Czy w Polsce istnieje modelarstwo szkutnicze?

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Odp:Czy w Polsce istnieje modelarstwo szkutnicze?

Post autor: Hadżi »

Witam!

krzychkam napisał:
Hadżi - w wielu kwestiach się z Tobą zgadzam.

W części jeśli chodzi o sędziowanie - miałem trochę doczynienia z imprezami związanymi z muzyką - myślę że z modelarstwem jest podobnie - to tez jest swego rodzaju sztuka - mimo określonych regulaminów, sposobów klasyfikowania - samo ocenianie nigdy nie było obiektywne bo to chyba raczej niemożliwe.

Tak, sędziowanie nie jest sprawą prostą i raczej funkcją niewdzięczną.

Nie zgadzam się natomiast z Twoją oceną "Modelarza".
Kupuję to pismo systematycznie, czytam, wielokrotnie przeglądam i zdarza się że znajduję tam ciekawe informacje. Wkładki z planami są moim zdaniem w miarę przyzwoite, informacje o zawodach co prawda też są no i reklamy :-(

Ja też kupuję to czasopismo ale do czasu kiedy cena dojdzie do "dychy", a stosunek "bzdetów do konkretów " się nie zmieni. Owszem, zdarza się znajść tam ciekawe informacje. Ale ja znam to pismo od początku lat 60-tych [budrys trochę wczweśniej]. Większość "konkretów" to przedruki z odległych lat. Plany na wkładkach w tamtych latach były normalką, później zaniechano i publikowano w dużych skalach [liczbowo] na formacie A3. Po interwencjach między innymi i moich przywrócono wkładki wielkoformatowe. Ale ostatnio przeglądałem plany "Zawiszy" z dawnych lat i okazało się, że nie opublikowali arkusza ożaglowania. Ten szkuner nosił rzadko stosowane ożaglowanie sztakslowe. Napisałem więc meila do redakcji z prośbą aby mi udzielili informacji w którym numerze ten arkusz był opublikowany. Jeżeli nie wiedzą to czy mogli by mnie zkontaktować z autorem planów abym mógł u niego zasięgnąć interesujących mnie informacji. I wiesz Krzysztofie co mi odpowiedzieli? Otóż NIC!!!.

Modelarstwa Okrętowego jeszcze nie miałem sposobności zakupić. Do EMPIKU mam 40km, a u mojego kioskarza jest nieosiągalny. Podałem mu nawet nr indeksu i nic. Jest jeszcze możliwość prenumeraty ale z niej nie zkorzystam. Nie lubię kupować "kota w worku". MODELARZA mogę wziąść w rękę pooglądać i zdecydować czy jest wart zakupu [tz. czy jest coś co mnie interesuje]. Z MO nie mam takiej możliwości. Nawet nosiłem się z zamiarem zakupu na Allegro ale koszty przesyłki powiększają znacznie jego wartość [nikt nie chce przesłać listem zwykłym w kopercie bez usztywnień]

Jak się nie ma tego co się chce, to się kocha, to co się ma, czyli Modelarza.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Hadżi napisał:
Ja też kupuję to czasopismo ale do czasu kiedy cena dojdzie do "dychy", a stosunek "bzdetów do konkretów " się nie zmieni. Owszem, zdarza się znajść tam ciekawe informacje. Ale ja znam to pismo od początku lat 60-tych [budrys trochę wczweśniej]. Większość "konkretów" to przedruki z odległych lat. Plany na wkładkach w tamtych latach były normalką, później zaniechano i publikowano w dużych skalach [liczbowo] na formacie A3. Po interwencjach między innymi i moich przywrócono wkładki wielkoformatowe. I wiesz Krzysztofie co mi odpowiedzieli? Otóż NIC!!!.

Witam.
Widzę, że cierpimy na podobną przypadłość. Niełatwo z tym żyć ale jeszcze trudniej to rzucić! Przez wiele lat kupowałem regularnie Modelarza znajdując w nim wiele interesujących materiałów. Stopniowo przeszedłem na sposób: kupuję jak znajdę coś interesującego i tak zostało. Ciekawostką jest odpowiedź Redakcji na pytanie o możliwość udostępnienia zbiorczego wykazu publikowanych w poszczególnych latach planów i materiałów mówiąca, że musiałbym poszukać w skorowidzach z poszczególnych lat, znajdujących się w każdym roczniku! Zrezygnowałem!

Hadżi napisał:
Jak się nie ma tego co się chce, to się kocha, to co się ma, czyli Modelarza.

