Bismarck -Tirpitz

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
ROBERT

Odp:Bismarck -Tirpitz

Post autor: ROBERT »

Dotyczy części 6 i 7
Witam
Trochę mam czasu to napiszę co zrobiłem przy Bismarck.
Spasowałem i skleiłem część dziobową. Tu spotkałem się z dość słabym rozwiązaniem . Łatwo jest popełnić błąd w trakcie klejenia. Trzeba zwrócić uwagę na klejenie części 34 i 35. Przed przyklejeniem ich trzeba najpierw dokładnie spasować i sprawdzić cały szkielet. Nie może być naprężeń, a dno pancernika musi być idealnie równe/ te wymienione częsci na to mają duży wpływ/ . Ja napotkałem się na dość duże niedokładności i troszkę musiałem po pasować. Pozdrawiam Robert
B) B) B)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ROBERT

Witam.
Wzwiązku z problemami otrzymywania kolejnych numerów z kolekcji moją relację na razie przerwałem i wrócę do niej po otrzymanie kolejnych numerów. Jednak relacja będzie dotyczyła tego co zrobiłem i co zmieniłem. Dzięki Mirkowi i Tomkowi D zamienie elementy drewnane na elementy z PCV i poliestyrenu lub zbuduję je na podstawie planów i dokumentów które posiadam. To co pokazał Tomasz D bardzo mnie zainteresowało i postanowiłem "pobawić" się z nowym dla mnie materiałem. Myśle,że moja relacja przyczyni sie do tego co zaczoł na naszym forum Tomasz D, a mianowicie do zwiększenia zainteresowania się tym materiałem. Zamówiłem już pierwszą partie PCV i polistyrenu by troszke poćwiczyć cięcie klejenie itd..Trudno jest budować model nie otrzymując systematycznie kolejnych numerów-części.Wolny czas poświęce więc na poznanie możliwości PCV i polestyrenu, i oczywiście na odpoczynek bo są wakacje. Pozdrawiam ROBERTB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

Robercie niestety nie tylko ty masz problemy z prenumerata... z tego co widzialem na forum o bismarcku to niektorzy dostana numery 10-13 dopiero za miesiac (w srzedazy powinien byc 15) Ja osobiscie rezygnuje z prenumeraty jak tylko otrzymam owe numery a reszte biore w kiosku/sieci prasowej itd. nie bede sie z nimi uzeral. Co do PCV to chce wlasnie probowac na nim w modelu Zawiszy Czarnego (narazie rozrysowuje wregi by wiedziec ile zamowic PCV).

Podjalem takze decyzje odnosnie Bismarcka z zestawu. Bedzie to model redukcyjny. Zbuduje go tak jak jest. A gdy zapoznam sie lepiej z PCV to na podstawie jakis planow itd zbuduje cos innego co bedzie mialo plywac wlasnie z PCV, zywicy itd. Moze bedzie to Tripitz... kto wie :P W kazdym razie to moje drewno plywac nie bedzie :)

Ps. Powodzenia w dalszej budowie :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Mnie się wydaje , że takich osób jak Michał będzie więcej.
Wydawnictwo sobie robi kpiny z prenumeratorów nazywając to bardzo delikatnie.
Ja czekałem prawie dwa miesiące na brakujące numery ale już je posiadam i zaraz z synem zabieramy sie do roboty
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ROBERT

