Blue Shadow z Mamoli (mam problem)

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
mirek

Odp:Blue Shadow z Mamoli (mam problem)

Post autor: mirek »

Edward Blackbeard Teach napisał:
Chce go pomalowac, ale niewiem jakiej farby użyć, o kolor sie niemartwie bo co do koloru to sobie wybiore lecz czy to musi być jakas specjalna farba modelarska czy moge pójść i kupić zwykłą farbę do drewna. Albo inaczej, czy jak kupie farbe do drewna (nie jakaś specjalna do modelarstwa) czy popełnie tym zakupem błąd? Pozdrawiam Rafał

Do malowania nie uzywaj żadnej farby jedynie lakiery bezbarwne !!
Wielu kolegow stosuje lakier impregnacyjny Capon który kupisz bez problemu w każdym sklepie z farbami
Ja używam tak jak i kilku kolegów oleju do parkietu 3V3 jest on dostępny w wielu Hipermarketach Practicer ; Castorama czy inne tego rodzaju
Lakier czy olej wydobędzie ci barwę drewna
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Dla uściślenia jeszcze pociągne ten temat: Jesłi chcesz pokład w kolorze drewna, stosujesz jw: pokost, olej lub capon, jesli chcesz nadać mu barwę (oczywiście nie jakąś "ślepiatą", ale imitująca kolor drewna, pociemniałego czy naturalnie ciemnego), to stosujesz bejce, czyli taki ... powiedzmy pigment do drewna, który wnika w powierzchnie drewna i ją barwi, uwidaczniając przy tym usłojenie drewna.. mówiąc krótko: drewno pozostaje drewnem, a nie gladkimi, szklistymi, równobarwnymi listewkami jak podłoga w urzędzie pomalowana np zieloną olejnicą.
Natomiast co do caponu: jest to lakier podkładowy, który stosuje się na drewno przeznaczone do póżniejszego lakierowania lakierami utwardzalnymi (przeważnie właśnie na podłogi), aby utrwalić naturalny kolor drewna, Pozostałe wszystkie lakiery mniej lub bardziej przyciemniaja drewno.. no i nie jest to lakier Hoch Glanz.

Farbki modelarskie natomiast mają zastosowanie tam, gdzie w rzeczywistości okręt był malowany na jakiś kolor ( a nie tam gdzie jest kolor naturalnego drewna, jak na pokładze) . I tu są dwie szkoły.. jedni mówią, że lepsze są lakiery Humbrola, inni że akryle np Pactra czy Model Master
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Post autor: Edward Blackbeard Teach »

ataman napisał:
[...] zerknąłem na kolorystyke modeli z zestawów w necie.. no.. pokład jest przyciemniony... jak na mój gust chyba dobra byłaby bejca kasztan [...]

Dzięki wszytkim za swoje odpowiedzi. Zaczynam sobie rozjaśniać ciemność przed moimi oczami. Szanowny Atamanie, najprawdopodobniej uzyje Bejcy Kasztan, lecz tutaj pytanie nr. dwa (Chcąc niechcąc chce rozwiać sobie wszystkie wątpliwości) Byłem w sklepie lakierniczym, (naszczęście do takiego sklepu niemam daleko, ponieważ od tego sklepu mam 10m do mojej dziewczyny:) ) i jest "Bejca Kasztan" i "LakieroBejca Kasztan". Czy ta pierwszą powinienem wybrać czy też tą druga. Wydaje mi sie że tą lakiero bejce, ponieważ bejce bym musiał wtedy jeszcze lakierem pokryć. Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
ataman

Ja stosuje zwykłą bejce, a na to pokost... nie mam doswiadczenia z lakierobejca, ale obawiam się, że może sie toto zbytnio świecić, znaczy mieć za duży połysk, nienaturalny dla statku
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Ja nie używam lakierów( dlaczego nie potrafię powiedziec. model wygląd jak wyglada. i tak wieczny nie będzie ) jedynie bejc rustikalnych Jasny lub ciemny dąb. Rozcieńczając je dostaje inne odcienie. Chyba musisz sam zdecydowac. Zrob parę prob na jakiś tam odpadkach drewnianych i oceń efekt...
Pozdrawiam Adam

PS
o własnie z takich powodów jak Ataman
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Cóż niezaszkodzi wypróbować tego i tego, niejest to duży pieniądz a na odbiciu całego wręcz odelu wart poświęcenia i zahamowania pośpiechu. Jutro jak wystarczająco wcześnie wruce z uczelni dokonam zakupu Bejcy i lakiero bejcy (a moze da sie ten lakier wtedy jeszcze jakos zmatowac? Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
ataman

oksal napisał:
jedynie bejc rustikalnych Jasny lub ciemny dąb. Rozcieńczając je dostaje inne odcienie.

Ja zerknąłem na ten model na stronie Dry dock.. i wydawal mi sie kolor pokładu taki nie dębowy, bardziej w róż wpadający, stąd pomyślałem o bejcy kasztan..
http://gallery.drydockmodels.com/album368/IMGP1925
http://gallery.drydockmodels.com/album368/IMGP1931

Ale jak dziś z kolei zerknąłem na model z Mamoli.. ten wydawał mi sie jasny dąb jednak.. hmm
Pozdrawiam
Nocny_Jastrząb

Post autor: Nocny_Jastrząb »

Edziu, pytania i prośba. Najpierw pytanko, armat sztuk 8 czy 12? Prośba, czy mógłbyś wrzucić foto rz/żeźby (niepotrzebne skreślić) dziobowej, najlepiej zbliżenie.

P.S. Od jakiegoś czasu rozglądam się za jakimś fajnym, mniejszym or średnim okrentem z niewielką liczbą dział i bez rz/żeźb (to samo; dopuszczalna jest dziobowa), chyba znalazłem. Tyle, że ja akceptuję jedynie skalę 1:100 więc, czy ktoś widział or ma plany szkutnicze (w ostateczności karton) Blue Shadow'a w takiej właśnie skali?
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Witam Jastrząbku. Pytanko odpowiedziane: 12 Dział:) Prośba niespełniona, ale niespełniona dzisiaj bo niemam jeszcze osprzętu do robienia zdjęć a z komórki zdjęć niechce wstawiać bo to tylko szpeci, sam rozumiesz. Bede miał aparat to cała relacja bedzie szła do przodu. A co do tych planów, to bedziemy mogli się dogadać, one są w skali 1:64, wystarczy że sobie zmienisz skale i po ptakach:) Pozdrawiam, a co do planów, sprubuje je zeskanować albo na kserze ze skalować do skali 1:100 i wtedy na skaner. Lecz nieobiecuje kiedy to zrobie bo za tydzień mam ważne kolokwium, dzisiaj pierwsze miałem, więc mam troche nauki, lecz znajde chwilke to to zrobie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Wkoncu sobie skompletowałem aparat. Teraz to powinno pójść ładnie i gładko:) Dzisiaj zaczołem oklejać kadłub. Powinienem dzisiaj jakieś zdjęcia wstawić z postępów budowy. Pozdrawiam

Ps. I jak Nocny Jastrząbku będziesz chciał te plany czy nie, bo szukałem planów w necie i nieznalazłem planów tej jednostki, ja mam z zestawu, jak co to się możemy jakoś zgadać. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