Tyle, że to trudna miłość!:evil:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

ja jakby patrzę na to z innej troszkę perspektywy.

jako rocznik 70-ty - był tylko Modelarz i tylko Pałac Młodzieży jeśli chodzi o tokarkę, sklejkę itd.
Potem sprawy/damsko męskie tzn. przez lata zapomniałem o modelarstwie. Potem szukanie pracy itd. i wyjazd z PRL.
Właściwie to oprócz Modelarza i MO nie znam nic innego jeśli chodzi o polskie wydania. Modelarz jest taki sam jak był dla mnie.. parę tekstów, planów zdjęć. Chyba inna jest percepcja jego, tzn. teraz w dobie internetu już nie spełnia takiej roli jaki kiedyś będąc oknem na świat ..... 'zawody w ZSRR na przykład'. Może źle się wyraziłem troszkę - kiedyś nie było innego medium wymiany zdjęć jeśli się nie było stowarzyszonym.

Dziś przez web - po co nam Modelarz, MO ... i inne, Modellwerft, Schiffsmodellbau, Scale Models..... ?
ano po to by mieć gdzie pójść czasami w odosobnienie i sobie poczytać bez prądu.

Dla mnie kiedyś Modelarz był 2-gim po Planach Modelarskich źródłem planów - dla ulicznika nie było nic innego. Jaki ja byłem szczęśliwy kiedyś jak na bazarze dopadłem plany Halnego! Szkoda że Plany Modelarskie już nie działają :( no cóż, komercja niestety.

Właściwie to straciłem wątek. Aha... mówicie że kupujecie Modelarz do 10 zł.
Co to jest 10 zł..... 2.5 euro. Ile paru z Was wypala dziennie? Pytanie retoryczne oczywiście.....
10 zł na miesiąc. Ja uważam, że Modelarz powinien kosztować ze 20-30 zł aby móc zatrudnić odpowiednią kadrę i mając taką markę jak kiedyś wywalczyć swoją pozycję na rynku i nie aby MM był wydawany z 2-3 letnim opóźnieniem według numeracji. Modelarz ma ogromny potencjał, ale jest niedoinwestowany ..... i pewnie zaraz się okarze jeszcze że jakaś lustracja go dopadnie :(

dodam jeszcze co sam napisałem:
Modelarz jest taki sam jak był dla mnie.. parę tekstów, planów zdjęć. I tu jest jeden z problemów. Modelarz powinien to zawierać, ale również coś jeszcze.... firma powinna zacząć gonić rynek... ale to kosztuje niestety.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Witam w tym temacie. Ja również chciałbym się wypowiedzieć na temat Modelarza. Tak jak Jurek uważam, że jest to od dawna skarbnica informacji modelarskiej. Ja również wychowałem się na Modelarzu, MO i Planach Modelarskich. Wydawnictwo jest dość skromne, a wydaje bardzo dobre pismo choć mogłoby być dużo lepsze. Byłem kilka razy u nich i otrzymałem odpowiednią pomoc. W czasach PRL-u to tylko dzięki niemu mogłem poszerzać swoją wiedzę. W Polsce ogólnie modelarstwo to hobby zepchnięte na margines. Brak modelarni, instruktorów jest przyczyną zapaści. Mieszkam w Warszawie na Mokotowie tu jest modelarnia na Chocimskiej tam gdzie wydawnictwo Modelarza, ale tej modelarni nie lubię bo jak chciałem się zapisać to nie było dla mnie miejsca. Wiele razy zastanawiałem się czy warto kupować Modelarza i powiem warto. Dzięki tym co kupują od lat to pismo istnieje i ma szansę nadal istnieć. Dzięki temu wielu modelarzy-przyszłych ma szansę liznąć podstawową wiedzę aby zacząć budowę swojego pierwszego i następnego modelu. Koga jest przykładem tego, że każdy krok podjęty w celu propagowania tego hobby ma sens. Nie ma pisma dla modelarstwa szkutniczego, piszmy je na forum w formie „poradnika” takiego wydawanego np. co kwartał. Przecież chodzi oto aby pokazać jak można coś wykonać nie narzucając metody, a jedynie pokazać kilka opcji sposobów. Jestem przeciwny narzucaniu czegokolwiek i komukolwiek , a zwłaszcza w modelarstwie. To jest po prostu HOBBY. Panowie modelarze czas chyba zbudować coś wielkiego takiego co będzie istnieć zawsze. Były plany na tym forum napisania takiego poradnika i co nadal nic. Wróćmy do korzeni i zacznijmy od nowa. Co do zawodów,wystaw to tak jak Hadżi mam złe doświadczenie straciłem dwa modele, ale nie będę o tym dokładnie pisał bo to było i już minęło. Pozdrawiam ROBERT
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

JurekBin napisał:
mówicie że kupujecie Modelarz do 10 zł.
Co to jest 10 zł..... 2.5 euro. Ile paru z Was wypala dziennie? Pytanie retoryczne oczywiście.....
10 zł na miesiąc.

