Zbuduj model największego okrętu z czasów Napoleona!
-
O:Zbuduj model największego okrętu z czasów Napoleona!
4200zl to troche za duzo... Ale musze przyznac, ze zeszyt historyczny jest nawet ciekawie napisany. Jednak to samo jest w jednej dobrej ksiazce zeglarskiej...
- Irek350
- Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Mirek -
Na pewno nie są to te same zestawy.
Sam szkielet jest bardziej uproszczony (w tym "tańszym") co widać na zdjęciach.
Na pewno nie ma 3 pokładów
http://www.drydockmodels.com/albums/album178/Santisima_Trinidad_003c.sized.jpg
Największy szok jednak przeżyłem , gdy znajomy przyniósł mi pierwszy numer gazetki (bo kupił tylko z ciekawości), a wie że ja coś tam dłubie i może mi się coś przydać.
Porównałem oba pokłady i okazało sie , że mają różną grubość :blink:
Nie jest to duża różnica, jednak gdyby leżały obok siebie to trzeba by dopiłowywać wręgi, aby zniwelować różnicę.

Największy szok jednak przeżyłem , gdy znajomy przyniósł mi pierwszy numer gazetki (bo kupił tylko z ciekawości), a wie że ja coś tam dłubie i może mi się coś przydać.
Porównałem oba pokłady i okazało sie , że mają różną grubość :blink:
Nie jest to duża różnica, jednak gdyby leżały obok siebie to trzeba by dopiłowywać wręgi, aby zniwelować różnicę.
- marten_kuna
Co do podobieństwa, to nie jest ono przypadkowe. Firma D`Agostini zamawia ten superserial właśnie w firmie OcCre. Na zachodzie ten model wychodzi w 156 zeszytach, a oryginalny w zestawie kosztuje przeciętnie 320-350 Euro lub 450-490 $. Ostrzegam lojalnie, że model jest raczej średni, Hiszpańscy modelarze bardzo go skrytykowali
- Wrajcik
Witam,
Z tego co widzę w powyższych komentarzach to w tej kolekcji DeAgostini opłaca się
jedynie kupić ten pierwszy nr za 4,99 bo ta kotwiczka (styl hiszpański dł. 50mm)
w sklepach modelarskich kosztuje około 12zł :).
Z tego co widzę w powyższych komentarzach to w tej kolekcji DeAgostini opłaca się
jedynie kupić ten pierwszy nr za 4,99 bo ta kotwiczka (styl hiszpański dł. 50mm)
w sklepach modelarskich kosztuje około 12zł :).
-
Irek350 napisał:
Jak moze nie miec trzech pokladow? Nie rozumiem :(
Mirek -
http://www.santisima.pl/images/yacht.gif
Jak moze nie miec trzech pokladow? Nie rozumiem :(
- Irek350
Porównaj szkielety kadłubów obu modeli.
-
Ktoś wie czy ta wersja nie od DeAgostini jest lepszej jakości? Bo ta od DA jest tragiczna. Ale też jest produkcji Hiszpańskiej...
A może ktoś zna lepszą wersję tego zestawu od innej firmy?
A może ktoś zna lepszą wersję tego zestawu od innej firmy?
Stocznia:
Bismarck 1/200 (planowany powrót po dłuuuuuugiej przerwie z przyczyn losowych)
Bismarck 1/200 (planowany powrót po dłuuuuuugiej przerwie z przyczyn losowych)
- Emilius
Cześć ,
Witam szanowne grono po długiej nieobecności
Zatem co do tematu, jakość elementów nie jest wynikiem De Agostini a producenta - a to już OcCre, który chyba najlepiej , (jako zestaw) wykonał ten model, zatem nie wieszajcie psów na DA, bo nie są temu winni a w sumie to wyświadczają jednak polskim modelarzom przysługę, gdyż poza samym modelem kolekcja ma ponoć zawierać tzw, cross section czyli przekrój kadłuba za bagatela 120 chyba Euro,
Co do materiałów z jakich składa się zestaw, no cóż, większość zestawów teraz oferuje ten gatunek sklejki, a biorąc pod uwagę, iż jest cięty lancą wodną, trudno się dziwić , że nie całkiem wszystko proste.
