HMS Royal William 1719

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

Re: HMS Royal William 1719

Post autor: oksal »

coś tam powoli poszywam wychodzi jedna listewka na dwa tygodnie:( i czasem robię felce. Na pewno tak się nazywają te listwy?
Załączniki
RW188.jpg
RW187.jpg
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

oksal pisze:...
i czasem robię felce. Na pewno tak się nazywają te listwy?
...

Felc jest to rodzaj wrębu, wcięcia, wpustu, a nie nazwa listwy :). Jeżeli felc jest właściwą nazwą to na klapie powinien być przefelc (ale tak mówią stolarze, nie szkutnicy) ;)
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
yetislawo

Post autor: yetislawo »

Och Karol ! ;)
Sławek Dziewulski
Awatar użytkownika
oksal

Wrzucę kilka fotek z powolnej budowy, aż mi wstyd mego tempa... Część "felców" mam, co widać na prawej burcie głównego pokładu bateryjnego. Przybyło również trochę poszycia. Chyba 1/2 pod linią wodną jest już na "surowo" jeszcze drugie 1/2 i będzie pod linią wodną zrobione.
Załączniki
RW189_b.jpg
RW190.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Powoli, bardzo powoli...
Załączniki
i to tyle z roboty na dziś
i to tyle z roboty na dziś
... i znów w ząbek:)
... i znów w ząbek:)
w ząbek i w skos...
w ząbek i w skos...
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Adam,ten ząbek i skos wynika z rysunku?czy przeważyło coś innego?Nie na wszystkich jednostkach chyba tak stosowano.Wiem,że to jest uproszczony rabbet i jeśli taki skos poszycia wynika z kształtu wręgi to w porządku.U mnie wyszło na płasko.Pozdrawiam.K.
Awatar użytkownika
oksal

Kaziu, słusznie się domyśliłeś. Ten skos wynika z kształtu wręg. Ty masz szkołę holenderską- tam jest płasko. No niestety, ja zgubiłem ten kształt podczas gładzenia skorupy, więc najprościej było zrobić "cienkiego" rabbet'a, a dechę przy kilu nieco grubszą i lekko zestrugać pod kątem.
Awatar użytkownika
oksal

Mam gotowe poszycie pod linią wodną i wstępne szlifowanie. Papierek 60, 100 i 180... masa pyłu. Jutro rano mnie wywalą z domu;) Końcowy szlif to chyba na dworze. Wątpię aby drugi raz taki numer mi uszedł na sucho. A póki co to mam ten sam dylemat co Kazik (Kagra) Wstępnie miało być na biało. Ale faktura impregnowanego drewna jest o wiele ładniejsza, tylko te tysiące kołków...
Załączniki
RW196.jpg
RW195.jpg
RW194.jpg
RW193.jpg
RW192.jpg
kosmal

Post autor: kosmal »

Cześć!
Model będzie świetnie wyglądał bez malowania. Planki doskonale się układają, dobrze widać złącza konstrukcyjne, nie ma nic co trzeba by było ukryć i szkoda by było tej pracy którą włożyłeś. Jak bliscy zobaczą efekt po kołkowaniu to pozwolą Ci wrócić do domu a jeśli napylisz podczas malowania to wyrzucą Cię drugi raz...
W każdym razie na mój gust zostawiłbym ten model bez malowania części dennej, kołki imitował ewentualnie w ostateczności pozostawił część denną bez kołków.
Pozdrawiam Jarek.
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

No i to jest odwieczny dylemat malować czy nie.Rzeczywiście szkoda zamalowywać tak dobrze wykonane poszycie,Może część podwodną trochę mocniej wysycić jakimś bejcolakierem tak żeby była widoczna różnica.Wreszcie znalazłeś trochę czasu na RW.Pogoda piękna to czas na prace ogrodowe a ja jakoś nie mogę się zmobilizować.R
ODPOWIEDZ