Łódź św. Wojciecha

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Nina

Odp:Łódź św. Wojciecha

Post autor: Nina »

Mogę tylko powiedzieć, że jestem pod wrażeniem :)
8.03.2007 - Łódź Wikingów
8.06.2014 - Dżonka
12.05.2021- Gozzo da Pesca
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

klawo jak cholera ....
ja poprosze prezentacje warsztatu - uzytych maszyn :)
Awatar użytkownika
Handszpak

Post autor: Handszpak »

Ja mam małe pytanko odnosnie 1 zdjęcia. z czego zrobiłes piłe? trybek od starego zegarka czy kupiłeś gdzieś takie orginalne? Pokaż może anatomię tej piły pewnie nie tylko ja chętnie zobaczę jak to jest zbudowane. Modelik elegancki, bardzo mie się podoba. :)
bryza

Post autor: bryza »

-He, he! Model zacząłem budować w sobotę. Mam wolne do niedzieli więc robota idzie. Już jestem na bieżąco. Jutro będzie maszt z reja i może coś jeszcze.
-Piła Proxxon 50 mm ze stali sprężystej.

A co to ja chciałem... aha, zaczęły się małe schodki. Na zdjęciu 1 jest taki ząbkowany element. Myślałem żeby to zrobić tak (zdj. 2) potem znalazłem w necie rysunek (3) który co prawda dotyczy łodzi wikingów (Nina, jak to wygląda u Ciebie? ) jednak może zrobić to tak (4) lub tak (5) ?. Co o tym myślicie. Ta łódka to chyba kopia łodzi ORUNIA II, ale jak wygląda wewnątrz to nie wiem.

1
Obrazek

2
Obrazek

3
Obrazek

4
Obrazek

5

Obrazek
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Tak, Bryza , Łódź Św Wojciecha to Orunia II, mam w pracy jakies plany tej łodzi.. jutro postaram sie z rana cos wiecej napisać jak sprawdze
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nina

Przkro mi , ale u mnie nie ma takiego elementu,a że w tych sprawach jestem jeszcze laikiem to przesyłam tylko uśmiech :)

Posiadam tę wycinnkę co Ty , a swojego czasu nawet zaczęłam jej klejenie.Ten element jest niezbędny przy klejeniu z kartonu.poszycie opiera się na tym elemencie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
8.06.2014 - Dżonka
Awatar użytkownika
ataman

Wiec przejrzałem właśnie moje archiwum na temat łodzi wczesnośredniowiecznych.. i.. U Smolarka o tym elemencie akurat nic nie ma.. w innych też niewiele..
Ale analizując plan łodzi Orunia II doszedłem do takiego samego wniosku jak Nina - To jest element wzmacniający poszycie przy dziobnicy.. i w modelu powinien przylegac do klepek (no nie będzie przylegał ściśle, boc to zakładka - ale jakies wzmocnienie to jest)...przy skrajnej interpretacji planu możnaby nawet doszukiwać siś, że to nie było wśrodku, ale w linii poszycia, że deskowanie dochodziło do tego elementu... ale raczej jestem skłonny przyjmować, że się na nim opierało, a dochodziło do dziobnicy

podsyłam pare linków, może się przydadza (dwa z nich to pdf do sciągnięcia:

www.srebroperuna.pl/download/tablice_korabnictwo.pdf
www.srebroperuna.pl/download/tablice_korabnictwo.pdf
http://www.welet.best.net.pl/index.php?page=galeria
http://www2.rgzm.de/scripts/dbWeb/dbwebc.dll/SingleString_Full_Image?linkxresults/obj/Part%5FStringsearch/col/NR/dat/3205
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nina

bryza napisał:
Przyszedł czas na kołkowanie. Wykorzystałem do tego celu włosie koloru brązowego ze szczotki oraz wiertełko 0,5 mm.

Obrazek

Ufff ! Jeszcze jutro parę fotek i będę na bieżąco.

Jak przeglądałam rysunki od Atamana - konkretnie łodzi Orunia II, to ten element jest widoczny na zewnątrz łądzi czyli (tak mi się wydaje), że popełniłeś błąd i chyba już "po ptakach"
Wygląda na to ,że zrobiłeś Orunię III ;)
8.06.2014 - Dżonka
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Przegladając ten link do tablic,to w tablicy IX rysunek Orunii II raczej sugeruje że nie było to tylko wzmocnienie od wewnątrz lecz element konstrukcyjny który był przy kilu i do niego dochodzily deski poszycia. O NINA była szybsza.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
ataman

Zbyszek napisał:
że nie było to tylko wzmocnienie od wewnątrz lecz element konstrukcyjny który był przy kilu i do niego dochodzily deski poszycia. .

Sam juz to napisałem, że można tak interpretować.. jednak przegladając tego rodzaju rysunki dokumentacyjne, dochodze do wniosku, ze to raczej jest pewien schemat konstrukcyjny pokazany.. że nie mozna tego interpretowac jako element na zewnątrz, na równi z listwami poszycia, ale jednak element wewnętrzny, na który przychodzą dopiero deski poszycia.. (a nie stykkają się z nim). Wiec wg mnie, Bryza błędu nie popełnił.. Zbyszku, zerknij na widok od stewy na tej tablicy.. tam nie ma zaznaczonego tego elementu, wszystkie deski dochodza do stewy.

Nino... łodź Orunia III trochę się rózni od Orunii II.. :) ;) . W literaturze przedmiotu pod nazwą Orunia występują 3 wczesnośredniowieczne łodzie klepkowe tam znalezione...

Widze, ze zle mi wskoczyly linki, 2 razy ten sam... podaje więc jeszcze jeden,

smutek.pl/~kurgan/download/korabnictwo_slowianskie_we_wczesnym_sredniowieczu.pdf
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