Jurku.. widać, że żyjesz w innych realiach.. proste porownanie relacji złotego do euro... to absurd..nie ma nic wspolnego z siła nabywaczą tu i tam..
Aby sobie zobrazować cene M należałoby uwzględnic budżet którym dysponuje przeicetny kupujący tu i tam.. no i de facto te 10 zł tu to równowartość nie 2,5 a 10-20 euro tam.. fakt, że te 10 zł to 2 paczki papierosów.. ale .. jak ktoś pali, to ma to juz niejako zapisane na straty.. trudno mu z tego zrezygnować na rzecz pisma.. bo mu sie bedą ręce trzesły, nerwy puszczały etc.. jak se nie zapali.. wiec w tej sytuacji, jeszcze trudniej wysupłać te 10 zł....

Ja uważam, że Modelarz powinien kosztować ze 20-30 zł
Jurek

Ale kto za tą cene to tu w kraju przodków Twoich kupi?? wydaje mi się , że najwyżej jakieś 20% tych którzy do tej pory kupują to pismo..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Post autor: MODELARSTWO OKRĘTOWE »

Panowie, ale nie o "Modelarzu" ten wątek założyłem tylko o tym dlaczego nikt nie jeździ po zawodach.
Co do informacji o MP NAVIGA we Wschowie to pojawiła sie takowa i to całkiem spora w 9 numerze "MO". Tylko za swoje pismo mogę odpowiadać i zrobiłem co należy. A że w "Modelarzu" ukazują się tylko króciutkie relacje i to już po zawodach (i zawsze napisane jest że było git i że modelarstwo w Polsce kwitnie) to juz nie mój problem, ani nie moja "brocha".

Zadałem pytanie też dlatego, bo sam nie wiem już czy jest sens organizowania czegokolwiek w Polsce (Jarek pewnie wie o co chodzi). A wyznam szczerze, że nie wiem czy pamietacie, ale w zeszłym roku próbowałem zorganizować konkurs dla szkutników (nienavigowski) przy okazji Pucharu Polski klas C NAVIGA w Żarowie. Nie wyszło i teraz nie dziwie sie organizatorowi - dlaczego nie był tym zainteresowany - szkoda "prądu"... We Wschowie nawet mnie ktos zapytał o to - no i gdzie są Ci szkutnicy??

Jak napisał Michał (langustier), jak ktos chce to zawsze przyjedzie (nawet jesli informacji musi szukać sam), a jak sie nie chce tyłka ruszać to powód zawsze też się znajdzie. No to tyle moich i Waszych rozważań, myslę że daja one sporo do myslenia przyszłym organizatorom nad celowością "tworzenia" wszelkich wystaw czy konkursów.

Pozdrawiam
Sylwek
Awatar użytkownika
ROBERT

W Polsce modelarstwo szkutnicze istnieje i zaczyna się powoli rozwijać i to właśnie za pomocą Kogi a nie na przykład MO. MO to nie jest do końca pismo dla szkutników jest trochę ciekawostek, ale nie za dużo dla szkutników. W wielu ostatnich Modelarzach znalazłem sporo informacji na temat modelarstwa szkutniczego za sprawą artykułów pana Ratajczaka. Myślę, że gdyby MO trochę więcej pokazało ten rodzaj modelarstwa to na pewno pomogłoby Kodze w propagowaniu tego HOBBY. Budowa dobrego modelu szkutniczego trwa bardzo długo i tu widać z wypowiedzi, że jest ze strony wydawnictwa MO trochę nie zrozumienia. Trochę pomocy Kodze/na przykład bezpłatne promowanie tej strony w sposób szczególny-zwiększy się sprzedaż MO/ i nam wszystkim w promowaniu szkutnictwa i myślę, że za dwa, trzy lata zacznie się coś dziać. Ja Już pisałem, że temat szkutnictwa jest traktowany po macoszemu i dla szkutników poza literaturą zagraniczną(bardzo drogą):dry: nie ma praktycznie niczego, tylko troszkę Modelarz i MO.To dużo, dużo za mało. Zbudowanie modelu szkutniczego na wysokim poziomie wymaga dużo pracy, drogich dla wielu modelarzy w Polsce narzędzi, profesjonalnej literatury,pomocy kolegów modelarzy takich jak Mirek i oczywiście miejsca(modelarni, których w Polsce jak na lekarstwo,zwłaszcza tych szkutniczych). Kolo mnie jest Warszawskie Centrum Modelarskie i co w nim jest, dużo plastiku, gotowych zestawów. Po pierwszej wizycie bardzo się zawiodłem Brak dobrych narzędzi, materiałów i tak dalej. Dla mnie to nie jest centrum modelarskie, ale zwykły sklep z zabawkami. W tak wielkim mieście jak Warszawa nie ma wielu sklepów modelarskich to, co dopiero mają powiedzieć modelarze z małych miasteczek i jak ma rozwijać się wspaniałe modelarstwo szkutnicze. To od takich ludzi skupionych na KODZE w znacznej mierze zależy przyszłość tego wspaniałego modelarstwa w POLSCE.

