Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marten_kuna

Odp:Re:Żaglowce - Quiz

Post autor: marten_kuna »

Atamanie, masz rację, mieli.
Thorusie, Wpisz do przeglądarki hasło "Viribus Unitis", a znajdziesz wspaniały model 3D austrowęgierskiego pancernika. Mieli naprawdę serio flotę na przełomie XIX i XX wieku.
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Juz wiem, ale nie powiem.. niech inni tez się wykażą..
Powiem tylko że całą Kriegsmarine stanowiły dwa stateczki pływające po Dunaju.. "N....o.." i "O... B.."..
No to teraz .. uściślając Korsarza z Gdańska, pod angielską banderą (i francuzka też) pływającego na swym Zephyrze..: jakie to były okręty, jak się nazywały.. i do kiedy pływały..?

Chyba, że Marten mnie wyprostuje.. że się myle...:dry:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Józio II 1786 był chyba bardzo skąpy. Zaokretował 160 chłopa wtym oficerów Gdzies o tym ostatnio czytałem:)
Awatar użytkownika
marten_kuna

Atamanie drogi! Nie krępuj się. Jak wiesz, to powiedz:)
A poza tym, jak mówią w marnych kryminałach:teraz ja zadaję pytania:laugh: :laugh:
Awatar użytkownika
marten_kuna

Osiągnąłem dno! Nikt mnie nie kocha, nikt mnie nie lubi! Sam muszę odpowiedać na zadane przeze mnie pytania:( No to odpowiadam: po 1927 roku austriacka flota wojenna składała się z jednej rzecznej łodzi patrolowej "Birago". Cześć i czołem. Idę rysować główną wręgę "Króla Dawida".
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

No to ja bym źle odpowiedział, bo miałem na mysli dwie jednostki rzeczne, ktore skasowali bodajże w zeszłym roku: „Niederösterreich” i „Oberst Brecht”
Pozdrawiam
Hefajstos

Odp:Żaglowce - Quiz

Post autor: Hefajstos »

:)
Obrazek
Awatar użytkownika
marten_kuna

Odp:Żaglowce - Quiz

Atamanie i wszyscy pozostali!
Rozumiem, że nie każdy lubi marginesowe zabawy w quizy szkutnicze. Ale o co chodzi posiadaczowi zdjęcia Bellony, który wstawił go do naszego serialu? Czyżby to było nowe, enigmatyczne podwójnie pytanie???
Awatar użytkownika
marten_kuna

O:Odp:Żaglowce - Quiz

Rozpaczliwa próba restauracji, reinkarnacji, rewitalizacji zapomnianego, a kiedyś tak ulubionego wątku naszego forum.
PYTANIE:
Kiedy nastąpiło zastąpienie systemu sterowania okrętem przy pomocy rumpla ( łącznie z przekładniami) koło sterowe?
Pytanie wydaje mi się BARDZO WAŻNE z tego powodu, że ciągle spotykam na różnych forach szkutniczych wypowiedzi tego typu: I co z tego, że w tym czasie nie było koła sterowego, ja je sobie wkleję, bo ono bardziej morsko wygląda!!!!!
Pomóżcie, odpowiedzcie!
Awatar użytkownika
marten_kuna

O:Odp:Żaglowce - Quiz

Przypominam! Ten , kto odpowie prawidłowo, ma wielki honor: może zadać kolejne pytanie i patrzeć, jak jego przyjaciele i ukryci wrogowie skręcają się w ogniu niemożności i niewiedzy!!!
ODPOWIEDZ