Wielka galeona Zygm.Augusta

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kagra

O:SMOK-Wielka Galeona Zygm.Augusta

Post autor: kagra »

Witam !

Przybyło trochę linek.Topenanty rej fokmasztu podwieszone.Brasy fokmarsreji i fokbramreji również.Bukszpryt prawie gotowy.Zacząłem zabawę z więżbami rej czyli z koralikami.
Sposób wykonania zamieszczę w następnej relacji.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Zastanawiałem się jak zrobić obejmy rei czyli koraliki. Na Smoku stosowano średnice w zależności do jakiej reji od 5-17cm. W skali 1:50 odpowiednio 1-3mm.1mm odpada bo cudotwórcą nie jestem.A w ogóle nie wyobrażałem sobie aby wykonać ręcznie kulkę o średnicy 3mm.

Poszperałem trochę w rupieciach(nie moich);) i znalazłem koraliki o różnej średnicy, oraz idealne 3mm kulki z urządzenia do podnoszenia rolet.No i trochę się nimi pobawiłem.

Fajnie schodziły ze sznurka nagłym szarpnięciem obcążkami.Nadziałem potem na drut i prysnąłem czarnym lakierem.Ale przedtem rozwierciłem otwory bo były trochę ciasne.

Deseczki wykonałem z przyciętych pasków forniru,sklejonych na końcach odrobiną kleju aby się nie rozłaziły.Wyprofilowałem iglakami.Podklejone boki rozciąłem skalpelem,zabejcowałem i zaczął się montaż.Jak wyszło przedstawiają zdjęcia.

W ten sam sposób będą robione pozostałe więżby z wykorzystaniem mniejszych koralików.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Doskonały pomysł.I ile to mniej cierpienia.Smoczek super.Ja tez zostałem emerytem.Od miesiąca .Ile to radości .Zobaczyłem jak może byćpiękna wiosna,kwitnące bzy i czeremchy ach..Ale szczęście zbyt długo nie trwa bo od sierpnia idę na pół etatu.Pozdrawiam R
Awatar użytkownika
kagra

Ryszard, witamy w gronie emerytów.Ja już jestem od dwóch wiosen.Ale od czasu do czasu mobilizują mnie jeszcze do pracy na umowę-zlecenie abym za bardzo się nie nudził.Tak,że do końca lipca mam zajęcie.Wniosek,że jeszcze nas doceniają.A to ważne.

Dzięki za Smoczka.:)

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Kotwice do Smoka.W/g planów 3 szt.Ciekawe do czego służyła ta mniejsza?

Kotwice wykonałem z drewna gruszy.Belka poprzeczna z jesionu.Akurat taki miałem pod ręką.Mógłby być też dąb.Chodziło o wyrażny podłużny słój na belce.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Kotwiczki super.Tylko groty w innym kolorze czy tak było.Ta mała to na wszelki wypadek .Pozdrawiam R.
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Groty poprawione:)
Było trochę trudno okręcić liną zamknięty pierścień na kotwicy.Rozchyliłem go i poszło o wiele łatwiej.
Kotwice już podwieszone.Teraz pora pomyśleć o żaglach.O uszycie muszę się wkupić mojemu żaglomistrzowi bo do maszyny mnie nie dopuści:laugh:

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam!

Pora na żagle.Mój żaglomistrz przez dwa popołudnia miał co robić.10 szt.żagli sporych rozmiarów.Reszta należy do mnie.Oklejanie likliny nawet sprawnie mi poszło ale stanąłem przed dylematem impregnować żagle czy nie.Ponieważ dolne żagle, zamierzam zrobić jako zwinięte a tylko górne rozpostarte,zrobiłem to połowicznie,impregnując kaponem górne żagle, ale tylko samą zaszewkę wraz z liklinką.Kapon nie przebarwia materiału i nie widać żadnej różnicy między jednym i drugim.

Nawet dosyć się utwardziło tak,że te najmniejsze można było postawić jak skarpety po miesiącu chodzenia.:laugh: Myślę że wydęcie żagli poprawią też odpowiednio naciągnięte buliny.Zobaczymy.Narazie tylko podczepiłem żagle fokmasztu.No i zacznie się żmudne wiązanie do rei,nie mówiąc nic o pozostałych linach.

Myślę,że w rocznicę budowy Smok będzie już pod żaglami.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam

Jako,że pogoda sprzyjała do pracy w stoczni.Uzbroiłem w żagle fokmaszt i bukszpryt.A oto efekt mojej pracy.Fokżagiel zostawiłem lekko zrefowany aby nie zasłaniał widoku na kasztel dziobowy.tak samo będzie z grotżaglem i bezanem.

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kagra

Witam

Przybyło trochę żagli, a od ilości lin można dostać oczopląsu.Ciężko jest wściubić pensetę, by dostać się do pachołków i knag.Nie mówiąc nic paluchach.Przydały by się do tego jakieś krasnoludki.;)

Pozdrawiam.Kazimierz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