Celowość takiej techniki?, zobaczycie sami przy węzłówkach pokładników. Patent na wyprostowanie takich zagięć? - gorąca para , gładki blat i parę kilo, położyć , nie ruszać, zabrać jak wyschnie. Sprawdziłem - działa.
Acha, jeszcze jedna uwaga, wszyscy bezkrytycznie powtarzacie ten sam błąd, (DA też się dało nabrać) ale komuś trzeba przecież wierzyć - model ma szerokość 16,5 cm w skali 1:90 a nie 41 cm czy 41,5.
Natomiast co do ilości wykonanych pokładów czy to jest 3 czy 4 to powiem tylko tyle - zróbcie choć 2 uzbrojone i wyposażone. Jest to całkiem inna bajka budować model i wyposażać jego najniższe pokłady we wszystko co potrzeba tam wyeksponować, inna kolejność prac i zupełnie inny nakład pracy, który ocenić i docenić mogą jedynie sędziowie na zawodach.
PS. Zawartość merytoryczna zeszytów jest imponująca, instrukcja montażu skromna, ale taka jest licencja i wydawca za dużo nie może podskoczyć, bo przekroczy licencje wydawniczą i kropka.
Witam szanowne grono po długiej nieobecności
Zatem co do tematu, jakość elementów nie jest wynikiem De Agostini a producenta - a to już OcCre, który chyba najlepiej , (jako zestaw) wykonał ten model, zatem nie wieszajcie psów na DA, bo nie są temu winni a w sumie to wyświadczają jednak polskim modelarzom przysługę, gdyż poza samym modelem kolekcja ma ponoć zawierać tzw, cross section czyli przekrój kadłuba za bagatela 120 chyba Euro,
Co do materiałów z jakich składa się zestaw, no cóż, większość zestawów teraz oferuje ten gatunek sklejki, a biorąc pod uwagę, iż jest cięty lancą wodną, trudno się dziwić , że nie całkiem wszystko proste.
Celowość takiej techniki?, zobaczycie sami przy węzłówkach pokładników. Patent na wyprostowanie takich zagięć? - gorąca para , gładki blat i parę kilo, położyć , nie ruszać, zabrać jak wyschnie. Sprawdziłem - działa.
Acha, jeszcze jedna uwaga, wszyscy bezkrytycznie powtarzacie ten sam błąd, (DA też się dało nabrać) ale komuś trzeba przecież wierzyć - model ma szerokość 16,5 cm w skali 1:90 a nie 41 cm czy 41,5.
Natomiast co do ilości wykonanych pokładów czy to jest 3 czy 4 to powiem tylko tyle - zróbcie choć 2 uzbrojone i wyposażone. Jest to całkiem inna bajka budować model i wyposażać jego najniższe pokłady we wszystko co potrzeba tam wyeksponować, inna kolejność prac i zupełnie inny nakład pracy, który ocenić i docenić mogą jedynie sędziowie na zawodach.
PS. Zawartość merytoryczna zeszytów jest imponująca, instrukcja montażu skromna, ale taka jest licencja i wydawca za dużo nie może podskoczyć, bo przekroczy licencje wydawniczą i kropka.
- arthx
witam
to ktory zestaw prezentuje lepsza jakosc i lepsza dokladnosc i ilosc detali,
czy ten wydawany przez deagostini, czy zestaw occre ?
pozdr
to ktory zestaw prezentuje lepsza jakosc i lepsza dokladnosc i ilosc detali,
czy ten wydawany przez deagostini, czy zestaw occre ?
pozdr
- Irek350
Nie wiem jak z jakością materiałów, ale zaestaw od D-A wydaje się bardziej rozbudowany i bogatszy w detale.
Można też porównać wręgi kadłuba w zestawie D-A wyraźnie widać, że jest miejsce na montaż dolnych pokładów.
Można też znaleść fora, gdzie są prezentowane relacje z budowy tego modelu z różnych zestawów.
Można też porównać wręgi kadłuba w zestawie D-A wyraźnie widać, że jest miejsce na montaż dolnych pokładów.
Można też znaleść fora, gdzie są prezentowane relacje z budowy tego modelu z różnych zestawów.