Powoli do przodu.
Na masztach są umieszczone pierścieniowe nagelbanki fok maszt z 20 naglami i grotmaszt z 15 naglami. Pierścienie zrobiłem z dwóch sklejonych ze sobą listew gruszy i przewiercone pod kątem , aby były równoległe do pokładu
Z liswy przyciąłem podkładki dowiercenia pod kątem fok 4 a grot 7 stopmi
Złożone i zamocowane na kolumnach masztów
na grorocie jest jeszcze półka podtrzymująca bom grot żagla
stan obecny z zamocowanymi masztami
a tak wygląda na tle klasy w której mam zaszczyt uczyć zawodu przyszłych stoczniowców
dzisiaj wystrugałem jeszcze reje dolną grot marsa
Do następnego razu
Pozdrowienia
Ryszard
Szkuner LYDE
- ryszardb
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}
- oksal
Re: Szkuner LYDE
Tak jak mówiłeś mi przez telefon z tymi naglami- jest ciasno. Nie możesz tego zmienić na własnej roboty, to znaczy cieńsze?
- ryszardb
Wykonałem wszystkie drzewca do szkunera - lewa strona reje i gafel fok masztu, prawa strona bom i gafle grot masztu
wykonanie gniazd do rolek. Musiałem wytoczyć kilka średnic rolek z mosiądzu o średnicach 3,4,5, 6 mm , aby pasowały do grubości drzewc. Wykonałem niezbędne do uzbrojenia grot bomu gafla knagi. potrzebne było 2 sztuki i żeby mieć z czego wybrać zrobiłem troszkę więcej I to tyle do dziś.
Pozdrowienia
Ryszard
wykonanie gniazd do rolek. Musiałem wytoczyć kilka średnic rolek z mosiądzu o średnicach 3,4,5, 6 mm , aby pasowały do grubości drzewc. Wykonałem niezbędne do uzbrojenia grot bomu gafla knagi. potrzebne było 2 sztuki i żeby mieć z czego wybrać zrobiłem troszkę więcej I to tyle do dziś.
Pozdrowienia
Ryszard
- ryszardb
Cały czas zabawa z patykami. Robiłem cęgi . Nie wiedziałem jak je wykonać i zrobiłem po swojemu. Potem pokazał Piotrek w swoim wykonaniu i kopara mi opadła. Ale było już po ptakach.
Wyciąłem klocki z czereśni powierciłem wzdłuż pod kątem masztów i w poprzek zgodnie z grubością bomu i gafli . No i wyszło jak wyszło. Drugi raz nie będę tak się męczył.. Mam już dobry wzorzec. Koraliki zakupione w hurtowni dla jubilerów. Metalowe 1mm średnicy. Mqja tam koraliki metalowe, szklane i inne badziewie.
Bom założony wstępnie na grotmaszt No i wykonane gafle na fokmaszt i na grot maszt No i teraz uzbrajać w bloczki , oczka , wiązać sznureczki i inne dupereleczki.
Pozdrowienia
Ryszard
Wyciąłem klocki z czereśni powierciłem wzdłuż pod kątem masztów i w poprzek zgodnie z grubością bomu i gafli . No i wyszło jak wyszło. Drugi raz nie będę tak się męczył.. Mam już dobry wzorzec. Koraliki zakupione w hurtowni dla jubilerów. Metalowe 1mm średnicy. Mqja tam koraliki metalowe, szklane i inne badziewie.
Bom założony wstępnie na grotmaszt No i wykonane gafle na fokmaszt i na grot maszt No i teraz uzbrajać w bloczki , oczka , wiązać sznureczki i inne dupereleczki.
Pozdrowienia
Ryszard
- oksal
Rysiek, nawet nie widać aby jarzmo było źle zrobione. Zresztą żaden cieśla nie zacina końcówek belek w tak ostry klin jak pokazują te plany. Zwyczajnie takie końcówki zbyt szybko butwieją. A to, że od dołu nie widać klina, to niczemu nie przeszkadza. Jest dobrze. Koraliki dobrane rewelacyjnie. Pewnie w niedługim czasie jubilerom wzrośnie sprzedaż koralików 

- TomekA
Zrobiles dokladnie tak, jak byc powinno. Nie ma absolutnie potrzeby by wpadac w jakies kompleksy! Szkoda tylko, zes nie poczernil tych miedzianych obreczy...ryszardb pisze: ↑17 lut 2021, 19:15 Cały czas zabawa z patykami. Robiłem cęgi . Nie wiedziałem jak je wykonać i zrobiłem po swojemu. Potem pokazał Piotrek w swoim wykonaniu i kopara mi opadła. Ale było już po ptakach.
