La Belle

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
awas

O:Odp:La Belle

Post autor: awas »

Marcinie, pierścień, który zaznaczyłeś jest bardzo charakterystyczny dla francuskich okretów. Ale jego przeznaczenie też jest dla mnie nie do końca jasne. Ponieważ sztagi grotmaszu mocowane były do elementu stewy z zaciosem w kształcie haka to podlegał on silnym ociążeniom. Stąd był on mocno wzmocniony metalowymi prętami. Ten pierścień jest mocowany do oka tekiego pręta, który przechodził przez całą stewę, pewnie najmocniejszego w tym rejonie.
Wytłumaczenie, które podaje Boudriot w opracowaniu o okręcie 74 - działowym odnosi się własnie do wzmocnienia konstrukcji, co rozumiem bardziej w odniesieniu do preta niż pierścienia.
W każdym razie pierścień nie jest wykorzystany do zamocowania lub prowadzenia olinowania. Na wszystkich rysunkach i zdjęciach modeli, które znalazłem pozostaje pusty. Być może wykorzystywany był w trakcie prac montażowych.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Marcin_Z

Post autor: Marcin_Z »

Znalazłem coś takiego o tym pierścieniu.
Obrazek
Pozdrawiam!

HMS "Supply" 1759 - zestaw AL
HMS "Victory" - Heller - 1:100
"Le Soleil Royal" - Heller - 1:100
Awatar użytkownika
awas

Witam
Udało się podwiesić grotreję i powiekszyć nieco bałagan na pokładzie. Odwlekam ostateczne obkładanie lin. Ze względu na dostep mogę je luzować lub nawet chwilow usunąć jeśli trzeba, a także zmienić ich sposób prowadzenia.
La Belle ma swoją stronę: http://olivier.gatine.free.fr/ i jak się dokładnie przyglądac to są spore różnice w olinowaniu.

Pozdrawiam, Artur
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Burdelik cudny:) aż (chyba?) sam siądę do własnego po kąpaniu bobasa.
Awatar użytkownika
awas

oksal napisał:
Burdelik cudny:) aż (chyba?) sam siądę do własnego po kąpaniu bobasa.

Adam wykąp i siadaj.
Czekam na kolejne Twoje zdjęcia z cyklu "Znajdź siedem różnic pomiędzy obrazkami" :)

Mam sporą łamigłówkę z brasami fokmarsrei. Na niektórych zdjęciach są poprowadzone przez blok na grotsztagu, poniżej myszy, i schodzą prosto w dół do pierścieni i knag, które są na pokładzie wokół grotmasztu. Wydaje mi się, że jest kolizja z grotżaglem. Gdzieś w innych książkach znalazłem, że schodzą wzdłuż grotsztagu przez jeszcze jeden blok, żeby być zamocowane przy fokmaszcie.
Co o tym myslisz?

Artur
Awatar użytkownika
oksal

Szukam, ale to rozwiązanie widziałem

awas napisał:

... niektórych zdjęciach są poprowadzone przez blok na grotsztagu, poniżej myszy, i schodzą prosto w dół do pierścieni i knag, które są na pokładzie wokół grotmasztu.[/quote]
ale dotyczyło grotmarsrei (tak wzrokowo pamiętam), bloki był mocowane pod mersem - oczywiście przy bezanmaszcie- i pionowo w dół przy kolumnie. Dla fokmarsrei, to tak jak piszesz- po sztagu. Idę poszukać;)
Awatar użytkownika
oksal

Artur, gdzieś widziałem w necie b. dobre fotki olinowania La Belle- teraz niestety nie mogę ich odszukać. W knidze Tehe masting and rigging of english ships of war 1625- 1860 strona 86 jest dla fok- a na 92 dla grotmarsrei. Myślę, że Francuzi podobne rozwiązanie mieli. Jakbyś Artur nie miał tej pozycji, to cyknę fotkę, tylko bobasa już muszę kąpać.
Awatar użytkownika
awas

Dzięki, faktycznie tak to jest. Ja na zdjęciach widziałem tak jak zaznaczyłem na rysunku i co jest chyba pokazane na kolejnej stronie 87 dla w. XiX. A ja jestem w XVII.
Artur
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

awas napisał:
... pokazane na kolejnej stronie 87 dla w. XiX...

Tak Artur patrzę na ta 87str., może taki układ wynikła z tego, że wysokość grotżagla (długość po liku bocznym) była już XIXw. krótsza? a co za tym idzie nie wypinał się tak- oczywiście to są moje gdybania.
Ogólnie to lepiej nie być w XIX w. ładniej było wcześniej;)
Awatar użytkownika
awas

Witam

Znalazłem dziś chwile na zrobienie kilku zdjęć LB.
Postęp prac jest, ale nie wiem czy w tej plątaninie linek widąć jakiekolwiek różnice.
W zasadzie olinowanie fokmasztu jest skończone.

Pozdrowienia
Artur
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