Odetnij go od źródła piwa to się weźmie do roboty Coraz lepiej ta sekcja wygląda... aż się boję efektu końcowego Trzymaj tak dalej i czekam na kolejne posty z postępem w budowie....
Witam Zacząłem robić otwory działowe na głównym pokładzie. Po wycięciu otworu o przybliżonych wymiarach trzeba go wyszlifować przy pomocy listwy z naklejonym papierem ściernym. Szlifujemy dwa przeciwległe otwory razem, gdyż górna i dolna krawędź mają być poziome. W następnej kolejności trzeba wstawić dolną i górna belkę z trójkatnymi zaciosami. Kiedyś Adam (Oksal) się zastanawiał nad konstrukcją tych otworów w swoim modelu. W okrętach francuskich dolny parapet nie był pokryty poszyciem od wewnętrznej strony. W sumie dość trudne do wykonania elementy. Cieszę się że to tylko przekrój i nie muszę ich robić 100 sztuk. Artur
Jeśli się nie mylę Anglicy na to mówią zdaje się gunport sill- wychodziłoby na to że "parapet furty działowej". U Francuzów nazywa się toto seuillet. Tak się przyglądam- jesteś pewien że francuskie okręty miały ukośne wręby a nie pionowe ?
Witam Stan na dzisiaj, po kilku tygodniach niespiesznej pracy. Zrobiłem parapety furt działowych, dolne i górne i belki kolejnego pokładu. Poukładałem to wszystko na sucho i tak wyszło jak na zdjęciach. Pozdrawiam Artur
Nie wiem jakim cudem i zrządzeniem losu, ale wyszło że pan awas mieszka nie dalej jak kilometr odemnie, musze podjechać i zobaczyć "to" na żywo. Naprawdę świetne.