Santa Maria relacja

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Santa Maria relacja

Post autor: Karrex »

Zapewne Waldkowi chodzi o zakładki (poszywanie klinkierowe, zakładkowe - raczej nie stosowane przez południowców), ja czytam karawelowe, stykowe. Poza tym nie wiem czy chodzi mu o szalupę czy kadłub. Jakie masz poszywanie Zobacz TUTAJ i nam napisz.

Szalupkę zaaranżowałeś nawet ciekawie, ale z wykonem to niestety popełniłeś kilka błędów, począwszy od nazwy - nie jest to szalupa ratunkowa, chociaż mogła i ratowała życie kilku osobom ;) Poczytaj TUTAJ.
Wykonałeś łódź bardziej współczesną niż XV wieczną.
Brak ławeczki sternika, wykonałeś pełną podłogę (i w poprzek) zamiast gretingów (listwy z przerwami wzdłuż kadłuba), źle osadzone dulki (powinny być pomiędzy ławkami, a nie równo z ławką), no i same dulki - takich w XV w. z pewnością nie było, te pojawiły się dopiero w połowie XIX w.
Wg Anatomy of the ship powinny być pojedyncze kołki.

I taka uwaga techniczna, jeżeli planujesz coś bejcować, to klejenie musi być bardzo czyste (bez zacieków na drewno), bo tam gdzie będzie zabrudzenie od kleju to bejca nie zabarwi. Nie należy sprawdzać (czyli robić próbek) na modelu, bo w tych miejscach po zabejcowaniu te próbki będzie widać (to w związku z plamami na kadłubie).

Powodzenia
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
safari28

Post autor: safari28 »

ataman pisze:Santa Maria miała poszycie karawelowe, znaczy "na styk". Więc trudno tu mówić o zakładkach. Na zdjęciu szalupy widać, że jest zbudowana na styk, na zdjęciach okrętu hmm.. odnosi się wrażenie na pierwszy rzut oka, że jest to "odwrotna zakładka" , ale przy dokładnym przyjrzeniu się jest to jednak chyba "na styk".
Safari - dobrze by było, gdybyś pokazał fotkę - zbliżenie na fragment burty od dziobu, zrobione lekko z góry lub z dołu (pod kątem)

zgodnie z pana życzeniem fotka
Obrazek
Awatar użytkownika
safari28

Karrex pisze:Zapewne Waldkowi chodzi o zakładki (poszywanie klinkierowe, zakładkowe - raczej nie stosowane przez południowców), ja czytam karawelowe, stykowe. Poza tym nie wiem czy chodzi mu o szalupę czy kadłub. Jakie masz poszywanie Zobacz TUTAJ i nam napisz.

Szalupkę zaaranżowałeś nawet ciekawie, ale z wykonem to niestety popełniłeś kilka błędów, począwszy od nazwy - nie jest to szalupa ratunkowa, chociaż mogła i ratowała życie kilku osobom ;) Poczytaj TUTAJ.
Wykonałeś łódź bardziej współczesną niż XV wieczną.
Brak ławeczki sternika, wykonałeś pełną podłogę (i w poprzek) zamiast gretingów (listwy z przerwami wzdłuż kadłuba), źle osadzone dulki (powinny być pomiędzy ławkami, a nie równo z ławką), no i same dulki - takich w XV w. z pewnością nie było, te pojawiły się dopiero w połowie XIX w.
Wg Anatomy of the ship powinny być pojedyncze kołki.

I taka uwaga techniczna, jeżeli planujesz coś bejcować, to klejenie musi być bardzo czyste (bez zacieków na drewno), bo tam gdzie będzie zabrudzenie od kleju to bejca nie zabarwi. Nie należy sprawdzać (czyli robić próbek) na modelu, bo w tych miejscach po zabejcowaniu te próbki będzie widać (to w związku z plamami na kadłubie).

Powodzenia

Z tego co się zorientowałem to na styk jeśli chodzi o szalupę to wykonałem ją według MM a to żadna dokumentacja i mnóstwo błędów wyszło w trakcie budowy. Proszę wziąść jeszcze pod uwagę że to pierwszy mój model podłoga faktycznie razi prawdopodobnie zmienię co do dulek to całkowita racja ławeczka przecież jest. szczeże mówiąc nie zachowała się rzeczywista dokumentacja statku więc jak trochę odbiegnę to nie popełnię wielkiego przestępstwa jest tyle źródeł i każde różni się od siebie. Bardzo dziękuję za uwagi to mi naprawdę pomaga, ustrzeże mnie przed popełnieniem wielu błędów
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

safari28 pisze: zgodnie z pana życzeniem fotka

No to tu dokładnie widać, że poszycie jest na styk. Myślę, że to wyraźnie widoczne miejsca styku poszczególnych listewek na małej fotce wprowadziły Waldka w błąd.. Ale poczekajmy, co Onże sam powie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karrex

safari28 pisze:... nie zachowała się rzeczywista dokumentacja statku więc jak trochę odbiegnę to nie popełnię wielkiego przestępstwa jest tyle źródeł i każde różni się od siebie.
...