Tu się należą wielkie podziękowania dle założycieli tej strony:P :lol:

Pozdrawiam szczególnie redakcję MO, bo tak czy inaczej jest następnym brakującym ogniwem w modelarstwie. To na pewno cieszy:laugh: :laugh: :laugh:
MO napisało:

Panowie, ale nie o "Modelarzu" ten wątek założyłem tylko o tym dlaczego nikt nie jeździ po zawodach.

W moim wątku troszkę jest odpowiedzi na to pytanie, ale myślę,że dla wielu to problem poprostu kasy i jeszcze raz kasy.:( :( :(
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

MODELARSTWO OKRĘTOWE napisał:

Zadałem pytanie też dlatego, bo sam nie wiem już czy jest sens organizowania czegokolwiek w Polsce
... We Wschowie nawet mnie ktos zapytał o to - no i gdzie są Ci szkutnicy??

Jak napisał Michał (langustier), jak ktos chce to zawsze przyjedzie (nawet jesli informacji musi szukać sam), a jak sie nie chce tyłka ruszać to powód zawsze też się znajdzie.

Gdzie są!? A no właśnie m.innymi tutaj. Nie wszyscy, którzy malują, wystawiają obrazy na wystawach czy wernisarzach. Robią to dla własnej przyjemności i satysfakcji nie pragnąc (może do czasu?) dowartościowywania w oficjalnych imprezach. Myślę, że trzeba mieć w sobie coś z ducha sportowego. Michał idealnie to określił - nic dodać, nic ująć!
Im więcej osób będzie się pasjonować modelarstwem szkutniczym tym łatwiej znajdą się amatorzy zawodów. Droga wiedzie m.innymi poprzez masowe spotkania jak Festiwal w Łodzi. Tak myślę ale zawsze dodaję, że może się mylę.:dry:

Do podziękowań dopisuję się obydwiema rękami. "Odkrycie" tej strony walnie przyczyniło się do mojego powrotu do czynnego (domowego!) modelarstwa szkutniczego.
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
ROBERT

Budrys napisał:
Do podziękowań dopisuję się obydwiema rękami. "Odkrycie" tej strony walnie przyczyniło się do mojego powrotu do czynnego (domowego!) modelarstwa szkutniczego.

KOGA TO WIELKIE ODKRYCIE

Cieszę się, że i Ty tak uważasz Jesteśmy tutaj i kiedyś może zaczniemy jeździć na zawody, ale w tym MO też powinno nam pomóc zakładając w swoim piśmie dział szkutnictwo i korzystać z naszej wiedzy, a nie tylko nas krytykować, że nie jeździmy na zawody. Pokolenie zawodników trzeba wychować i samo to się nie zrobi. Tak nawiasem mówiąc ja sam będę chciał po ukończeniu budowy Bismarcka zrobić zlot - może to się uda. Oczywiście bez sędziów tylko modelarze i goście. Jakaś woda,gril i oczywiście po cieniutkim.

JESZCZE RAZ PODZIĘKUJĘ

PODZIĘKOWANIA DLA TYCH CO ZAŁOŻYLI KOGĘ I DLA TYCH CO CZYNNIE UCZESTNICZĄ W JEJ BUDOWIE
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Czuję się w obowiązku odpowiedzieć:
Dziękuję Wam za tak ciepłe słowa, widzę, że osiągamy to, o co nam chodzi(ło).
Choć prawdą jest, że to Wy budujecie Kogę, my ją głownie utrzymujemy.

Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
ODPOWIEDZ