Witam
Nie robiąć tajemnicy przedstawiam list który wysłałem do wydawnictwa:
Warszawa 27.06.2007r.
Witam Pana.
Miałem już do Pana nie pisać, ale dalej nie mogę, nie możemy zrozumieć sposobu wysyłania kolejnych numerów kolekcji Bismarcka. Obecnie wydajecie numer 15, a nie ma jeszcze wysłanych numerów 10-13 /dzwoniłem na infolinię, brak numeru 13 do wysyłki/. Myślę, że wysyłka powinna być realizowana w momencie wydania numeru 13, bo jest to czwarty numer do wysyłki i tak w momencie wydania numeru 17 powinny być wysyłane numery 14-17 itd.. Tak nie jest jak widać. Wydawnictwo traktuje nas jako zło konieczne, a mianowicie jak są zwroty to dopiero się nam wysyła i jak brakuje to się domawia i dopiero wysyła. Tak właśnie u Państwa powstają opóźnienia i nie dotrzymywanie terminów wysyłek. Tak na marginesie to miałem i mam dużo do czynienia z dystrybucją i znam te mechanizmy. To jest wobec nas bardzo nie uczciwe, dlatego chcemy, aby wydawnictwo na łamach kolejnych numerów wypowiedziało się na temat prenumeraty, a mianowicie poinformowało nas kiedy powinna być dokonywana wysyłka kolejnych numerów. Sposób w jaki robicie wysyłkę jest trochę niepoważny i bardzo źle świadczy o Wydawnictwie. Wysłanie jakiejś książki w ramach przeprosin nie załatwia problemu, gdyż nam na tym nie zależy, chodzi tylko o bardzo terminowe robienie wysyłek do nas raz na cztery tygodnie. To jest stwierdzenie wielu budujących i już kilku nie czekając na dalsze numery zamówiło listewki i robi poszycie bez państwa pomocy. Wiem również to, że wielu zastanawia się na przerwaniu kupowania dalszych numerów i budowaniu według planów modelarskich, które były publikowane na łamach „Modelarza”. Wiele elementów Bismarcka można kupić np. lufy, elementy fototrawione i jeszcze innych, tak więc nie stanowi to żadnego problemu by dokończyć model bez Państwa pomocy. Takie podejście z Państwa strony zmusza nas do takiego działania. Państwo nie rozumiecie rynku modelarskiego i nie macie żadnego pojęcia na potrzeby modelarzy. Tu nasuwa się pytanie: czy wydawnictwu nie zleży na sprzedaży kolekcji? Przecież to stanowi źródło dochodów. Proszę o odpowiedź na maila jak również na łamach kolekcji. Brak odpowiedzi uznamy jako brak szacunku wobec prenumerujących i kupujących kolekcję, czyli nas. Tak na marginesie to powiem Panu, że nie prowadzimy na razie relacji i już zostaliśmy zasypani pytaniami o pomoc. Bismarck stwarza bardzo wiele problemów w trakcie składania, słaba instrukcja niezbyt dokładnie wycięte elementy nakładają się na to. Jednak tego nie robimy i nie będziemy robić do czasu kiedy Państwo zrozumiecie, że bez pasjonatów modelarstwa trudno zwiększyć sprzedaż takich kolekcji lub choćby utrzymać na pewnym poziomie. Zaznaczam, że chodzi nam tylko o terminowe robienie wysyłek do nas, czyli wszystkich, powtórzę wszystkich prenumerujących a nie tylko nas kilku. Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź. Robert Lewiński.

Myślę,że wile ten mail wyjaśnia co do traktowania nas przez .......

Pozdrawiam ROBERTB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

ROBERT napisał:
Myślę,że wile ten mail wyjaśnia co do traktowania nas przez .......

Ja Was podziwiam, jestescie prawdziwi modelarze ;) bo macie anielska cierpliwosc.
Ja bym dawno zrobil bilans zyskow-strat .. i poszukal taniego kredytu i innego modelu, zestawu.
zastanawiam sie czy dozyje konca relacji jakiegos z bismarkow ;)
Awatar użytkownika
ROBERT

Obiecuję Ci, że doczekasz końca budowy pancerników. Ja już wiem o co chodzi tym wydawcom i na złość im i dla swojej satysfakcji zbuduje Bismarcka i to lepszego niż ich i to za mniejszą kasę. Moje zainteresowania są niemiecką bronią pancerną i budowa Bismarcka ma być uhonorowaniem tej pasji. Myślę, że po spotkaniu w Tczewie wiele się wyjaśni, a prace nad budową przyspieszą i relacje będą ciekawsze. Nowe materiały, nowe techniki, dużo ciekawostek sklonią wielu do oglądania naszych relacji. Zapraszam Cię do zaglądania w nasze relacje. Pozdrawiam RobertB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

Dzis juz zamowilem prenumerate teczkowa... od numeru 14-go (mily starszy pan zadzwonil gdzies na jakies magazyny i pojutrze ma miec dla mnie numer 14 i 15) i reszte bee bral co tydzien u tego pana :) jutro lub pojutrze zadzwonie na infolinie i dowiem sie jak z wysylka do mnie numerow 10-13 (bo teoretycznie maja byc wyslane w tym tygodniu.. jak nie wysla to chyba te panie zbluzgam :evil: zobaczymy jak to sie potoczy :P pozdrawiam wszystkich
w stoczni:
Bismarck
ALBERT

Post autor: ALBERT »

Witam na forum .
Ciesze się Robercie że napisałeś to co boli nas wszystkich , obecnie znam już 9 osob co zrezygnowało z prenumeraty . Ja jeszcze siętroche wstrzymam choc powiem jasno że nie mam jeszcze 3 przesyłki , mimo tego że dzwoniłem juz kilka krotnie i przez to że jestem prenumeratorem czuje się batrdzo oszukany jak i większość . Powiedziano mi że opoznienie jest już 1 miesiac , więc myśle że od momentu wyjścia modelu do końca to skończy się ona za 5 lat . Zaczekam tylko jeszcze na jedno opoznienie i dla satysfakcji podam sprawe do sądu. NIE ja jeden mysle bo sprawa jest wygrana już na tym stopniu , ale przecie nie chodzi o to chodzi nam tak jak mowisz że my wszyscy wlewamy im kase i chcemy to dokończyć a oni nas nie uszanowali . PRZYKRE
Zaczne śledzić wysyłki do innych znajomych i myśle że już i tak będzie zadyma
Pozdrawiam Albert .
wojteczekx

O:Odp:Bismarck -Tirpitz

Post autor: wojteczekx »

I co tam w stoczni ?

Pozdrawiam serdecznie

WJK
ODPOWIEDZ