Niestety dokumentacji brak, ale za to mamy opracowane plany trzech wersji Santa Marii, trzeba na tapetę wziąć jedne z nich i się ich konsekwentnie trzymać :).
Też robię SM na podst. Małego Modelarza, więc temat nie jest mi obcy.
Zwróciłem uwagę tylko na rażące błędy, o wiosłach przemilczałem, o luku na śródokręciu (zamknięta skrzynia) przemilczałem, nawet o krzywiźnie pokładów też przemilczałem (bo to można zaliczyć do "lekkiego odbiegania" :)).
Co do odbiegania (przy dulkach trochę za daleko odbiegłeś, jakieś 330 lat [lata 1490. , a lata 1820. - w Royal Navy w 1826 r.] ;)), to każdy z nas trochę odbiega (ja ostatnio pomyliłem się przy szalupie do Santisima Trinidad, o cirka 15 lat, efekt taki, że robię drugą szalupkę ;), a nie jest to model wystawowy :))
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
waldek

Post autor: waldek »

W moim wieku to (jedno oko na Maroko a drugie na Kaukaz-patrzą)
Więc przepraszam za nie uzasadniony wyskok, ale mi się wydawało że planki maja zakładki od góry a nie od spodu. Mam uczulenie na tym punkcie, bo właśnie tu mi wytknięto ten błąd. A dotąd trwałem w nieświadomości.
Pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
safari28

waldek pisze:W moim wieku to (jedno oko na Maroko a drugie na Kaukaz-patrzą)
Więc przepraszam za nie uzasadniony wyskok, ale mi się wydawało że planki maja zakładki od góry a nie od spodu. Mam uczulenie na tym punkcie, bo właśnie tu mi wytknięto ten błąd. A dotąd trwałem w nieświadomości.

Z tego co się orientuję planki są umocowane na styk nie zachodzą na siebie od dołu ani góry są wykonane z balsy giętej na mokro od górnej burty ku dołowi.

Po umocowaniu zewnętrznych poziomych i pionowych wzmocnień burtowych oraz wstępnym popapraniu bejcą wygląda to mniej więcej tak

Obrazek

Obrazek

Z tego co się orientuję santa była smołowana zobaczę może upcham między szpary jakieś mazidło
być może bejca wtarty załatwi sprawę. Wacze wypowiedzi są bardzo pouczające czytając wasze posty napotykam coraz to nowe określenia poszczególnych elementów fachowe nazwy zktórymi jak dotąd nie miałem możliwości się spotkać, z wujkiem gogle i zasobnicą forum chłonę wiedzę jak gąbka :idea:
Awatar użytkownika
Karrex

safari28 pisze:podłoga faktycznie razi prawdopodobnie zmienię co do dulek to całkowita racja ławeczka przecież jest.
...

Piszesz bez znaków przestankowych (interpunkcja), więc trochę to utrudnia zrozumienie treści.
Pisałem, że brakuje Ci ławeczki sternika i domyślam się raczej Twojej odpowiedzi ławeczka przecież jest.
Na zdjęciach jej nie dostrzegam, więc żeby uściślić, chodzi mi mniej więcej o coś takiego jak na fotkach:
Obrazek
/ławka sternika, ławka wioślarzy i greting rufowy/
czy
Obrazek
umiejscowione wewnątrz szalupki, na tej samej wysokości co reszta ławek wioślarzy.
U Ciebie jest kształt podobny, ale naklejony na rufie (pawęż i burty) na parapecie burty i to nie jest ławka sternika.
Lub ewentualnie taka zwykła (5-ta, na rufie), nie najlepsza szalupka, ale pokazuje o czym piszę.

Obrazek
/po kliknięciu na fotkę będzie druga z innego ujęcia - widać tam dokładniej greting, niestety są w nim za szerokie listwy./
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 12:44 przez Karrex, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
safari28

Już kumam o co chodzi z tą łąweczką, do końca tygodnia jak czas pozwoli postaram się poprawić to co jest niezgodne. Z podłogą będzie trochę problemu nie wiem czy klej puści zobaczymy jak wyjdzie, może uda się zrobić nawet greting.
Awatar użytkownika
Karrex

Jeśli można coś zasugerować, to ja bym nie przerabiał tej szalupki, tylko zrobił nową.

http://koga.net.pl/modelarnia/83/383-re ... alupy.html

Tu znajdziesz krok po kroku jak to zrobić w prosty sposób :), zawsze możesz zerknąć do mnie (ja mam wersję hardcorową :))

Ciekawy model Santa Marii - niedawno sobie odświeżyłem w pamięci
Obrazek
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
ODPOWIEDZ