Bismarck -Tirpitz

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
lesiu117

Odp:Bismarck -Tirpitz

Post autor: lesiu117 »

super :D bede czekal z niecierpliwoscia na fotki:)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Dzięki Jurku za propozycje, na pewno skorzystam.:P Wiedza na temat konstrukcji bardzo się przyda, zwłaszcza,że chcę troszkę wprowadzić zmian mających na celu jeszcze dokładniejsze wykonanie tego piękngo modelu pancernika. Ja zebrałem już bardzo dużo dokumentacji tych dwóch pancerników. Zbieram je już od kilku lat, część ciekawych książek ma mój przyjaciel i ciężko jest od niego je pożyczyć(rzadkie wydania). Moje zinteresowania od dawna związane były z niemiecką bronią pancerną z okresu II wojny światowej. Ten pancernik ma być ukoronowaniem tego zinteresowania. Niemcy w tym okresie stworzyli wiele świetnych konstrukcji pływających, latających i jeżdżących(czołgi). :)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ROBERT

Numer pierwszy- cena na zachętę zawartość dość spora, co widać na zdjęciu. Do zestawu dołączono klej i pędzelek. Klej jak wynika z opisu typu Wikol, ale ja będę używał np. Pattex to jest sprawdzony klej nie tylko w modelarstwie lub dwuskładnikowego. W numerze drugim i trzecim zawartość już mniejsza, a cena znacznie większa. To też widać na zdjęciach. Mając te trzy numery i oglądając relacje budowy na niemieckich stronach postanowiłem zbudować stocznię, aby łatwiej i przede wszystkim dokładnie skleić szkielet. Projekt już zrobiony. Myślę, że uda mi się to w czasie długiego weekendu. Następna relacja już w wkrótce.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ROBERT

Chciałbym przedstawić kilka pozycji z którymi warto się zapoznać przed budową pancernika Bismarck:

1. Waffen Arsenal VON ULRICH ELFRATH SCHLACHTSCHIFF BISMARCK

2. ANATOMY OF THE SHIP THE BATTELESHIP BISMARCK –DOSKONAŁA POZYCJA ,GODNA UWAGI, DUŻO PLANÓW I RYSUNKÓW

3. MONOGRAFIE MORSKIE M.SKWIOT A.JARSKI BISMARCK CZ.1

4. AJ-PRESS PANCERNIKI TYPU BISMARCK TIRPITZ CZ.1,2,3,4

Po za tym posiadam wiele innych dokumentów, zdjęć, modeli kartonowych, planów nawet 3D, rosyjskich, włoskich, niemieckich, angielskich związanych z tymi pancernikami i niemiecką flotą z okresu II wojny światowej(niektóre bardzo trudne do zdobycia). Jednak ze względu na ochronę praw autorskich nie mogę ich pokazać na forum i nie będę ich powielał nawet prywatnie na e-maila. Zabrało mi to kilka lat mojego życia. Na pewno wykorzystam je przy budowie. Jak wcześniej pisałem to jest moje hobby.
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ROBERT

TU PODAJĘ LINKI DO NIEMIECKICH STRON, GDZIE BUDUJE SIĘ MODEL BISMARCKA Z TEGO SAMEGO WYDAWNICTWA. JEDNAK SĄ DUŻO BARDZIEJ ZAWANSOWANI. Z TYCH STRON TEŻ CZERPIĘ SWOJĄ WIEDZĘ

http://www.subifa.de/heftvorschau/die_bismarck_aktuell.htm

http://www.9teuflottille.de/index2.html

POZDRAWIAM ROBERT
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Witaj
Choć nie moje zainteresowania ale często do Ciebie zajrzę. Poważna robota Cię czeka. Trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
ROBERT

Witam po przerwie.Chcąc podzielić się uwagami przedstawię najpierw to co miałem na myśli co do sklejania Bismarcka według instrukcji w innych postach. Instrukcja jest napisana raczej dla doświadczonych modelarzy. Jak pisałem klejenie "z ręki " może spowodować dość duże odchyłki, zdjęcia napewno wszystko wyjaśnią .W późniejszych postach przedstawię jak uniknąć tych błędów podczas sklejania.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ROBERT

Pierwsze czyności które wykonałem to:
- oczyściłem elementy z brązowego nalotu powstałego podczas wycinania laserem . Czyszcząc miałem wrażenie jak bym usówał stary lakier. Następne elementy też będę czyścił, bo to ułatwi klejenie.
- sprawdziłem jak pasują wręgi - na zdjęciu widać wręgi od spodu, nie mogą one wystawać ponad dno ,gdyby okazało się, że wystają to należy wyrównać przed przyklejeniem.
- narysowałem na elementach oś symetrii, to ułatwi nam odpowiednie ustawienie i sklejenie elementów
-ostatnią czynnością którą wykonałem przy modelu to spasowałem na sucho dwie części 09 i 03. Jak widać na zdjęciach to przy cięciu laserem powstał dość duży błąd i do spasowania użyłem forniru grubości 0,7mm x 2( szczelina miedzy elementami to ok1,5mm.
Dlatego też przed każdym sklejeniem należy sprawdźić i ustawić-spasować na sucho.
Mam nadzieję, że zdjęcia dużo wyjaśniają. Teraz buduję stocznię i do jej budowy wykorzystałem płytę meblową o wym 1200x300x16 i łatę do wzmocnienia - zdjęcia po wykonaniu Narazie nie kleję czekam na następne numery, ale jak zacznę to na pewno pokażę jaką metodą i przy użyciu jakich narzędzi to robię.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ROBERT

STOCZNIA

Dzisiaj zbudowałem stocznię. Jej koszt to 14zł za płytę i 7zł za łatę. Wymiary płyty to 1200x300x16 wymiary łaty to 24x44x2000. Na zdjęciach widać do czego posłużyła łata/deska/.

Na płycie zrobiłem linie które będą pomagały przy ustawieniu osi symetrii modelu i pomiarach w trakcie montażu.

Na płycie ustawione są kątowniki którymi będę posługiwał się w trakcie klejenia. Są one o wymiarach 200x30x30 , 200x30x10 ,100x30x10 i dwa kawałki litwy o długości 200x24x44.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ROBERT

Otrzymałem części 04 i 05 i od razu zauważyłem, że części są "uszkodzone". :pinch: Jedna z listewek jest krzywa.:S To widać na zdjęciu. Jak poprzednie części wyciełem, oczyściłem i zrobiłem wstępne pasowanie. Już niedługo zacznę sklejać . :P
Obrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
ODPOWIEDZ