Będąc przy sterze wziąłem się za mocowanie rumpla(?)
...............................
No i w tym miejscu utknąłem :(Nie wiem w jaki sposób zamocować linki i bloczki do niego. Na planach jest to przedstawione w ten sposób:
...............................
Liny biegną aż do burt jednak na niektórych zdjęciach w instrukcji widać że mocowanie jest do pokładu w okolicach czerwonych kresek, dodatkowo w miejscach które wskazuje plan na rysunkach olinowania widać że będą tam mocowane inne liny. Ale mój problem związany jest ze sposobom mocowania bloczków. Na rysunku wygląda jakby bloczki były przywiązane do rumpla, natomiast na zdjęciach można dojrzeć mocowanie za pomocą haków do kółek przybitych do rumpla. Nie wiem również w jaki sposób ma przebiegać lina. Czy do liny opasającej bloczek przy rumplu może być przywiązana lina która biegnie póżniej do bloczka przy pokładzie? czy też ma być zamocowana gdzieś niezależnie? I jak zakończyć linę przy haku na pokładzie? Jakiś specjalistyczny węzeł i "nawój" nadmiaru liny ułożony na pokładzie? Nie wiem czy te sprawy są wyjąśnione u Mondfelda, ale chyba będę musiał sprawić sobie tę pozycję bo brak wiedzy pogłębia moje dylematy związane z przeniesieniem tego co na planach na model:(
pozdrawiam
polter
Czy jestes absolutnie pewnym, ze Twoj zestaw przewiduje model z kolem sterowym? Na to wskazywalby ten rysunek owego rigu z linami, ale ja tu nie widze zadnego kola sterowego, a przebieg lin na Twym planie jest - przepraszam- bez sensu. Czyzby fabrykant zestawu znowu pokpil sprawe?
Harold Hahn w swej ksiazce "The Colonial Schooner 1763-1775" drobiazgowo opisuje budowe swojego modelu "Halifax" na podstawie planow admiralicji z NMM w Greenwich, ale nawet nie wspomina w tym opisie o kole sterowym dla tej skadinad niewielkiej jednostki, a co za tym idzie, owym rigu dla tego kola. Rumpel pozostawil wolnym - ewidentnie reczne przekladanie steru reka sternika w zupelnosci wystarczalo do nawigowania tym nieduzym szkunerem.
Tu jest fotka modelu wykonanego przez amerykanskiego modelarza Billa Russell'a w skali 1:98 wg. planow w/w Harolda Hahna i jego opisu w tej ksiazce:
http://img123.imageshack.us/img123/5977/halifaxew5.jpg Nie widac tam zadnego kola i olinowania dlan.
Jesli jednak bedziesz sie upieral przy tym kole sterowym, jeden z typowych przebiegow olinowania dla kola sterowego jest dobrze widocznym na tej fotografii przedstawiajacej ten detal na nowozelandzkim keczu "Talofa":
http://img123.imageshack.us/img123/4299/169talofawheeliz5.jpg
Podobny uklad jest na australijskiej replice Endevour'a.
Poczatek liny jest zamocowany do bloku przy burcie (nr.1 na zdjeciu), po czym lina idzie do innego bloku przy rumplu, owija sie przez niego (nr. 2) i wraca z powrotem do bloku przy burcie, owijajac sie przezen (nr. 3), po czym idzie do kola sterowego, gdzie owija sie wokol jego bebna (nr. 4) kilka do kilkunastu razy. W koncu lina idzie ku stronie przeciwnej (sterburta) i tam sytuacja sie powtarza w odwrotnej kolejnosci.
Tak wiec, krecenie kolem sterowym w jednym lub przeciwnym kierunku powoduje nawijanie sie liny na beben w tym samym kierunku, jednoczesnie skracajac dlugosc liny po stronie przeciwnej kierunkowi skrecania kola sterowego z nastepowym pociaganiem w tym kierunku rumpla od steru, a od burty przeciwnej lina sie jednoczesnie odwija z bebna, pozwalajac na to wahniecie rumpla. Proste jak sprezyna! :)
Sposoby zamocowania liny do blokow widac wyraznie na drugim zdjeciu.