HMS Royal William 1719
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: HMS Royal William 1719
Rewelacyjnie to wygląda, a to w sumie początek dopiero.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- oksal
Borek pisze:Rewelacyjnie to wygląda, a to w sumie początek dopiero.
Dziękuję, talko, że ten początek, to mam bardzo długi. Powoli do przodu. Poniżej wyższe kingstony na obu burtach. Zostaje środek i lustro pawęży rufy
- TomekA
oksal pisze:Borek pisze:Rewelacyjnie to wygląda, a to w sumie początek dopiero.
Dziękuję, talko, że ten początek, to mam bardzo długi. Powoli do przodu. Poniżej wyższe kingstony na obu burtach. Zostaje środek i lustro pawęży rufy
Czy moglbys wyjasnic znaczenie terminu "kingston"? Szukam po internecie i wychodza bezsensowne neologizmy...
- oksal
TomekA pisze:oksal pisze:Borek pisze:Rewelacyjnie to wygląda, a to w sumie początek dopiero.
Czy moglbys wyjasnic znaczenie terminu "kingston"? Szukam po internecie i wychodza bezsensowne neologizmy...
A z miłą chęcią podam... chcę Ci wrzucić linka do wikipedii, ale wpisali na w url'u polskie znaki i się chrzani link. Dam zrzut ekranu
Tu w relacji użyłem jako pojęcie całego pomieszczenia
- TomekA
Aha, teraz wszystko jasne!
- oksal
Cóż, uruchomiłem i swoją cnc;) do wykonania bazy pod ściankę zewnętrzną na górnym półpokładzie rufowym. Materiał, to sklejka lotnicza grubość 0,4 mm, uchwyt narzędzia nr 3, ostrze nr 11. Przy końcowym cięciu lewą stronę sklejki lotniczej podkleiłem zwykłą taśmą malarską, aby czasem jakiś zastrzał odprysku nie powstał.
Poniżej sucha przymiarka do całości
Poniżej sucha przymiarka do całości
- oksal
Chcąc zmienić sobie monotonię wykonywania okien, złoceń itp. przerzuciłem się na łańcuch asekuracyjny steru... jeszcze większa monotonia:) Potrzebuję jakieś 40 cm- 46 cm łańcucha o oczkach ~2 mm. Tak aby dał z oryginału około 12 centymetrów. Swego czasu jak budowałem Endeavora opisałem mój prosty przyrząd , którym zrobiłem nawet łańcuch o oczkach 0,3 mm do zamków handszpaków przy kabestanie.
Tu kiedyś (już 12 lat temu- leci ten czas) na swojej stronie dałem opis jak sobie taki przyrząd zrobić
http://www.epomoce.pl/lancuch
Co prawda,wtedy nie miałem mikrowiertarki proxxona i oczka ciąłem nożem Olfy, teraz ciąłem mikrotarczą proxxona
Widok na kopyto do oczek
Tak powstaje zalążek- spirala dla oczek
Z tej ilości wyszło mi 10,5 centymetrów bieżących łańcucha
Cięcie spirali na oczka.
Najlepsze ogniwa łańcucha powstają z oczek, dla których cięcie przeszło przez środek. Jak mikrotarcza zejdzie, ogniwa są nieco gorsze, ale to widać pod lupą:)
Jak bee mieć te 45 cm łańcucha, to odtłuszczam i w czernidło, a potem pod odbojnicę pawęży i do steru
Tu kiedyś (już 12 lat temu- leci ten czas) na swojej stronie dałem opis jak sobie taki przyrząd zrobić
http://www.epomoce.pl/lancuch
Co prawda,wtedy nie miałem mikrowiertarki proxxona i oczka ciąłem nożem Olfy, teraz ciąłem mikrotarczą proxxona
Widok na kopyto do oczek
Tak powstaje zalążek- spirala dla oczek
Z tej ilości wyszło mi 10,5 centymetrów bieżących łańcucha
Cięcie spirali na oczka.
Najlepsze ogniwa łańcucha powstają z oczek, dla których cięcie przeszło przez środek. Jak mikrotarcza zejdzie, ogniwa są nieco gorsze, ale to widać pod lupą:)
Jak bee mieć te 45 cm łańcucha, to odtłuszczam i w czernidło, a potem pod odbojnicę pawęży i do steru
- TomekA
W sklepach jubilerskich czy tych z zaopatrzeniem jubilerskim mozna za nieduze pieniadze kupic rozne lancuszki srebrne o roznych gabarytach dowolnej dlugosci na centymetry, ktore sa robione maszynowo i wygladaja perfekt. (Mozna srebro tez potem czernic oksydami).
Po co sobie psujesz oczy tym wlasnorecznym lancuchem?

- oksal
TomekA pisze:W sklepach jubilerskich czy tych z zaopatrzeniem jubilerskim mozna za nieduze pieniadze kupic rozne lancuszki srebrne o roznych gabarytach dowolnej dlugosci na centymetry, ktore sa robione maszynowo i wygladaja perfekt. (Mozna srebro tez potem czernic oksydami).
Tomek, aż z ciekawości to sprawdziłem, ale na allegro. No i są łańcuchy. Metr bieżący od 4 zł wzwyż. Wiesz, ucieszyłem się, że z moje wstępne oszacowanie ile będę potrzebował długości łańcucha jest błędne. Wyszło o 10 centymetrów mniej:) Łańcuch wisi
A teraz z pytaniem do Jarcia:)
- oksal
Od przedwczoraj znów dłubię. Dokończyłem górną ściankę i wyfrezowałem ręcznie trzy listwy zamykające krawędzie drugiego pokładu galerii rufowej. Wykon poniżej
Listwy i domowej roboty frez
Mocowanie listw
Widok na górną ściankę galerii
Listwy i domowej roboty frez
Mocowanie listw
Widok na górną ściankę galerii