Fornir z czereśni kupowałem w ART WOOD Ostróda. Myślę, że chyba oni wiedzą co sprzedają. Jak się pytałem o gruszę powiedzieli że nie mają. Trudno podejrzewać sprzedawcę forniru o to, że nie wie co sprzedaje. Mam wykonanych kilka żaglowców tym fornirem. Odsyłam do przywitalni i do galerii.
Pozdrawiam Kazimirz.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012, 07:24 przez kejsi, łącznie zmieniany 1 raz.
A mnie się wydaję , że oni nie wiedzą co sprzedają lub oszukują kupującego. Porównaj sobie obie fotki i sam oceń . Ja uważam ,że sprzedali ci czereśnie europejską którą pokryłeś model
Załączniki
Czereśnia Amerykańska
czeresnia_amerykanska1.jpg (47.87 KiB) Przejrzano 6940 razy
Czereśnia Europejska
czeresnia_europejska1.jpg (47.28 KiB) Przejrzano 6940 razy
Może Mirku sprzedali inną czereśnię, ale ja zrobiłem już krok i będę pokrywał tym matriałem jaki mam. Nie tak łatwo kupić to co się chce. Mam trochę anegre, ale nie starczyłoby to na całość.
Pozdrawiam Kazimierz.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012, 21:05 przez kejsi, łącznie zmieniany 1 raz.
Ależ oczywiście, kończ tym materiałem jaki posiadasz. Poszycie nie wygląda aż tak źle , po zaimpregnowaniu zapewne ściemnieje troszkę . W następnym modelu zwróć większą uwagę na rysunek słoi lub zrezygnuj z forniru na rzecz listew
Ta część która jest w tej chwili pokryta fornirem na pewno ściemnieje, ponieważ zamierzam pokryć ją folią miedzianą. Jest to dla mnie ogromne wyzwanie ponieważ nigdy tego nie robiłem. Ale przy pomocy kolegów chyba jakoś się z tym uporam.
Kadłub ma ostateczny kształt. Przez krótki czas miał tymczasowe poszycie. Przyszedł czas na poszycie fornirowe i w związku z tym mam pytanie. Czy na Bellonie był felc w dolnym luku działowym.
Poszycie fornirowe na razie musi poczekać. Odbojnica jest tylko zaznaczona fornirem z hebanu. W dalszym etapie prac pokłady. Może ktoś wie ile talii było przy masztach w tego typu żaglowcach. Co wciągały i jakie miały bloczki. Zabawa dopiero się zaczyna.