Mi też się bardzo podoba.
Jeszcze chciałem wrócić do kwestii ząbków.
Moim zdaniem sprawę da się rozwiązać w następujący sposób:
Otóż jak budowano łodzie w tamtych czasach?
Oczywiście na początku kładziono stępkę, potem deski poszycia a dopiero do nich !!! montowano wręgi po położeniu zakładkowym już kilku desek. Pamiętajmy o jednym - jak w tamtym czasie uszczelniano łodzie - ano robiono to mchem i sierścią zwierzęcą wkładając w rowek wyżłobiony w desce i dociskając to drugą deską zakładkowo. Rowki dodatkowo były wykorzystywane jeszcze w inny sposób (i to przez wieki) - w ten sposób, że w kilu, dziobnicy i tylnicy robiono rowki aby "wpuścić" w nie deski poszycia. Biorąc pod uwagę, że kąt przylegania pierwszych desek poszycia, licząc od kila przy dziobnicy i tylnicy jest bardzo duży, rowki te nie spełniłyby swojego zadania ani dla uszczelnienia jak i zadania konstrukcyjnego. Dlatego wydaje mi się, że mogę Cię nieco pocieszyć - popełniłeś wg mnie mały błąd polegający na tym, że te "ząbki" powinieneś był przyczepić na początku poszywania, a nie na końcu, jednak w tym właśnie miejscu co masz :D i wynika to z faktu, że właśnie te pierwsze deski poszycia były przybijane do tych ząbków (na te ząbki) a nie kila, te zaś były po prostu konstrukcyjnie montowane do kila. Może tylko zbyt "idealnie" dociągnąłeś te pierwsze deski do kila i o to jest ta dyskusja bo ówcześni szkutnicy aż tak wielkiej wagi do estetyki pewnie nie przywiązywali :D
To tylko moje dywagacje oparte na budowie łodzi z tamtych lat, ale mam nadzieję, że się nie mylę.
A model piękny.
Łódź św. Wojciecha
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Odp:Łódź św. Wojciecha
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
-
... ciąg dalszy
Podstawki. Lakier suchy. Mahoniowa jest z sosny. Przy okazji na szybkiego zrobiłem drugą. Deseczka z czereśni plus dwa kołki stolarskie oszlifowane na wiertarce papierem.

Podstawki. Lakier suchy. Mahoniowa jest z sosny. Przy okazji na szybkiego zrobiłem drugą. Deseczka z czereśni plus dwa kołki stolarskie oszlifowane na wiertarce papierem.

- mirek
No teraz lineczki , żagiel i następny modelik.
Mam nadzieję , że będzie również taki fajny jak ta łódź
Mam nadzieję , że będzie również taki fajny jak ta łódź
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Zbyszek
Ja stawiam na podstawkę z czereśnie i kołków stolarskich, widzać dokladnie cały kadłub.
Pozdrawiam!!!
- mirek
Wolne się skończyło i prace nie mają już takiego tempa. Ale do rzeczy. Zrobiłem ściągacze sztagów i want (tak to chyba się nazywa?) nr 1, następne zdjęcia to mini bloczki. Nr 7 – żagiel. Jestem w trakcie testowania różnych sposobów malowania na płótnie, dlatego postanowiłem zrobić żagiel zwinięty. Nie będę ukrywał, że taki bardziej mi się podoba. Wzorowałem się na zdjęciu nr 8. Pochodzi ono ze strony:
http://www.shipmodeling.ca/aa172v.html
strona główna: http://www.shipmodeling.ca , jest tu dużo zdjęć a nawet filmiki.
Pozdrawiam.
1
2
3
4
5
6
7
8
Tylko tak to mogłem zrobić
http://www.shipmodeling.ca/aa172v.html
strona główna: http://www.shipmodeling.ca , jest tu dużo zdjęć a nawet filmiki.
Pozdrawiam.
1

2

3

4

5

6

7

8

Tylko tak to mogłem zrobić
Pozdrawiam Mirek Rybus
-
...ciąg dalszy
olinowanie: potęga internetu jest niesamowita – niedawno otrzymałem „Modelarza” nr 11/2004 gdzie są zamieszczone plany łodzi słowiańskiej Ark. 1 i 3. Na tej podstawie zaczynam robić „sznurki” (na zdjęciu stan surowy). A w planach jest znowu zagwozdka: Otóż w wydawnictwie JSC napisali, że zdobienia wierzchołków stew były możliwe na wyprawach wojennych(a ta chyba nie była:) ). Natomiast p. Ciesielski napisał, że łby zwierzęce zdobiące ww. stewy nie mają potwierdzenia w pomorskich źródłach archeologicznych. Ale na planach są zdobienia! Więc wypada zrobić drugą łódkę. A właściwie trzecią, bo druga ma mieć ząbkowane wstawki na stewach. No cóż, stałem się korabnikiemJ

olinowanie: potęga internetu jest niesamowita – niedawno otrzymałem „Modelarza” nr 11/2004 gdzie są zamieszczone plany łodzi słowiańskiej Ark. 1 i 3. Na tej podstawie zaczynam robić „sznurki” (na zdjęciu stan surowy). A w planach jest znowu zagwozdka: Otóż w wydawnictwie JSC napisali, że zdobienia wierzchołków stew były możliwe na wyprawach wojennych(a ta chyba nie była:) ). Natomiast p. Ciesielski napisał, że łby zwierzęce zdobiące ww. stewy nie mają potwierdzenia w pomorskich źródłach archeologicznych. Ale na planach są zdobienia! Więc wypada zrobić drugą łódkę. A właściwie trzecią, bo druga ma mieć ząbkowane wstawki na stewach. No cóż, stałem się korabnikiemJ

-
...ciąg dalszy
prace idą wolno, ale idą;)
za moment będzie koniec olinowania. Poniżej postęp prac.

prace idą wolno, ale idą;)
za moment będzie koniec olinowania. Poniżej postęp prac.

-
...ciąg dalszy
ufff...chyba koniec olinowania
i nowa podstawka :P
ufff...chyba koniec olinowania

i nowa podstawka :P
- Zbyszek
- Nina
Gratuluję bardzo. :)
Łódż wykonana starannie i szybko, mogę tylko pozazdrościć.
Łódż wykonana starannie i szybko, mogę tylko pozazdrościć.
8.03.2007 - Łódź Wikingów
8.06.2014 - Dżonka
12.05.2021- Gozzo da Pesca
8.06.2014 - Dżonka
12.05.2021- Gozzo da Pesca