Witam serdecznie.
Chciałbym przedstawić relację z budowy okrętu HMS BELLONA. Okręt będzie budowany na podstwie wycinanki SHYPYARD. W stosunku do wycinanki powiększony zostanie o 20% co da skalę 1:80. Długość kadłuba bez stewy dziobowej 68 cm, szerokość 18,5 cm. Wręgi boczne wykonane będą z mahoniu
2,5 mm, a pozostałe ze sklejki 4 mm.
Brytyjski dwu pokładowiec HMS BELLONA 1761 r.
- kejsi
Brytyjski dwu pokładowiec HMS BELLONA 1761 r.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2012, 18:26 przez kejsi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Brytyjski dwupokładowiec HMS BELLONA 1761 r.
No fajnie fajnie
Będę miał co podglądać, gdyż też właśnie buduję tę jednostkę. A nie jest to łatwe
Powodzenia

Pozdrawiam serdecznie Piotr
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Panie obdarz go wytrwałością i daj mu skończyć ten model... może chociaż Ty będziesz tym jedynym wybrańcem co skończy ten że model
(poza Kaziem czerwonokoszulym naszym
)
Witaj na forum i buduj chłopie buduj... nie oglądaj się za siebie
Pozdrawiam
Mateusz

Witaj na forum i buduj chłopie buduj... nie oglądaj się za siebie

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
- kejsi
Witam serdecznie.
Szkielet kadłuba po złożeniu wygląda tak.
Pozdrawiam Kazimierz
Szkielet kadłuba po złożeniu wygląda tak.
Pozdrawiam Kazimierz
- kejsi
Witam serdacznie.
Przedstawiam wstępne prace przy pierwszym poszyciu kadłuba. Trzeba jeszcze wyrównać do wręg i przeszlifować.
Pozdrawiam serdecznie Kazimierz.
Przedstawiam wstępne prace przy pierwszym poszyciu kadłuba. Trzeba jeszcze wyrównać do wręg i przeszlifować.
- mirek
No i całkiem zgrabnie ci to wychodzi
Pozdrawiam Mirek Rybus
- kejsi
Re: Brytyjski dwu pokładowiec HMS BELLONA 1761 r.
Witam serdecznie.
Po wyrównaniu do wręg wygląda to tak.
Pozdrawiam Kazimierz.
Po wyrównaniu do wręg wygląda to tak.
Pozdrawiam Kazimierz.
- kejsi
Wtam serdecznie.
Dolny pokład armat został zabudowany pierwszym poszyciem. Wygląda to tak.
Pozdrawiam Kazimierz.
Dolny pokład armat został zabudowany pierwszym poszyciem. Wygląda to tak.
Pozdrawiam Kazimierz.
- kejsi
Witam serdecznie.
W najbliższym czasie będę przyklejał deski do pokładu i wykonywał kołkowanie. W związku z tym mam pytania. Jaką metodę kołkowania wybrać przy szerokości deski 3,5 mm oraz jaki klej jest najskuteczniejszy przy kołkowaniu żeby wykonać to czysto i skutecznie. Druga sprawa dotyczy oczek wykonywanych z drutu do mocowania bloczków. Ja jeszcze przed przyklejeniem pokładu wiercę otwór i drut zaginam od spodu pokładu. Czasami nie wszystko się przewidzi i już po przyklejeniu pokładu okazuje się że nie wszystkie oczka zostały zamontowane. Chciałbym się dowiedzieć czy takie oczka można skutecznie wkleić w pokład i jakim klejem. W chwili obecnej model wygląda tak.
W najbliższym czasie będę przyklejał deski do pokładu i wykonywał kołkowanie. W związku z tym mam pytania. Jaką metodę kołkowania wybrać przy szerokości deski 3,5 mm oraz jaki klej jest najskuteczniejszy przy kołkowaniu żeby wykonać to czysto i skutecznie. Druga sprawa dotyczy oczek wykonywanych z drutu do mocowania bloczków. Ja jeszcze przed przyklejeniem pokładu wiercę otwór i drut zaginam od spodu pokładu. Czasami nie wszystko się przewidzi i już po przyklejeniu pokładu okazuje się że nie wszystkie oczka zostały zamontowane. Chciałbym się dowiedzieć czy takie oczka można skutecznie wkleić w pokład i jakim klejem. W chwili obecnej model wygląda tak.
- mirek
Przy tej szerokości desek ( listew) na pokładzie to mnie się wydaje ,że najlepszą metodą będzie igła do strzykawek o gr. 0,5 -0,6 mm metoda ta opisywana wielokrotnie na forum , popatrz na relacje Romka Kazia , Kagry
Można również zastosować wykałaczki z bambusa , nawiercany otwory wiertłem 0,5 lub 0,6 mm i wklejamy na klej może być Patex lub podobny , obcinamy dłutkiem,cęgami wykałaczki i szlifujemy pokład.
Z opisu wynika ,że pokład robisz na zewnątrz a następnie przyklejasz do kadłuba to kołkowanie bambusem nie powinno sprawić kłopotu przy obcinaniu i szlifowaniu.
Kwestia oczek na pokładzie jest dość istotna i należy poświecić jej wiele uwagi . Oczka przed montażem należy poczernić co jest chyba oczywiste , choć w wielu relacjach widziałem oczka z błyszczącego mosiądzu ( o zgrozo ) zgadza się,można coś przeoczyć i wtedy jest problem .
Ja nawiercam otworek i wklejam takie oczko na klej CA ( cyjanoakrylowy) rzadki , ale należy to robić bardzo ostrożnie , kleju dajemy dosłownie kropelkę . Nie zdarzyło mi się aby takie oczko wyleciało.
Można również zastosować wykałaczki z bambusa , nawiercany otwory wiertłem 0,5 lub 0,6 mm i wklejamy na klej może być Patex lub podobny , obcinamy dłutkiem,cęgami wykałaczki i szlifujemy pokład.
Z opisu wynika ,że pokład robisz na zewnątrz a następnie przyklejasz do kadłuba to kołkowanie bambusem nie powinno sprawić kłopotu przy obcinaniu i szlifowaniu.
Kwestia oczek na pokładzie jest dość istotna i należy poświecić jej wiele uwagi . Oczka przed montażem należy poczernić co jest chyba oczywiste , choć w wielu relacjach widziałem oczka z błyszczącego mosiądzu ( o zgrozo ) zgadza się,można coś przeoczyć i wtedy jest problem .
Ja nawiercam otworek i wklejam takie oczko na klej CA ( cyjanoakrylowy) rzadki , ale należy to robić bardzo ostrożnie , kleju dajemy dosłownie kropelkę . Nie zdarzyło mi się aby takie oczko wyleciało.
Pozdrawiam Mirek Rybus