dokładności trzymać się tych szerokości naklejając poszczególne listwy

Poniżej fotki a ja pozdrawiam

Wes
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wieskolek

Witam

Prace nad modelem nadal trwają. Trochę jest z tym roboty, nie powiem. Trzeba to robić trochę na czuja. Wystarczy że walnę się na jednym wymiarze 0,1mm to już na końcu robi się błąd 2,2mm a to sporo. Więc metodą prób i błędów brnę powoli. Zaczyna to całkiem fajnie wyglądać. W tym momencie mam 13 wręg, do końca niedaleko...

Pozdr
Wes
Obrazek
Awatar użytkownika
wieskolek

Witam

Skończyłem wczoraj wieczorem opisywanie wręg, zrobiłem to w miarę dokładnie, chociaż im bliżej końca zastnawiałem się czy rzeczywiście uda się oklejać ten kadłub wg tych linii. Zdążyłem jeszcze dorobić jednąlistwę poszycia na dziobie i przykleić. Nie mam jeszcze przyrządziku do przytrzymywania listewek podczas obrabiania (to o którym pisał Romek), pierwsza listwa powstała przytrzymywana w imadełku ale nie jest to za wygodne.

Listewki zamierzam robić w ten sposób że przykładam na sucho do modelu, na lstwę zaznaczam miejsca gdzie są wręgi i opisuję jaka szerokośc listewki jest na tej wrędze. Następnie do przyrządziku (który dziś myślę powstanie) i malutki strug Stanleya (którego fotki zamieszczę poglądowo bo to rewelacyjny przyrządzik).

Poniżej fotki a ja pozdrawiam i do usłyszenia.
Wes
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