Wyciąłem klocki z czereśni powierciłem wzdłuż pod kątem masztów i w poprzek zgodnie z grubością bomu i gafli . No i wyszło jak wyszło. Drugi raz nie będę tak się męczył.. Mam już dobry wzorzec...
- ryszardb
Dziękuję za pocieszenie i dobre słowo. Robię dalej bez kompleksów.
Tomku opaski poczerniłem po wykonaniu , gdyż musiałem lutować na rejach. Po lutowaniu nie dało by sie ich założyć. Są już poczernione czernidłem na zimno i wyglądają całkiem znośnie. Po zakończeniu montowania detali pociągnę jeszcze raz. Pozdrowienia
Ryszard
Tomku opaski poczerniłem po wykonaniu , gdyż musiałem lutować na rejach. Po lutowaniu nie dało by sie ich założyć. Są już poczernione czernidłem na zimno i wyglądają całkiem znośnie. Po zakończeniu montowania detali pociągnę jeszcze raz. Pozdrowienia
Ryszard
- ryszardb
Przyszedł czas na olinowanie. Za pomocą ropewerka od Romana ( Stara produkcja z plastiku ) po kilku niedanych próbach w końcu udało mi sie naplątać linki na wanty 1,3 mm i sztagi 2mm oraz sztag grota 2,3 mm
taką oto maszynę posiadam a to udało mi sie poplątać Tą długą szpulkę to dostałem kiedyś w fabryce sieci KORSZE , którą wtedy likwidowano. Linka na niej służyła do wyrobu sieci rybackich. Dostałem wtedy parę takich resztkowych szpulek. Fabryka nie wytrzymała zalewu sieci z Chin, Rosji i Japonii.
Pozdrowienia
Ryszard.
taką oto maszynę posiadam a to udało mi sie poplątać Tą długą szpulkę to dostałem kiedyś w fabryce sieci KORSZE , którą wtedy likwidowano. Linka na niej służyła do wyrobu sieci rybackich. Dostałem wtedy parę takich resztkowych szpulek. Fabryka nie wytrzymała zalewu sieci z Chin, Rosji i Japonii.
Pozdrowienia
Ryszard.
- ryszardb
Uzbroiłem wszystkie drzewca w lionki i bloki. Przy okazji uruchomiłem Romkową owijarkę i do niektórych bloków zrobiłem owinięte linki
Teraz czas zakładać wanty , sztagi i baksztagi , czyli olinowanie stałe i półstałe masztów.
Pozdrowienia
Ryszard
Perty na rei foka wg dokumentacji są zawieszone na kołkach . Chyba w tamtych czasach były owijane na rejach. Zrobiłem tak jak jest w dokumentacji wkleiłem gwoździka do rei i na tym zawiązałem uchwyty pert
No i zestaw drzewc
po lewej drzewca grotmasztu; po prawej drzewca fokmasztu
Mój szkunerek będzie podobny.Teraz czas zakładać wanty , sztagi i baksztagi , czyli olinowanie stałe i półstałe masztów.
Pozdrowienia
Ryszard
- ryszardb
Powoli dłubię dalej. Zacząłem mocować talrepy want i zaczynam olinowanie. Wanty fok masztu owinięte i na miejscu zamontowane.
Pozdrowienia Ryszard
Bloki gordingów zamocuję do salingu bloczkiem z policzkami a oczko na linie do zamocowania bloku zrobiłem z rurki mosiężnej fi 3 mm kupionej w markecie i po przycięciu , obydwa końce rozbiłem punktakiem z wtryskiwacza. Uzyskałem coś w rodzaju pierścienia.
Uzbrojone bloki gordingu
Zaczynam wiązać wanty fokmasztu
I to tyle na dziś. Dłubię dalej.Pozdrowienia Ryszard