HMB Endeavour Jamesa Cooka 1769

Opisy budowy jednostek żaglowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
oksal

Odp:HMS Endeavour Jamesa Cooka 1769-latarnia

Post autor: oksal »

Od czasu do czasu trzeba coś zdradzić ze swych tajemnic aby młodzi adepci nie musieli do różnych tam sposobów na to czy owo dochodzić dłużej niż wymaga tego ich cierpliwość. Poniżej podam mój sposób na wykonywanie siatek, na który to dawno temu (tak dawno ze nie wiedziałem co to piwo i inne uciechy) wpadłem klejąc MM.Nie mówię ze jest to ten jedyny i najlepszy... Ale daje dobry efekt. Siatka jest robiona z płótna - tu skrawek batystu, który został mi z wykonania pierwszego żagla. Jest po kąpieli w herbacie i ma przyjemny odcień pasujący do tonacji żagli i lin. Wykonanie siatki polega na konsekwentnym wyciąganiu nitek osnowy płótna. Ja wyciągałem według schematu

1001001001001

1- pozostawiona nic
0- brak nici

W rezultacie prostym sposobem uzyskałem siatkę o oczkach w granicach 1 mm co przy skali 1:50 daje oczko około 5 cm. Acha po usunięciu zbędnych nici całość nasączyłem mocno rozrzedzonym wikolem

Poniżej fotki
PS
No i chyba czeka mnie świąteczna przerwa w stoczni Żona już nie może ścierpieć tego dziwactwa. No cóż chyba tak to już jest na tym świecie, ze kobiety o wszystko są zazdrosne:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Wypad do baru odpada z bardzo prostej przyczyny : we wsi nie mamy baru. Wszelkie alkoholizacje załogi odbywają sie w terenie ogrodzonym w granicach własnej posesji:)
Mam pytanie:
Czy ktoś z Was ma koncepcje na mocowanie siatki?

Wiem ze słuzy do przechowywania zwinietych sztaksli

Zakładam ze jednym bokiem była mocowana do liny biegnącej od dyb kolumny bukszprytu do dyb stengi. Przeciwległy bok siatki był luźny. Posiadał wplecioną linę, przy pomocy której mozna było zamaykać zwiniety żagiel... Ale mogę sie mylć. Plany pokazują jedynie to

Obrazek
Awatar użytkownika
golasz

Post autor: golasz »

Cześć!

Oksal, podziwiam twoją pracę :) , jest na czym oko zawiesić :)

A co do twojego ostatniego postu, to znalazłem kilka fotek, nie wiem czy Ci się przydadzą i czy o to Ci chodzi, ale wstawiam je ;) :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :)
[url=mailto:golasz4@wp.pl]golasz4@wp.pl[/url]
Awatar użytkownika
oksal

Dzięki za fotki. Niestety Endeavour miał siatkę z prawej burty i to na krótkim odcinku Zamierzałem zrobic zwiniete sztaksle fokmasztu zrobie rozwinieta a siatkę jakoś tam "pomotam" aby przypominała położeniem rysunek z dokumentacji:)

PS
Golosz na ty ch fotkach swietnie ujałeś rózne przykłady mocowania samej siatki do liny na której jest ona rozpieta. Dzięki
Awatar użytkownika
oksal

A ja już po świętach... od kilku godzin jestem w domu Tak sie stęskniłem za stocznię ze zamocowałem "siatkę" na kolumnie bukszprytu. Wciąż jestem niepewny jej prawidłowego mocowania. Zrobiłem jedynie tak aby było zgodne z tym jedynym rysunkiem dokumentacji jaką posiadam...

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Dziś mnie męczył brak piwa i robienie "koralików". Pocieszające jest to ze brak piwa mocniej meczył niż dłubanina. Poniżej przedstawiam etapy tworzenia rakslotu oberblind rei bukszprytu. Na fotkach chcę pokazać jak wygodnym przyborem jest patyczek do szaszłyków. Koralik po obrobieniu jednej połowy nabijam na patyk i obrabiam drugą połowę. Może jest inny sposób? Choć można takie koraliki wykonać z kulek styropianu- ale to już nie to:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podczas przeciągania linka mi się zmechaciła. Mogłem ją nasączyć rozrzedzonym Wikolem.
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Można kupić gotowe koraliki, jak widać nawet kolorek jest fajny

Obrazek

To opcja dla leniwych;), fane koraliki można wytoczyć przy użyciu dremelka, dobrym materiałem jest grusza
nie strzępi sie i po pokostowaniu ma odpowiedni kolor.

P.S.
Dzięki za obrazki Hanki
Awatar użytkownika
oksal

Aj dalej w temacie bukszprytu. W międzyczasie wystrugałem pilnikami druga reję no i wykonałem oplot rakslotu. Dobrze że liny założone na nok stengi bukszprytu mogę w każdej chwili zdjąć. Tak więc węzełki robie na londzie:) Na tej rei będę robić żagiel zwinięty Zrobię 1/3 oryginalnego żagla Tak aby po zwinięciu nie sprawiał wrażenia zbyt dużej ilości płótna. Poniżej moje zmagania z węzłęm który według planów ma wyglądać tak

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Ostatnie dwie godziny pracy upłynęło mi przy robieniu outholera kliwra.Miałem kłopoty ze zrobieniem skórzanego "ślizgacza" . Papierem ściernym ścieniowałem izolacje przewodu miedzianego.Jak sie mocniej dociśnie papier to izolacja za bardzo sie rozgrzewa no i dochodzi do jej zerwania. W planach z Modelarza mam linę wciągającą. Fal mocowany jest do haka ale nie ma liny ściągającej outholer w dół...
Poniżej kilka fotek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

U mnie jak po sztormie lub wizycie wkurzonej żony;) Dorobiłem kilka kolejnych linek Teraz to tylko pozostaje wykonać 2 bloki na górne rei no i uszyć żagiel. Jak go przymocuję to wszystkie wolne końce lin obłożę na właściwych miejscach i dalej w górę...
Obrazek
Obrazek
Zablokowany